Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας 79-73: Νέντοβιτς και Καββαδάς σήκωσαν το... λαβωμένο «τριφύλλι»

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας: Νέντοβιτς και Καββαδάς σήκωσαν το… λαβωμένο «τριφύλλι»

Ο «πληγωμένος» ελέω των απουσιών του Παναθηναϊκός πήρε μία μεγάλη νίκη απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με 79-73 κι έφτασε για πρώτη φορά στην φετινή EuroLeague τις δύο σερί νίκες.

Ο Βασίλης Καββαδάς έκανε το step-up κάνοντας μία εκπληκτική εμφάνιση και καλύπτωντας την απουσία του Γιώργου Παπαγιάννη έχοντας 17 πόντους και 6 ριμπάουντ, με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να είναι όπως πάντα το πρώτο… βιολί της ομάδας με 25 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός τα βρήκε σκούρα στην πρώτη περίοδο απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με τον πρώην παίκτη του, Άαρον Γουάιτ να αποτελεί πληγή, κυρίως με την έφεσή του στο επιθετικό ριμπάουντ, αλλά τους Μίτροβιτς (8π.) και Χόλινς (6π.) να οδηγούν επιθετικά την ομάδα του Ράντονιτς. Κάπως έτσι οι «πράσινοι» βρέθηκαν στο -6 (17-23) στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Ο επιδραστικός Βασίλης Καββαδάς και ο Νέντοβιτς που έκανε την εμφάνισή του στο φινάλε

Ο Ντόμπριτς με τρίποντο στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου ανέβασε την διαφορά στους 9 πόντους (17-26). Η είσοδος του Βασίλη Καββαδά έδωσε σημαντική ώθηση στο επιθετικό κομμάτι με τον Έλληνα ψηλό να σκοράρει έξι συνεχόμενους πόντους (23-28). Ο Μέικον έβαλε κι αυτός το… χεράκι του με δύο συνεχόμενα καλάθια κι έφτασε τον Παναθηναϊκό στο -1 από τον Ερυθρό Αστέρα (27-28). Το τρίποντο του νεαρού Μαντζούκα και οι δύο βολές του Χουγκάζ έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στο «τριφύλλι» με 32-30. Οι Σέρβοι αντέδρασαν και οι δύο ομάδες πήγαν χέρι χέρι μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους, αλλά ο Νέντοβιτς με δύο μεγάλα σουτ, το δεύτερο στην λήξη του ημιχρόνου και σχεδόν από το λόγκο στο κέντρο, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να πάει στα αποδυτήρια έχοντας βραχεία κεφαλή (42-41). 

Βασική «πληγή» των «πρασίνων» σε όλο το πρώτο μέρος ήταν τα χαμένα ριμπάουντ, αφού ο Ερυθρός Αστέρας κατέβασε 8 επιθετικά ριμπάουντ, με τον Γουάιτ να έχει τα τέσσερα απ’ αυτά. Αυτές οι δεύτερες ευκαιρίες που έπαιρναν βοήθησαν τους Σέρβους να μείνουν στο παιχνίδι θεραπεύοντας κατά κάποιο τρόπο τα χαμηλά ποσοστά τους (2π. 5/14 ήτοι 47,4% και 3π. 5/14 ήτοι 35,7%).

Ο Ερυθρός Αστέρας μπήκε δυνατά, αλλά Καββαδάς και Νέντοβιτς γύρισαν και πάλι την κατάσταση

Ο Ερυθρός Αστέρας έτρεξε ένα σερί 13-4 και πήρε προβάδισμα εννιά πόντων (46-55) στα μισά της περιόδου εκμεταλλευόμενος την αδράνεια που επέδειξε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» έσφιξαν τα λεπτά στην άμυνά τους για το υπόλοιπο του τρίτου δεκαλέπτου και με τους Καββαδά (7π.) και Νέντοβιτς να τραβούν το… κουπί επιθετικά το «τριφύλλι» πήρε και πάλι το προβάδισμα με 58-57. Ο Λάζιτς με δύο βολές 6” πριν το φινάλε ισοφάρισε σε 59-59.

Στην τελευταία περίοδο οι δύο ομάδες πήγαν πόντο πόντο μέχρι το φινάλε. Ο Παναθηναϊκός βρήκε τις απαιτούμενες λύσεις στην επίθεση, ωστόσο συνέχισε να χάνει αρκετά επιθετικά ριμπάουντ δίνοντας ευκαιρίες στον Ερυθρό Αστέρα να παραμείνει στο παιχνίδι, με τους μαζεύουν συνολικά 15 μέχρι το τέλος του αγώνα και τον Άαρον Γουάιτ να είναι ο κορυφαίος με πέντε και να ολοκληρώνει τον αγώνα με νταμπλ νταμπλ (14π. 12ρ.).

Με το σκορ στο 73-71 δύο λεπτά πριν το τέλος καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσαν σκοράρουν μέχρι περίπου 30” δευτερόλεπτα πριν το φινάλε με τους δύο κορυφαίους παίκτες του Παναθηναϊκού, Νέντοβιτς και Καββαδά να συνεργάζονται και να κάνουν το 75-71. Ο Κάλινιτς μείωσε σε 75-73 25” πριν το τέλος, όμως οι «πράσινοι» παρέμειναν ψύχραιμοι στις βολές και με 2/2 εύστοχες από Νέντοβιτς και Έβανς σφράγισαν την επικράτησή τους επί του Ερυθρού Αστέρα με 79-73.

Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Νεμάνια Νέντοβιτς με 25 πόντους και 4/7 σουτ, με τον Βασίλη Καββαδά να κάνει την καλύτερή του εμφάνιση στην EuroLeague με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ. Από τον Ερυθρό Αστέρα νταμπλ νταμπλ είχε ο Γουάιτ με 14 πόντους και 12 ριμπάουντ, 13 πόντους ο Χόλινς, 12 ο Κάλινιτς (+7ρ. 6ασ.) και από 10 οι Μίτροβιτς και Γουόλτερς.

Δείτε εδώ τα στατιστικά του αγώνα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News