Ολυμπιακός: Το παράδοξο του ΣΕΦ και η εξήγηση των αριθμών

Ολυμπιακός: Ο Ολυμπιακός μετράει 11 νίκες σε 12 παιχνίδια στο ΣΕΦ δημιουργώντας το δικό του παράδοξο, που έχει εξήγηση μόνο μέσα από τους αριθμούς και την άμυνά του.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Αρμάνι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κάνοντας ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας. Αν συνυπολογίσει κανείς τους αστάθμητους παράγοντες της φετινής Euroleague αλλά και το… παράδοξο με τις 11 νίκες του σε 12 παιχνίδια στο Φάληρο, αν η τετράδα εξασφαλιστεί, θα αποτελεί ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί για τη συνέχεια του στη διοργάνωση.

Με τον όρο παράδοξο μπορεί κανείς να περιγράψει μονολεκτικά κάτι που προκαλεί τεράστια έκπληξη. Κάτι που ο μέσος ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει με τη μία, αφού οι αντιλήψεις και οι προσλαμβάνουσές του μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούν πως αυτό που βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά του είναι αφύσικο, μία πλάνη που δεν μπορεί να περιγραφεί.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει το δικό του, όχι γιατί δεν δικαιούται αυτές τις 11 νίκες, αλλά γιατί κανείς δεν περίμενε πως η έδρα του θα παραμείνει αλώβητη -πλην μίας εξαίρεσης- ως τις 24 Φεβρουαρίου. Σα μία «τρύπα» στον χωροχρόνο της Euroleague στην οποία όποιος πέσει μέσα της βλέπει να συμβαίνουν γεγονότα πέραν από κάθε λογική, με μοναδική εξαίρεση τον Ερυθρό Αστέρα που ήρθε να υπενθυμίσει πως η λογική θα επικρατεί, όταν μια ομάδα παραδίνεται στο έλεος του κορωνοϊού.

Τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ

Οι τακτικοί θαμώνες του Φαληρικού γηπέδου θα έχουν να λένε πως σε μία σεζόν η οποία βρίσκεται στη μέση της, τα έχουνε ζήσει όλα. Έντεκα νίκες που ήρθαν οι περισσότερες με μπάσκετ που τους σήκωσε από τις καρέκλες τους και τους γέμισε με χαμόγελα στον δρόμο της επιστροφής.

Νίκες με μεγάλες διαφορές που δεν άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης απέναντι σε ομάδες από το χαμηλό τιέρ, όπως η Μπασκόνια και η Ζάλγκιρις. Η Ρεάλ Μαδρίτης που για ένα μεγάλο διάστημα οδηγούσε την κούρσα της Euroleague, στο ΣΕΦ έριχνε… άσφαιρα, σουτάροντας με το τραγικό 3/24 από την περίμετρο.

Η Μπάγερν Μονάχου δέχτηκε 49 πόντους στα πρώτα 20 λεπτά χωρίς ο Ολυμπιακός να έχει ευστοχήσει σε τρίποντο, ενώ η Μακάμπι με τον Σφαιρόπουλο ακόμα στον πάγκο, έμοιαζε παραδομένη σε μεταφυσικές δυνάμεις, αφού όταν είδε τον πίνακα στο δεκάλεπτο αντίκρισε το εκκωφαντικό 35-8 και δέκα αγωνιστικά λεπτά αργότερα ένα στρογγυλό -25 (51-26).

Οι Τούρκοι αμφότεροι έφτασαν κοντά στο να βγουν από τη μαύρη τρύπα που τους κάνει όλους να φαίνεται χειρότερους, αλλά έκαναν το μεγάλο λάθος να αφήσουν τον Σλούκα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ειδικά η Φενέρμπαχτσε του έδωσε και τον αγαπημένο του αριστερό διάδρομο και αυτός τη βύθισε μία και καλή.

