Λούολ Ντενγκ: O άνθρωπος με τις τρεις πατρίδες, στο πλευρό των προσφύγων

O άνθρωπος με τις τρεις πατρίδες, τις πέντε διαφορετικές ομάδες στο ΝΒΑ, τα δεκαπέντε χρόνια παρουσίας σε αυτό και τα ακόμα περισσότερα πρόσωπα. Λούολ Ντενγκ, όχι μόνο ο μπασκετμπολίστας.

Πλέον, ο πρόεδρος, ο φιλάνθρωπος, ο ανιχνευτής ταλέντων, ο μοχθών για την ειρήνη σε ένα από τα πιο πολύπαθα σημεία του πλανήτη. Νότιο Σουδάν. Ανεξάρτητο κράτος από το 2011, όταν αποσπάστηκε από το Σουδάν. Θα έχετε ακούσει… Εμφύλιες διαμάχες, Πόλεμος του Νταρφούρ, εκτοπισμοί πληθυσμών, μετανάστες.

Γεννήθηκε Σουδανός, έγινε Βρετανός και πλέον δηλώνει… Νοτιοσουδανός! 

Ο 37χρονος σήμερα Ντενγκ γεννήθηκε ως απλός Σουδανός, έγινε γνωστός ως Βρετανός, πλέον δηλώνει περήφανος Νοτιοσουδανός. Δίχως καν να υπολογίζουμε στην… εθνική του υπόσταση το ότι σε ηλικία τριών ετών μετακόμισε στην Αίγυπτο, όπου μετέφερε τη φαμίλια ο πολιτικός πατέρας του, ξεφεύγοντας από τον Β’ εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν. Δίχως να τον πιστώνουμε στις ΗΠΑ, οι οποίες υποδέχτηκαν το μπασκετικό του ταλέντο στα 14 του και τον έπλασαν σχετικά.

Σικάγο για μία ολόκληρη δεκαετία, Κλίβελαντ, Μαϊάμι, Λος Αντζελες, Μινεσότα. Με τους Τίμπεργουλβς έκλεισε την καριέρα του με 22 μονάχα εμφανίσεις τη σεζόν 2018-19, οι Λέικερς μέχρι πολύ πιο πρόσφατα έκλαιγαν τα λεφτά από το τετραετές συμβόλαιο αξίας 72 εκατομμυρίων δολαρίων που του είχαν δώσει το 2016. Στην περίπτωσή του, ωστόσο, μόνο για χαμένα λεφτά δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο.

Οσα έβγαλε η ηγετική φυσιογνωμία των Μπουλς επί σειρά ετών, τα επενδύει πίσω στην (πρώτη και… νεοσύστατη, για την ακρίβεια) πατρίδα του, προστρέχοντας στο πλευρό των προσφύγων και των κατατρεγμένων. Χρηματοδοτεί φιλανθρωπικά ιδρύματα, από  το 2005 ίδρυσε το δικό του. Η Luol Deng foundation είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δημουργεί ευκαιρίες για νέους μπασκετμπολίστες. Εχει ταξιδέψει στην Αφρική, αλλά και στην Ασία και την Ευρώπη με το πρόγραμμα «Basketball without Borders», υπήρξε πρεσβευτής οργανώσεων για την περίθαλψη προσφύγων της χώρας του, για τον παγκόσμιο επισιτισμό.

Το “Deng Camp” που στέλνει παίκτες στο ΝΒΑ

Στη δε Μεγάλη Βρετανία, όπου βρέθηκε πάλι οικογενειακώς κάποια στιγμή, μετά από μία αποφυλάκιση του πατέρα του, δημιούργησε πριν πολύ καιρό το «Deng camp», ανιχνεύοντας ταλαντούχους παίκτες. Καμπ που το επέκτεινε σύντομα στο Νότιο Σουδάν και σήμερα δεκάδες μπασκετμπολίστες από τη χώρα των 12,8 εκατομμυρίων κάνουν σημαντική καριέρα. Ακόμα και στο ΝΒΑ, όπως ο Γουένιεν Γκάμπριελ των Λέικερς.

Εκτός των άλλων, άλλωστε, ο άνθρωπός μας είναι και πρόεδρος της ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης στη χώρα του. Αφότου πέρασε για ένα φεγγάρι και από την τεχνική ηγεσία της εθνικής, αφοσιώθηκε στη… διοικητική. Στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση, το περσινό Αφρομπάσκετ, μπήκε στα προημιτελικά σε σύνολο 16 ομάδων. Σήμερα καμαρώνει πρώτη και αήττητη στον προκριματικό όμιλο για το Μουντομπάσκετ του 2023. Προπονητή έχει φέρει τον Ρόιαλ Αϊβι, παλιό γκαρντ των Χοκς και Σίξερς.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, το ίδρυμα του Ντενγκ συνεργάστηκε με ένα αμερικανικό, ώστε να δημιουργηθεί το South Sudan Youth Activity Camp. Στόχος του είναι να βελτιώσει τη ζωή στις τοπικές κοινότητες μέσω της διδασκαλίας του μπάσκετ και της ευρύτερης διδαχής της πρόληψης συγκρούσεων. Βραβευμένος πολλάκις από διεθνείς οργανισμούς, μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από πέρυσι για όσα έχει κάνει και στο Νησί, ο κάποτε παίκτης του Μάικ Σιζέφσκι στο Ντιουκ χρησιμοποιεί όσα πήρε από το μπάσκετ ώστε να δώσει πολύ περισσότερα.

«Είμαι διάσημος επειδή έκανα καριέρα στο ΝΒΑ και ο κόσμος με αναγνωρίζει, εντούτοις υπάρχουν πολλοί θαυμάσιοι άνθρωποι που βρέθηκαν κάπου πρόσφυγες και δεν έχουν τον τρόπο να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Αυτούς θέλω να βοηθάω», είπε σε πρόσφατο αφιέρωμα της επίσημης ιστοσελίδας των Ολυμπιακών Αγώνων. Μικρός στην Αίγυπτο, είχε γνωρίσει τον Μανούτε Μπολ. Το «όρθιο χιλιόμετρο», τον πιο διάσημο συμπατριώτη του που με ύψος 2,31 μ. ήταν ο πιο ψηλός παίκτης του ΝΒΑ. Εμαθε μπάσκετ από τον μακαρίτη, πάνω απ’ όλα κράτησε ζωντανό το παράδειγμά του. Να γυρίζει πίσω στην πατρίδα και να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News