Λούκα Ντόντσιτς: Δεν είναι παιδί του πολέμου, αλλά πάει στον πόλεμο

Τα Playoffs του NBA συνεχίζονται με μπόλικο δράμα, με τον Λούκα Ντόντσιτς να… τρομοκρατεί, για λογαριασμό των Ντάλας Μάβερικς, τους Φοίνιξ Σανς στους ημιτελικούς της Δύσης

Ο Λούκα Ντόντσιτς δεν είναι απλώς ένας επιδέξιος χειραγωγός, αλλά ένας τρομοκράτης που δεν… νοιάζεται για τη ζωή του αντιπάλου του. Σε μια μονομαχία που έχει πολύ έντονα τα στοιχεία του «μόνος μου κι όλοι σας», ο Σλοβένος σταρ των Ντάλας Μάβερικς τα έχει βάλει με όλο το Φοίνιξ και αρπάζει… κρατούμενους απέναντι στους Σανς, σε κάθε ευκαιρία που βρίσκει στους ημιτελικούς της Δύσης, για τα play off του NBA. 

Η φτιαξιά ενός αθλητή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς, αν και σε κάθε σωματότυπο γίνεται να διαφανούν πλεονεκτήματα, το ζητούμενο είναι πώς αξιοποιούνται. Στις περιπτώσεις του Λούκα Ντόντσιτς και του Κρις Πολ, επί παραδείγματι, οι οποίοι βρίσκονται ενώπιος ενωπίον στους ημιτελικούς της Δύσης για τα play off του NBA, ως ηγέτες των Ντάλας Μάβερικς και των Φοίνιξ Σανς, εμπεριέχονται διαφορετικές συνισταμένες για τον τρόπο που χειραγωγούν το παιχνίδι. Ο Πολ είναι συνήθως ο πιο κοντός παίκτης του γηπέδου, αν και πρέπει να λογίζεται κοινωνικά ψηλός, και αυτό σημαίνει ότι το κέντρο βάρους του είναι πιο σταθερό: όσο πιο κοντά στη γη βρίσκεται το κεφάλι σου τόσο περισσότερη ισορροπία, εξ ορισμού, διαθέτεις. Οπότε, σε όλη την καριέρα του, ο Πολ βρίσκει το παντεσπάνι του στις αλλαγές μαρκαρισμάτων και την εκμετάλλευση όλων των χώρων με πλαϊνά βήματα, που θα του επιτρέψουν να βρει ένα τζαμπ σουτ. Το ψηλοκρεμαστό fadeaway ύστερα από πλαϊνό τζαμπ στοπ είναι, πράγματι, μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση.

Ο Ντόντσιτς είναι από άλλο ανέκδοτο. Όπως στην περίπτωση του Νίκολα Γιόκιτς, που οι πρώτες διαρροές, τις οποίες μοιράστηκε το αμερικανικό δίκτυο ESPN, αναφέρουν ότι κέρδισε το βραβείο του MVP για δεύτερη φορά, είναι πάρα πολύ δυνατός. Αυτή η δύναμη, όμως, δεν απορρέει της γράμμωσης στο σώμα, στην οποία κιόλας οι Ευρωπαίοι παίκτες δεν έδιναν ποτέ -ως παιδιά των προπονητών τους- ιδιαίτερη σημασία, αλλά σε μια φυσική δύναμη που παραπέμπει σε κτήνος. Ακόμα και όσοι θυμούνται τον Ντόντσιτς να παίζει πιτσιρικάς, σχεδόν στην πρώιμη εφηβεία του, στη Ρεάλ Μαδρίτης, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η αίσθηση που τους άφηνε είναι ότι επρόκειτο για πολύ δυνατό παιδί. Σε πρόσφατο podcast του, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ επιβεβαίωσε ότι όταν ο Σλοβένος έβγαζε τη φανέλα στις προπονήσεις, δεν ήταν κάτι τρομερό, όμως είναι πολύ δύσκολο να τον σπρώξεις για να τον βγάλεις εκτός ισορροπίας. Ο Ντόντσιτς μοιάζει να βασίζεται στο τρομερό κορμί του, με το εμφανές εύρος, που μοιάζει να του χαρίστηκε, παρ’ όλα αυτά εκμεταλλεύεται κάθε εκατοστό του ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα στο παρκέ.

