Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ο δικός του… Μπρους Λι δεν το έβαλε ποτέ κάτω!

Ο 27χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ, Πάρις Λι, θα φοράει τα πράσινα για τα επόμενα δύο χρόνια και το sportday.gr σας παρουσιάζει το στόρι της ζωής του.

 

«Ο Πάρις Λι είναι ένας προπονητής στο γήπεδο» είχε πει ο καθοδηγητής του στο Ιλινόις, Νταν Μούλερ

Από πιτσιρίκι, είχε κατασταλάξει (ήταν με μια μπάλα μπάσκετ στο χέρι). Ετρεχε δεξιά και αριστερά. Στα ανοιχτά γήπεδα του Μέιγουντ της πόλης Ιλινόις. Λάτρευε τον αθλητισμό και δεν έχανε χρόνο. Κατά συνέπεια ήταν δεδομένο πως θα ακολουθήσει τα μπασκετικά χνάρια μια και λάτρευε το ΝΒΑ. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Proviso East και άρχιζε να δείχνει μέρος των ικανοτήτων του με βάση πάντα την μαχητικότητα. Την δύναμη στην άμυνα η οποία κάλυπτε αρκετά το ύψος του (1,83). Μικρός στο δέμα, αλλά τεράστιος στην ενέργεια και στην ψυχή. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Ο Πάρις Λι εντάχθηκε στο φημισμένο κολέγιο Ιλινόις Στέιτ (2013-2017) το οποίο είχε αναδείξει τον φοβερό Νταγκ Κόλινς (μετέπειτα σχολιαστή). Ο προπονητής του Νταν Μούλερ έλεγε συχνά-πυκνά για το καμάρι του. «Ο Πάρις κλειδώνει, συγκεντρώνεται μόνο στο παιχνίδι. Είναι ο προπονητής στο γήπεδο από την πρώτη στιγμή, που ήρθε εδώ» και πάντα του έδινε την ελευθερία για να σκεφτεί την επόμενη κίνηση της ομάδας του ή αλλιώς των «Red Birds» (κόκκινα πουλιά).

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός και παίκτης της χρονιάς στην περιφέρεια Μιζούρι Βάλεϊ

Το κολεγιόπαιδο από το Μέϊγουντ έκανε το μεγάλο του… άλμα! Το 2017, αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός και παίκτης της χρονιάς στην περιφέρεια Μιζούρι Βάλεϊ και ήταν κάτι που ούτε ο ίδιος δεν περίμενε να συμβεί. Οι προσπάθειές του έφεραν καρπούς. Ο προπονητής του και οι συμπαίκτες του τον αποθέωσαν και τόνιζαν το εξής. «Νιώθεις ασφάλεια όταν τον έχεις στο παρκέ. Είναι η ψυχή της ομάδας». Αυτή είναι η αλήθεια. Κοντός, αλλά… θαυματουργός με ασίστ με πολλά θαυμαστικά. Διότι το έχει πει και ο ίδιος. «Μου αρέσει να δημιουργώ για τους συμπαίκτες μου, αλλά και να βάζω το κορμί μου, να πιέζω πάνω στη μπάλα». Στην τετραετία που αγωνίστηκε στο κολέγιο έγινε ο – μόλις – δεύτερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας που ξεπέρασε τους 1000 πόντους, τις 400 ασίστ και τα 200 κλεψίματα.

Το 2017 απογοητεύτηκε γιατί δεν έγινε ντραφτ ούτε βρήκε θέση στο ΝΒΑ μετά το σάμερ λιγκ, αλλά δεν το έβαλε κάτω

Αναμφίβολα είχε ένα μεγάλο όνειρο στην ζωή του. Να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Ετσι το καλοκαίρι του 2017 έλαβε μέρος στο σάμερ λιγκ με σκοπό να μπορέσει να προσελκύσει κάποια ομάδα από τον μαγικό κόσμο. Δεν τα κατάφερε. Επίσης, δεν έγινε ποτέ ντραφτ. Ο ίδιος είχε εκφράσει τα συναισθήματά του. «Επεσα αρκετά. Πραγματικά! Δεν έγινε ντραφτ, ούτε με επέλεξε κάποια ομάδα. Θεώρησα και ένιωσα ότι μπορούσα να τα καταφέρω». Παρά την ανώμαλη προσγείωση, ο 27χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ δεν το έβαλε κάτω. Όχι! Ετσι αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Αμέσως έπεσε στο μάτι της βελγικής Αντβερπ που ήθελε ένα… μαμούνι, έναν γρήγορο παίκτη για να βοηθήσει από τη θέση του οργανωτή. Ο Πάρις Λι δέχθηκε αμέσως και για δύο χρόνια ανέβασε τις μετοχές του στο ευρωπαϊκό μπασκετικό χρηματιστήριο.

Τη σεζόν 2018-2019 υπέγραψε προσύμφωνο με την ΑΕΚ, αλλά στην συνέχεια «κόπηκε» από τον Ηλία Παπαθεοδώρου ο οποίος είχε κλείσει τους Γκίκα-Τολιόπουλο

Την σεζόν 2018-2019 η ΑΕΚ είχε στον πάγκο της, τον Λούκα Μπάνκι ενώ τεχνικός διευθυντής ήταν ο Ντράγκαν Σάκοτα. Η «Ενωση» εξέταζε λύσεις και για το μέλλον της. Αίφνης μπήκε στο μάτι του Σέρβου κόουτς, ο κοντοπίθαρος και δαιμόνιος γκαρντ της Αντβερπ. Η «Ενωση» μίλησε μαζί του και του έδωσε να καταλάβει πως τον θέλει πάση θυσία για την επόμενη χρονιά. Ο… αντίπαλός της στο παρκέ για δύο ματς (Αντβέρπ-ΑΕΚ, ΑΕΚ-Αντβέρπ) δέχθηκε και έτσι υπέγραψε προσύμφωνο με τους «κιτρινόμαυρους». Μάλιστα στο ματς που έγινε στο ΟΑΚΑ στις 6 Φλεβάρη του 2019 στο οποίο η ΑΕΚ ήθελε νίκη (77-76), ο Πάρις Λι είχε 15 πόντους και 2 ασίστ. Υπήρχε ήδη συμφωνία και ο κόσμος της «Ενωσης» χειροκροτούσε κάθε προσπάθεια του Αμερικανού πόιντ γκαρντ. Όμως αυτή η συμφωνία έμελλε να μην μετουσιωθεί σε συνεργασία. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ο οποίος είχε συμφωνήσει με Γκίκα-Τολιόπουλο και έψαχνε έναν παίκτη διαφορετικού στιλ. Πήρε τον Κέντρικ Ρέι και στην συνέχεια τον Κιθ Λάνγκφορντ. Ο Πάρις Λι δεν τα έβαψε και… μαύρα! Ο MVP του πρωταθλήματος Βελγίου το 2019 μετέβη στην Μπάμπεργκ, στην συνέχεια έπαιξε στην Γαλλία και στην Ορλεαν και την τρέχουσα σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Μονακό όπου έκανε και το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα και μπήκε στο… μάτι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία η οποία θα αρχίσει να γράφεται από το προσεχές καλοκαίρι στο ΟΑΚΑ. Όχι με την ΑΕΚ, αλλά με τους «πράσινους».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News