Παναθηναϊκός: Φραγκίσκος Αλβέρτης, ένα άγαλμα έξω από το ΟΑΚΑ

Όποιου του μέλλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει -και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κατάλαβε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, όταν (όχι και τόσο ελαφρά τη καρδία) αποφάσισε να αποχωρήσει του Παναθηναϊκού, μάλλον για λόγους ευθιξίας, πολύ καλά τη δύναμη της συγκεκριμένης λαϊκής σοφίας.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πτοήθηκε από αυτό που ονομάζεται μετριότητα, την οποία ο άνθρωπος κακώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχωρίσει από τη μετριοπάθεια, διότι ο ίδιος ουδέποτε υπήρξε μέτριος, ενώ κινείται και ζει ως μετριοπαθής. Η «σκούπα» που πάρθηκε για να «καθαρίσει» τα κακώς κείμενα του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ μάλλον δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αλλά ακούμπησε και το θυμικό του «Φράνκι», ο οποίος μπορεί να βρέθηκε σε αρκετές περιπτώσεις πάνω σε αναταραχές, άλλωστε 32 χρόνια σε ένα σύλλογο δεν είναι λίγα, ένσημα ανάλογου διαστήματος γίνεται να σε οδηγήσουν στη σύνταξη, όμως πάντα βασιζόταν σε έναν κοινό παρονομαστή.

Από το αυτοκίνητο του Αντόνιο Ντέιβις στην βίβλο των «ηρώων» του Παναθηναϊκού

Είτε έμπαινε στο αυτοκίνητο του Αντόνιο Ντέιβις για να πάει στις προπονήσεις στον Τάφο του Ινδού είτε τσακωνόταν με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς για διαρροές είτε γινόταν υπηρεσιακός προπονητής σε περιόδους κρίσης, ο Αλβέρτης βασιζόταν στη λογική του ίδιου του οργανισμού, δηλαδή τον τρόπο συμπεριφοράς ώστε οι ρωγμές να κλείσουν και η ομάδα να πάει παρακάτω. Και παρ’ ότι βίωσε την εποχή της μεγάλης δόξας του, τα 19 χρόνια που φόρεσε και τίμησε με αμέτρητες (ηθελημένες ή αθέλητες) πτώσεις και σπουδαίες εμφανίσεις αυτήν τη φανέλα, με ιδιοκτήτες δύο ανθρώπους των άκρων, δύο τύπους που, αν και έμοιαζαν να βγήκαν από τα σπλάχνα της εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, ήταν δημιουργικοί, αυτοδημιούργητοι και ιδιαιτέρως συναισθηματικοί, δηλαδή τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, ουδέποτε υπήρξαν μηδενιστές ή ετσιθελικοί εξουσιαστές.

Το χρέος

Σε αυτόν το μισό παρά 18 χρόνια αιώνα, ο Αλβέρτης πήρε τίτλους τόσους που πρέπει να επαναλάβεις την πρόσθεση που έκανες για να είσαι σίγουρος ότι έβγαλες το σωστό νούμερο: Έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών, τα πέντε ως παίκτης και το ένα ως γενικός μάνατζερ. 19 πρωταθλήματα Ελλάδος, τα 11 ως παίκτης, τα 8 ως γενικός μάνατζερ, το ένα ως προπονητής. 15 Κύπελλα Ελλάδος, τα 8 ως παίκτης, τα εφτά ως γενικός μάνατζερ. Ένα Διηπειρωτικό ως παίκτης. Συνολικά, δηλαδή, 41 τίτλους, κοντά στον 1,3 κάθε χρόνο στον Παναθηναϊκό. Για την ώρα του αποχωρισμού προφανώς πέρασε από τη βάσανο της ψυχικής πάλης: δεν γινόταν να δώσει δίκιο σε όποιους κατηγορούσαν συνολικά το τιμ των «πράσινων» για λανθασμένο πλάνο. Αποκλείεται να ήταν τόσο αφελής ώστε, όταν το 2009 παρέδιδε το ραμμένο πάνω στην πράσινη φανέλα έμβλημα των 101 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγων στον Δημήτρη Διαμαντίδη, να υπολόγιζε ότι από τούδε και στο εξής θα ήταν όλα αγγελικά πλασμένα.

Από την άλλη, η αυτοκρατορία συνεχιζόταν, ενώ ο ίδιος γινόταν πια αθέατος και λόγος να αμφιβάλει δεν υπήρχε. Ο Παναθηναϊκός τώρα κινδυνεύει, για πρώτη φορά από το 1998 και μετά, να τελειώσει μία χρονιά χωρίς τίτλο.

Ο Αλβέρτης επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την αποχώρησή του και αν εμπιστεύθηκε κάποιους ανθρώπους πέραν των οικείων του off the record, είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι η αναμονή για να εξωτερικεύσει τα σώψυχά του θα κρατήσει καμιά δεκαετία και μόνο το ζιζάνιο της ανθρώπινης φύσης, που περιμένει να γίνει το δυσεπίλυτο βατό, θα φέρει στο φως ό,τι διημείφθη αυτήν την ταραχώδη σεζόν στο ΟΑΚΑ. Επίσης, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός πλέον έχει αποκτήσει καθήκον για να τον τιμήσει. Σε τέτοιες φυσιογνωμίες, που σίγουρα βρέθηκαν στην κατάσταση να υπηρετούν με ανιδιοτέλεια και με μηδαμινό προσωπικό όφελος, πρέπει να αποτείνεται ο έπαινος ότι αποσύρθηκαν, όχι απλώς όταν άδειασε αλλά, με από καιρό άδεια την κλεψύδρα.

Ένα άγαλμα του Φραγκίσκου Αλβέρτη έξω από το κλειστό γυμναστήριο που ο ίδιος σήκωσε το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών του το 2007, είναι ένας έξοχος τρόπος τιμής. Διότι το άγαλμα περνά τον άνθρωπο στην αιωνιότητα και ο Αλβέρτης παρέμεινε τον περισσότερο χρόνο σιωπηλός -ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να περάσουν το περίγραμμά του και τα χαρακτηριστικά του στο διηνεκές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News