Του… κατέστρεψε στην καριέρα

Στη σειρά με τους Σανς, ο Ντόντσιτς έχει να αντιμετωπίσει όλους τους πολεμοκάπηλους παίκτες του Μόντι Γουίλιαμς. Σύμφωνα με όσα έρχονται από αυτόπτες, όλοι οι αντίπαλοί του του μιλούν συνεχώς, άλλωστε αρκετοί παίκτες του NBA λένε ότι ο Ντέβιν Μπούκερ είναι ο νούμερο ένα trash talker στη λίγκα, ενώ κι ο Πολ δεν υπήρξε και συνεχίζει να μην είναι ήσυχος. Ο πόιντ γκαρντ των Σανς, ούτως ή άλλως, μετά το σκηνικό που έγινε με οπαδό των Μάβερικς, έχει κηρύξει πόλεμο στους Τεξανούς, αλλά και ο Ντόντσιτς δεν πάει πίσω: ό,τι κρύβεται πίσω από το καθαρό πρόσωπο με το πολύ συχνό πλατύ χαμόγελο είναι μια αφόρητη επιθυμία για κατάκτηση και λεηλασία.

Με τη σειρά στο 2-2 και τον Σλοβένο να έχει εξουσιάσει τα παιχνίδια στο Ντάλας, οι Μάβερικς είναι επιτυχία που έφτασαν σε αυτό το σημείο, ανεξαρτήτως του τι επρόκειτο να γίνει στο παιχνίδι τα ξημερώματα της Τετάρτης, 11 Μαΐου. Ο Ντόντσιτς έχει ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση και σε όλες που του έχουν τεθεί και έχουν το άρωμα της μονομαχίας. Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος μακριά: ό,τι κάνει στον Κάμερον Τζόνσον, στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς στο Φοίνιξ, στο οποίο οι Μάβερικς ηττώνται, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και έχει δύναμη ανώτερη ακόμα και από αυτή που έχει η ένδειξη: μοιάζει με σχεδόν απόδειξη.

Ο Ντόντσιτς σε αυτήν τη φάση καταστρέφει τον Καμ Τζόνσον. Τον ρίχνει κάτω μιάμιση φορά, με τη δύναμή του και την τρομερή ισορροπία, κι ενώ ο αμυντικός των Σανς μοιάζει να είναι όρθιος σε καράβι που πλέει σε μια θάλασσα παραδομένη σε ανέμους 10 Μποφόρ, ο Ντόντσιτς είναι σχεδόν ακίνητος: κάνει την κίνησή του όπως στην προπόνηση, με αόρατο αντίπαλο. Πρώτα, αφού γίνεται η αλλαγή στο σκριν και μένει μόνος του με τον Τζόνσον δεξιά, ρολάρει πάνω στο κορμί του. Έπειτα τον οδηγεί στη ρακέτα και τον ποστάρει. Προσποιείται ότι θα σουτάρει εκτός ισορροπίας και πατάει με αποφασιστικότητα το αριστερό του. Ο Τζόνσον έχει χάσει ολότελα την ισορροπία του και ο Σλοβένος μοιάζει να περιμένει να την ξαναβρεί. Όταν αυτό συμβαίνει πέφτει πάνω του και φτάνει στο καλάθι, ενώ ο Τζόνσον σωριάζεται φαρδύς πλατύς στο παρκέ.

Χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία, μόνο και μόνο από την άποψη των δεξιοτήτων του, ο Ντόντσιτς, όπως και ο Γιόκιτς, είναι ήδη στην κορυφαία δεκάδα Ευρωπαίων όλων των εποχών. Ο Λούκα, όμως, δεν έχει μόνο τη φινέτσα. Από πιτσιρικάς έμοιαζε αποφασισμένος να κονιορτοποιεί τους αντιπάλους του, στην εφηβεία του, να σβήνει όποιον άντρα πήγαινε να του δείξει ότι είναι μικρός ακόμη και τώρα, στην τέταρτη σεζόν του στο NBA, να δείχνει ότι δεν τον νοιάζει η… σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου του. Γεννημένος το 1999, ο Ντόντσιτς γεννήθηκε Σλοβένος, οπότε μόνο από αφηγήσεις και εκπαίδευση μπορεί να ξέρει ότι κάποτε η χώρα του ήταν μέρος μιας μεγάλης λαϊκής δημοκρατίας και έγινε η πρώτη που ανακοίνωσε την ανεξαρτησία της. Δεν είναι, λοιπόν, παιδί του πολέμου, αλλά και σε αυτήν τη σειρά, με τους Σανς, είναι διατεθειμένος να πάει στον πόλεμο και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κι όταν είσαι τόσο καλός, γίνεσαι φονικό όπλο, το οποίο είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News