Το παράδοξο μέσα από τα νούμερα φαντάζει λογικό

Για τον Ολυμπιακό το μοτίβο είναι γνωστό και το εφαρμόζει από την αρχή της χρονιάς. Τα πάντα ξεκινάνε από την ένταση με την οποία παίζει στην άμυνα και από εκεί, κρατώντας χαμηλά τους αντιπάλους του, ρίχνει νερό στον επιθετικό του μύλο, με τις σταθερές του να βγαίνουν μπροστά. Σλούκας και Βεζένκοφ αποτελούν πάντοτε σημεία αναφοράς και άλλοτε οι ΜακΚίσικ, Ντόρσεϊ ή όποιος βρεθεί να ταιριάζει στις επιθετικές ανάγκες του παιχνιδιού κάνουν τη διαφορά.

Τίποτα όμως δε θα είχε επιτευχθεί αν ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βάλει στοπ στους αντιπάλους του. Άλλωστε και ο Χάινς τόνισε στο sportday.gr πως εκτός από τα μεγάλα σουτ του Σλούκα, οι «ερυθρόλευκοι» σταμάτησαν την Αρμάνι με την άμυνά τους στην τελευταία περίοδο. Η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει την καλύτερη αμυντική επίδοση στη διοργάνωση στις εντός έδρας αναμετρήσεις της.

Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός δέχεται 94.48 πόντους ανά 100 κατοχές στο ΣΕΦ, δηλαδή λιγότερο από έναν πόντο ανά κατοχή των αντιπάλων, νούμερο το οποίο προφανώς είναι εντυπωσιακό. Δεύτερη στον συγκεκριμένο τομέα έρχεται η Φενέρμπαχτσε με 96.88, καθώς έχει αναγκαστεί να στραφεί εκεί χωρίς τους Βέσελι και Ντε Κολό. Καμία άλλη ομάδα δε δέχεται λιγότερο από έναν πόντο ανά κατοχή στην Euroleague όταν αγωνίζεται στην έδρα της, με την Ούνικς Καζάν να είναι στο όριο, ενώ ο μέσος όρος βρίσκεται λίγο πάνω από τους 106! Οι Πειραιώτες είναι σχεδόν 12 πόντους καλύτεροι από τον μέσο όρο της διοργάνωσης…

Η λέξη κλειδί είναι η ένταση

Με το πέρασμα του χρόνου η επιστήμη έρχεται να εξηγήσει όλα όσα στην αρχή φαντάζουν εξωπραγματικά. Κάθε ιδέα που μοιάζει να υπερβαίνει την κοινή λογική τελικά μπορεί να εξηγηθεί, αν το φαινόμενο παρατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Ο Ολυμπιακός του ΣΕΦ έχει δημιουργήσει αυτό το παράδοξο, με την εξήγηση να πηγάζει από τις βασικές αρχές του μπάσκετ. Αυτό το respect the fundamentals που λένε οι Αμερικανοί και έχει πιστή εφαρμογή στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Η άμυνα με αλλαγές και η πίεση στην μπάλα, ο Φαλ που θωρακίζει τα μετόπισθεν, τα χέρια πάνω στα σουτ που καταβαραθρώνουν τα ποσοστά των αντιπάλων και οι βουτιές στο παρκέ που κρίνουν όλες τις 50-50 κατοχές. Κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει ο Ολυμπιακός στο φινάλε της χρονιάς αν συνεχίσει να υπερασπίζεται με θέρμη το γήπεδό του, όλοι όμως ξέρουν πως αυτό που θα βρουν απέναντί τους έχει εξήγηση και αυτό ακριβώς το κάνει ακόμα πιο δύσκολο, αφού δεν έχει καταφέρει κανείς (πέραν των Σέρβων) να βρει το αντίδοτο και όλοι τους πνίγονται από την ένταση που παίζουν οι Πειραιώτες, κυρίως όταν μπαίνουν στην τελευταία στροφή των παιχνιδιών…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News