Παναθηναικός: Ντέγιαν Ράντονιτς, ο άνθρωπος του σκληρού rock and roll!

Παναθηναϊκός: Ντέγιαν Ράντονιτς, ο άνθρωπος του σκληρού rock and roll! Ο 52χρονος Μαυροβούνιος κόουτς είναι το μέγα φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των “πρασίνων” και το sportday.gr αναλύει το his way.

Ο 52χρονος προπονητής είναι το φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των “πρασίνων” και το sportday.gr αναλύει την φιλοσοφία που έχει και γιατί αρέσει στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Αν δεν ξέρεις τι σημαίνει η λέξη «άμυνα» και πως να την εφαρμόσεις τότε θα έχεις θέμα μαζί του

Εμπνέει μια ηρεμία στον πάγκο, μια σωστή επικοινωνία με τα παλικάρια του. Όμως αν δεν τον ακούσεις, τότε την… έβαψες. Είναι δίκαιος, αλλά και σκληρός προπονητής. Αν αξίζει να παίξεις σε ένα παιχνίδι θα σε ρίξει στο παρκέ, αν όχι, θα σε «θυσιάσει» στον πάγκο για χάρη της τακτικής. Υπάρχει μια μαγική λέξη που πρέπει ο κάθε παίκτης του να την γνωρίζει. Όχι μόνο να την λέει, όχι μόνο να την νιώθει, αλλά και να την εφαρμόζει σε όλες τις εκφάνσεις της. «Defence!». Ναι! Αν δεν έχεις αμυντικές διαθέσεις, βλέψεις, τότε δεν ανήκεις στα πλάνα του. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αγαπάει την άμυνα, την λατρεύει και ψάχνει μαχητές ή εν πάση περίπτωσή, δημιουργεί και ο ίδιος. Είναι η βάση του και το έχουν νιώσει όλοι οι παίκτες που έχει διαχειριστεί. Από τον ΝτεΜάρκους Νέλσον που κάποτε είχε φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και τον άλλοτε «πράσινο» Ογκνιεν Κούζμιτς μέχρι τον Νίκολα Κάλινιτς. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως μόνο μπασκετικό «ξύλο» απαιτεί η υπόθεση.

Στόχευση στο τρανζίσιον, στο λόου ποστ και φυσικά στο πικ εν ρολ με τους κοντούς να… ψηλώνουν και τους ψηλούς να… κονταίνουν

Οι ομάδες του Ντέγιαν Ράντονιτς έχουν ως βάση την άμυνά τους, αλλά αυτό σημαίνει πως θέλουν να βρουν ρυθμό μέσω αυτής και στην επίθεση. Δηλαδή επιθετική άμυνα, σημαίνει και τρανζίσιον. Πίεση πάνω στη μπάλα και στόχευση σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Προφανώς και το πιο πειστικό του δείγμα ήταν ο Ερυθρός Αστέρας και μάλιστα σε δύο σημαντικές θητείες (2013-2017, 2020-2022). Όμως δεν μένει εκεί. Θέλει να βλέπει τους παίκτες του να ρολάρουν επιθετικά. Η φιλοσοφία του έμπειρου κόουτς στηρίζεται αρκετά και στο πικ εν ρολ παιχνίδι, αλλά και φυσικά στο λόου ποστ με μονάδες όπως ο Κάλινιτς να αποτελούν ένα από τα «κλειδιά» για να μπορέσει η ομάδα να «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες άμυνες. Ζει την κάθε φάση από τον πάγκο, αλλά δίνει και την ελευθερία των κινήσεων στους συμπαίκτες του και κυρίως στα γκαρντ του. Ναι, πολλές φορές για να μπερδέψει τους αντιπάλους, χρησιμοποιεί κοντά σχήματα ενώ αναζητά πολλές φορές τα μις-ματς. Οι ψηλοί γίνονται… περιφερειακοί και οι περιφερειακοί γίνονται… ψηλοί.

Το βέβαιο είναι πως αν κλείσει στον Παναθηναϊκό, θα δώσει έναν άλλο αέρα στο ΟΑΚΑ. Αέρα σιγουριάς. Φυσικά δεν γίνονται όλα από τη μια στιγμή στην άλλη και θα φανεί και μέσα από τις μεταγραφές, αλλά και από την διαχείριση των πιτσιρικάδων. Διότι στα τόσα χρόνια της παρουσίας του στους πάγκους έχει αποδείξει πως ρίχνει στο παρκέ – νεότερους ηλικιακά – παίκτες. Κάτι που θέλουν οι «πράσινοι» και το έχουν ανάγκη.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News