«Τάφος του Ινδού» και αστικοί μύθοι – Ποιος ήταν ο Ινδός; «Μπάζει» νερά;

Μύθοι και αλήθειες για το κλειστό «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος», το γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού». Ιστορικές ανακρίβειες για την ονομασία και τον παραπόταμο που κυλάει από κάτω.

Όταν στις 8  Ιανουαρίου του 1961 γίνονταν τα εγκαίνια του κλειστού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κανείς δεν γνώριζε τις ιστορίες που θα το ακολουθούσαν. Το κλειστό γήπεδο των 1500 θέσεων, ήταν έδρα του Παναθηναϊκού. Επρόκειτο για το πρώτο κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα. Ο πρώτος αγώνας που έγινε σε αυτό ήταν αυτός ανάμεσα στην εφηβική ομάδα του ΠΑΟ και του Μίλωνα.

Πρόκειται για ένα γήπεδο το οποίο συνοδεύουν πολλές ιστορικές ανακρίβειες. Για παράδειγμα ακόμα και τα εγκαίνια εντοπίζονται ιστορικά με δύο ημερομηνίες. Σαν σήμερα, το 1961 και στις 19 Μαρτίου 1960. Κάποιοι λένε ότι σαν σήμερα έγιναν τα εγκαίνια χωρίς να διεξαχθεί κάποιος αγώνας και τον Μάρτιο έγινε το ματς. Το πιο πιθανό πάντως είναι η σωστή ημερομηνία να είναι η 19η Μαρτίου 1960. Αυτό που μάλλον είναι ιστορικά ακριβές είναι ότι στη διάρκεια του αγώνα το κλειστό «έμπαζε» νερά από τη βροχή που έπεφτε.

Ο παραπόταμος του Ιλισσού

Βέβαια και εδώ υπάρχει μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το γήπεδο έχει κτιστεί πάνω από υπόγειο ποταμό. Κάποιοι κάνουν λόγο για παραπόταμο του, μπαζωμένου από τη δεκαετία του 1960, Ιλισού.

Ο… νονός και ο Ινδός

 Για το όνομα «Τάφος του Ινδού», η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ευθύνεται ο τότε παίκτης του Παναθηναϊκού, Τάσος Στεφάνου. Είχε πάρει μέρος στον αγώνα που προαναφέρθηκε ενώ αργότερα διατέλεσε γενικός αρχηγός της ομάδας μπάσκετ. Φέρεται να παρακολουθούσε στον κινηματογράφο «Αρζεντίνα» την ταινία του Fritz Lang «Τάφος του Ινδού». Όταν είδε τον Ινδό να κατεβαίνει τα σκαλιά του τάφου, φέρεται να αναφώνησε: «Ρε, αυτό είναι σαν το γήπεδό μας». Ο Ινδός εν προκειμένω ήταν ο Ελβετός ηθοποιός Paul Hubschmid.

Κάπως έτσι βαφτίστηκε ο «Τάφος του Ινδού» αν και κάποιοι έχουν τις ενστάσεις τους. Η ταινία προϋπήρχε του γηπέδου – κυκλοφόρησε το 1959-, αλλά κυρίως ότι δημοσιεύματα με αναφορά στο συγκεκριμένο γήπεδο ως «Τάφος του Ινδού» συναντάμε πολύ αργότερα, συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80.

Υπάρχουν κάποιοι υποστηρίζουν ότι νονός ήταν δημοσιογράφος της εποχής, ο οποίος είχε δει την ταινία και όταν βρέθηκε στο γήπεδο, απλά είπε ότι μοιάζει με τον «Τάφο του Ινδού».  

Το δεδομένο είναι ότι στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 το κλειστό γήπεδο πήρε την ονομασία «Παύλος Γιαννακόπουλος» και στις 13 Μαΐου 2017 μετονομάστηκε σε «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος».

Πεθαίνει ο Γιάννης Παπαντωνίου 

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο διεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Παπαντωνίου, ο οποίος αγωνιζόταν ως μέσος. Έγινε ευρύτερα γνωστός αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού την περίοδο 1945-1958, όπου κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας (1948-1949, 1952-1953) και επτά φορές αυτόν του Πρωταθλητή Αθηνών (1948-1949, 1951-1957). Συμπαίκτες του την εποχή εκείνη υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Λινοξυλάκης, Βαγγέλης Πανάκης και Λάκης Πετρόπουλος. Με την Ελλάδα αγωνίστηκε συνολικά 15 φορές, την περίοδο μεταξύ 1948-1956. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 1948, στον εντός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Τουρκίας, υπό τις οδηγίες του Κώστα Νεγρεπόντη.

2008: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» όπου νοσηλευόταν, ο Άκις (Σπύρος) Ανδρικόπουλος. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Αθλητική Ηχώ, στον Φίλαθλο και στην Καθημερινή, ενώ ήταν ανταποκριτής και σε γερμανικά περιοδικά. Υπήρξε αθλητής του στίβου, εξέδωσε περιοδικά για το στίβο, ενώ διετέλεσε κριτής αλλά και στατιστικός του αθλήματος.

2001: Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ Hossam Hassan συμπληρώνει 151 συμμετοχές με την Εθνική Αιγύπτου στον αγώνα εναντίον της Ζάμπια ξεπερνώντας το ρεκόρ συμμετοχών του Lothar Matthaeus με την Γερμανία.

Το σκάνδαλο

1999: Μετά το σκάνδαλο των αποκαλύψεων ότι τα μέλη της ΔΟΕ δωροδοκήθηκαν για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το Salt Lake των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Frank Joklik και ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής παραιτούνται. Τα ποσά των δωροδοκιών κυμαίνονται από 5.000 έως 70.000 δολάρια.

1995: Πεθαίνει ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας Carlos Monzon σε ηλικία 52 ετών.

1992: Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται ως ο 6ος καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών σε δημοψήφισμα του περιοδικού “FIBA Basketball Magazine” με 251 ψήφους. Οι πρώτοι πέντε είναι οι Belov 317, Petrovic 280, Sabonis 277, Cocic 273 και Kukoc 264. Κάτω από τον Γκάλη είναι οι Corac 246 και Menegin 221. Ο Γιώργος Κολοκυθάς είναι 46ος με 21 ψήφους.

Διπλό κάταγμα σε κνήμη και περόνη και τιμωρία ρεκόρ

1989: Στον αγώνα Λάρισα-Ηρακλής (3-1), ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Ηρακλή προκαλεί διπλό κάταγμα σε κνήμη και περόνη στον Κώστα Κολομητρούση της Λάρισας και αργότερα τιμωρείται με ρεκόρ αποκλεισμού 16 αγωνιστικών.

1962: Ο Jack Nicklaus κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας στο Los Angeles Open σε ηλικία 21 ετών και κατατάσσεται 50ος. Θα γίνει γνωστός ως “Η Χρυσή Αρκούδα” και θα θεωρηθεί ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες γκόλφερ όλων των εποχών. Στην 25χρονη καριέρα του (1962-1986) θα κατακτήσει, το ρεκόρ των 18 τίτλων.

1958: Ο Bobby Fisher, σε ηλικία 14 ετών, ανακηρύσσεται για πρώτη φορά πρωταθλητής Αμερικής στο σκάκι.

1901: Το Αμερικάνικο Bowling Congress (ABC) διοργανώνει το πρώτο του τουρνουά στο Σικάγο. Σήμερα, το τουρνουά του ABC είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες ετησίως.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News