Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας θα τους δείχνει το πρώτο δεκάλεπτο με τον Άρη μέχρι τη Δευτέρα

Οι υποχρεώσεις του Ολυμπιακού αυτό το τετραήμερο απέναντι στους Θεσσαλονικείς, ΠΑΟΚ και Άρη στέφθηκαν όπως ήταν λογικό με επιτυχία, μετά και την επικράτηση των «ερυθρολεύκων» (89-67) στο ΣΕΦ επί των «κιτρινόμαυρων».

Η ομάδα του Μπαρτζώκα όπως είναι λογικό σκέφτεται το παιχνίδι της Δευτέρας (11/4) στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου απέναντι στον Παναθηναϊκό θα κριθεί το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς της Basket League, με τις δύο ομάδες να θέλουν μόνο τη νίκη. Η σημερινή αναμέτρηση κόντρα στον Άρη ήταν η ιδανική για τον κόουτς του Ολυμπιακού, ώστε να αφυπνίσει τους παίκτες του και να τους διδάξει δρόμους που πρέπει να αποφύγουν ενόψει του ντέρμπι.

Επί 10 ολόκληρα λεπτά στο ξεκίνημα οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ράθυμοι στη ζώνη του Καστρίτη -που την επέλεξε για να κρύψει τις απουσίες των Τζούστον, Κέλι αλλά και τη φυγή του Χάνλαν- και μοιραία επέτρεπαν στον Άρη να μένει κοντά στο σκορ. Χωρίς καλές αποστάσεις, δίχως ενέργεια και κίνηση μακριά από την μπάλα κόλλησαν επιθετικά σε μία πολύ απλή ζώνη 2-3. Με έναν τέτοιον τρόπο δηλαδή που ηττήθηκαν και τον περασμένο Νοέμβριο στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα από το τέχνασμα του Πρίφτη.

Μπορεί μετέπειτα και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες ο Ολυμπιακός να βρήκε την άκρη με την άμυνα ζώνης του Παναθηναϊκού (που δεν είχε βασικούς πυλώνες της όπως τον Σαντ-Ρος και τον Παπαπέτρου στα άλλα τρία ντέρμπι), έχοντας σκαλοπάτι στο ποστ, κίνηση μακριά από την μπάλα και ευστοχία από την περίμετρο, ωστόσο η εικόνα του πρώτου δεκαλέπτου με τον Άρη είναι απαγορευτική για το Δευτεριάτικο απόγευμα.

Παιχνίδια που κερδίζουν οι δεύτερες πεντάδες

Μεταξύ μας είναι κάπου λογικό το γκάζι να μην είναι διαρκώς πατημένο, για μία ομάδα που παίζει στα «κόκκινα» από την αρχή της χρονιάς και έχει παιχνίδια στο προσεχές μέλλον που θα κρίνουν αν θα συνεχίσει να κυνηγά με αξιώσεις τρεις στόχους. Δεν είναι μόνο το πλεονέκτημα έδρας που παίζεται τη Δευτέρα αλλά και ο αντίπαλος για τα playoffs της Euroleague που όσο δε γίνεται γνωστός, τόσο αυξάνει την αδημονία.

Για αυτό και σε τέτοια απογεύματα, όπως αυτό με τον Άρη ή με τον ΠΑΟΚ λίγα 24ωρα νωρίτερα, η δεύτερη πεντάδα και όσοι δεν έχουν τεράστιο χρόνο συμμετοχής, είναι συνήθως αυτοί που «καθαρίζουν». Ο Λούντζης ξεθέωσε τον Κάουαν Τζούνιορ, ο ΜακΚίσικ είναι μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, ο Πρίντεζης επιτέθηκε στα close out, ο Λιβιό έδεσε λίγο τα μετόπισθεν και ο Λαρεντζάκης βρήκε κάποια μακρινά σουτ από αυτά που χρειάζεται για να βγει από τον λαβύρινθο της έλλειψης αυτοπεποίθησης και η πλάστιγγα έγειρε φυσιολογικά, αφού ο Ντόρσεϊ έβαλε και μερικά τρίποντα για… ξεμούδιασμα!

Με ερωτηματικό τον Σλούκα ο Ολυμπιακός, που έχει ξανά «Air Pap»

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο άνθρωπος που ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό, όταν τα πράγματα πήγαν να… στραβώσουν στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την Euroleague. Ωστόσο σε μία περίεργη συνθήκη θα συμπληρώσει δύο εβδομάδες εκτός αγώνων, μέχρι να πατήσει το παρκέ του «Nick Galis Hall».

Προφανώς και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ανάγκη τον ηγέτη τους, πολλώ δε μάλλον σε ένα παιχνίδι το οποίο διέπεται από εντάσεις, μεγάλη πίεση και χρειάζεται καθαρό μυαλό αλλά και ασφαλή χέρια. Για τον Ολυμπιακό θα είναι δύσκολο να παραταχθεί με τον Σλούκα ανέτοιμο, αλλά τα ίδια ερωτηματικά υπάρχουν και για τον Παναθηναϊκό με τον Νέντοβιτς. Τα νέα βέβαια είναι θετικά από το «στρατόπεδο» του Φαλ, που αγωνίστηκε ξεπερνώντας αυτήν την ίωση που ταλαιπώρησε και τους δύο και ο Μπαρτζώκας θα έχει έναν σέντερ για να κοιτάξει στα μάτια τον Παπαγιάννη.

Το θετικότερο όλων πάντως είναι ο μήνας που διανύει ο Κώστας Παπανικολάου, όπως είχαμε επισημάνει και μετά το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία. Όσο ο Παπ παίζει καλά, ο Ολυμπιακός έχει πάντοτε ισχυρό προβάδισμα νίκης στο παρκέ, αφού ο πολυσύνθετος φόργουορντ είναι κομβικός τόσο στο να κλείνει τις «τρύπες» και να ανεβάζει την ένταση της άμυνας, όσο και στο περιμετρικό σουτ που ανοίγει τις αποστάσεις.

Το βέβαιο είναι πως για τους Πειραιώτες ο στόχος της πρώτης θέσης στην Basket League είναι καρφιτσωμένος από την αρχή της σεζόν και θα τον κυνηγήσουν με όλο τους το «είναι» τη Δευτέρα, αφού σίγουρα δουν αρκετές φορές σε επανάληψη το σημερινό πρώτο δεκάλεπτο!

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News