Ολυμπιακός: Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ αδικεί τον εαυτό του και αδικείται

Είναι αλήθεια πως η εξίσωση των ψηλών στο λιμάνι αποτελεί έναν δυσεπίλυτο γρίφο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ο Ολυμπιακός παραμένει με τις δύο σταθερές, των Βεζένκοφ και Φαλ, αλλά από εκεί και πέρα ψάχνει κάποιον που να είναι στη μέρα του για να βρει βοήθειες.

Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ είναι ένας από αυτούς τους κρίκους της αλυσίδας, αλλά το τελευταίο διάστημα τον βλέπαμε περισσότερο στον πάγκο, παρά στο παρκέ. Με το Λαύριο, ακριβώς τέσσερις ημέρες πριν τον ημιτελικό του Κυπέλλου, γέμισε τα παπούτσια του Φαλ περισσότερο από κάθε άλλον ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με double-double με 12 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ.

Τα dnp που μάζευε ακόμα και σε αγώνες πρωταθλήματος ήταν ένα από τα ερωτηματικά της σεζόν, με τον Ζαν Σαρλ να είναι ο αδικημένος του rotation ως ο πρώτος που θα θυσιαστεί για το κοινό καλό, αλλά και αυτός που αρκετές φορές αδικούσε τον εαυτό του!

Ο χρόνος του Ζαν Σαρλ έπεσε ελέω Χασάν Μάρτιν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τον Ζαν Σαρλ ως ενεργό μέλος του δεύτερου rotation. Η ενέργεια του Γάλλου φόργουορντ ήταν χρήσιμη στη second unit, με τον Ολυμπιακό να καταφεύγει στην άμυνα με αλλαγές. Πότε δίπλα στον Χασάν Μάρτιν και πότε καλύπτοντας αυτός μόνος του το «5», ο Λιβιό μετρούσε σχεδόν 13 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής στα πρώτα 8 παιχνίδια, παίζοντας μόλις σε δύο από αυτά λιγότερα από δέκα.

Στα επόμενα δέκα ματς που πάτησε παρκέ είχε ως ταβάνι τα 15 λεπτά στη Μαδρίτη και μόλις ένα ακόμα παιχνίδι με διψήφια νούμερα στο ρολόι. Ο Γάλλος δεν έκανε κάτι λάθος, όμως ο Μπαρτζώκας έπρεπε να βρει περισσότερο χρόνο στον Χασάν Μάρτιν, για να βρει ρυθμό και να θυμίσει κάτι από την περσινή σεζόν. Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη τον δεύτερο σέντερ του πίσω από τον Μουστάφα Φαλ και ο Λιβιό σταδιακά έχανε τον χρόνο που του αναλογούσε στο «5», περιοριζόμενος στα λεπτά της garbage time στην 2η περίοδο.

 

Ο Μπαρτζώκας ήθελε να τον κάνει δίδυμο με τον Έισι

Η ενέργεια του Ζαν Σαρλ και η ικανότητά του να αντέχει στην άμυνα με αλλαγές, αλλά και πολλές φορές να λειτουργεί ως rim protector στο ένας εναντίον ενός είτε ως αμυντικός της αδύνατης πλευράς, ήταν κάτι που τον κράτησε για δεύτερη χρονιά στο ρόστερ. Με τον Χασάν Μάρτιν όμως το δίδυμο δε γινόταν να προχωρήσει, αφού και οι δύο αμυνόταν περισσότερο με το ένστικτο, παρά ακολουθώντας νόρμες.

Ο Μπαρτζώκας θέλησε να καλύψει αυτήν την αδυναμία με την έλευση του Κουίνσι Έισι. Όχι πως ο Αμερικάνος είναι μετρ της λογικής, αλλά τα αθλητικά του προσόντα ταίριαζαν περισσότερο για να αγωνιστεί στο «5» με παρτενέρ τον Γάλλο. Ωστόσο οι τραυματισμοί του Έισι κράτησαν και αυτόν αλλά και τον Ζαν Σαρλ πίσω, μαζί με την ιδέα του προπονητή του Ολυμπιακού που έμεινε απλά στο μυαλό του.

Υστερεί σε μέγεθος αλλά ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται

Ακόμα και έτσι ο Ολυμπιακός χρειάζεται να πάρει περισσότερα πράγματα από τον Λιβιό Ζαν Σαρλ, ακόμα και αν δεν το έκανε την περίοδο που το rotation είχε σφίξει. Ο Γάλλος ήταν starter στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος και βοήθησε στο επιθετικό ριμπάουντ, τελείωσε φάσεις χαμηλά και σκόραρε δις από την περίμετρο.

Βεβαίως με το Λαύριο το δείγμα δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο, αφού ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που στοχεύει τα playoffs της EuroLeague και ως τέτοια πρέπει να κρίνεται. Ο Λιβιό μετράει μεν 57.19% stops (φορές που έχει σταματήσει τον αντίπαλο επιτιθέμενο) αλλά οι 65 κατοχές που αντιμετώπισε δεν αποτελούν αριθμό ικανό για ασφαλή συμπεράσματα.

Όταν ο Μπαρτζώκας θέλησε να τζογάρει για να κυνηγήσει τους γκαρντ της Ρεάλ στο WiZink Center, έριξε την ζαριά «Ζαν Σαρλ» αλλά ο Ολυμπιακός έμεινε αβοήθητος στο αμυντικό ριμπάουντ με τον Γάλλο να υστερεί σε μέγεθος. Οι τελευταίες του εμφανίσεις στο παρκέ δεν  επέτρεπαν περαιτέρω συζητήσεις για συμμετοχή, παρότι το rotation φωνάζει για βοήθεια. Αρχής γενομένης από την Basket League ο Λιβιό καλείται να ξαναφωνάξει «παρών», αφού όσο και αν αδικήθηκε, το τελευταίο διάστημα αδίκησε λιγάκι και αυτός τον εαυτό του, όμως ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται όχι απλά στο Final-4, αλλά και στο βαρύ πρόγραμμα του Μαρτίου με τις αξ αναβολής αγωνιστικές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News