NBA Playoffs: Απίθανος Ντόντσιτς… αποφάσισε Game 7 στο Φίνιξ!

NBA Playoffs: ΑπίθανοςΛούκα Ντόντσιτς… αποφάσισε Game 7 στο Φίνιξ ανάμεσα σε Σανς και Μάβερικς για τα ημιτελικά της Δύση!

Ο σπουδαίος Λούκα Ντόντσιτς πραγματοποίησε μία εμφάνιση αντάξια της μεγάλης κλάσης του και οι Ντάλας Μάβερικς υπέταξαν για τρίτη φορά τους Φίνιξ Σανς (113-86), οδηγώντας την ημιτελική σειρά της Δυτικής Περιφέρειας του NBA σε 7ο ματς στην Αριζόνα!

«Αίμα και άμμος». Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η «ματσάρα» που θα διεξαχθεί στο Φίνιξ την προσεχή Κυριακή (15/05) ανάμεσα σε Σανς και Μάβερικς, για το πολυπόθητο εισιτήριο των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας του NBA.

Οι Τεξανοί απέδειξαν πως η φετινή σεζόν, ανεξαρτήτως κατάληξής της, αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για το μέλλον της ομάδας, η οποία μετά το πρωτάθλημα του 2011 βυθίστηκε στην αφάνεια και έψαχνε τη χαμένη της αίγλη. Η προσωποποίηση του λαμπρού παρόντος και μέλλοντος του οργανισμού είναι, φυσικά, ο Λούκα Ντόντσιτς.

Κατά τη διάρκεια του Game 6 του Ντάλας, ο εκπληκτικός Σλοβένος κατέστησε σαφές στους Σανς ότι για να «τσεκάρουν» εισιτήριο για τους τελικούς της Δύσης θα χρειαστεί να μοχθήσουν υπέρ το δέον και να… ματώσουν. Πολιορκώντας σαν… καταπέλτης το καλάθι των «ηλίων», ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 33 πόντους, 11 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα, γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό του American Airlines Center. Ρέτζι Μπούλοκ με 19 πόντους, Τζέιλεν Μπράνσον με 18 πόντους και Σπένσερ Ντίνγουϊντι με 15 πόντους και 5/7 τρίποντα συμπαραστάθηκαν επάξια στον συμπαίκτη τους, δείχνοντας αποφασισμένοι να παλέψουν για την υπέρβαση.

Για τους Σανς, που φυσικά παραμένουν το φαβορί για την πρόκριση, ο ΝτιΆντρε Έιτον ήταν η πιο φωτεινή αχτίδα σε μία μαύρη και άραχλη αγωνιστικά βραδιά της ομάδας του, καταγράφοντας 21 πόντους και 11 ριμπάουντ.

 

Προβάδισμα στα… σημεία για τους Μάβερικς

Ο ρυθμός ήταν αισθητά χαμηλός στα πρώτα λεπτά της εναρκτήριας περιόδου, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τα πατήματά τους και να αναζητούν τρόπους αξιοποίησης των ατού τους. Οι Σανς βασίστηκαν κυρίως στο inside game, τροφοδοτώντας κατά κόρον τον Έιτον (6 πόντοι στο πρώτο δωδεκάλεπτο), με τον Μπούκερ να παίρνει από μεριάς του ορισμένες iso προσπάθειες και να σημειώνει 8 πόντους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι «ήλιοι» είχαν μόλις μία προσπάθεια από την περίμετρο στην πρώτη περίοδο, ενώ αντιθέτως οι Μάβερικς είχαν ήδη 11 εκτελεσμένα τρίποντα. Από την πλευρά τους, οι γηπεδούχοι είχαν στο απόλυτο κουμάντο τον Ντόντσιτς (11 πόντοι), ο οποίος τους έβαλε σε θέση οδηγού στο 8’ (20-19) και τους διατήρησε εκεί ως και το φινάλε της περιόδου (28-25).

 

Άμυνα… μπετόν αρμέ και Ντόντσιτς απλοποίησαν τα πράγματα

Ο Ντόντσιτς έμεινε στον πάγκο στις αρχές της δεύτερης περιόδου, αλλά αυτό δεν χάλασε τον ρυθμό των Μάβερικς. Με τον Μπράνσον ν’ αναλαμβάνει δράση στην επίθεση, τα νταμπλ τιμ να περιορίζουν τον Μπούκερ και την ομαδική άμυνα να κλείνει τους διαδρόμους προς το καλάθι και να υποχρεώνει τους Σανς να πάρουν περισσότερες προσπάθειες από τη μεγάλη άρκτο (ξεκίνησαν με 3/3, εν συνεχεία το ποσοστό τους καταβαραθρώθηκε), οι γηπεδούχοι έμειναν στο «τιμόνι» της αναμέτρησης διατηρώντας ένα ισχνό προβάδισμα ως το 32’. Ένα σόλο του Ντόντσιτς, ένα τρίποντο του Μπούλοκ από τις 45 μοίρες και μία βολή του Φίνι-Σμιθ έφεραν το πρώτο διψήφιο προβάδισμα της αναμέτρησης (49-39), το οποίο ήταν απλά η αρχή ενός καταιγιστικού διαστήματος των Τεξανών στην τελική ευθεία της δεύτερης περιόδου. Με την άμυνά τους να «στραγγαλίζει» τους Σανς και τα τρίποντα να πέφτουν σαν… βότσαλα στον ωκεανό, οι Μάβερικς διεύρυναν την υπέρ τους διαφορά στο +17 (60-43) και πήγαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα 15 πόντων (60-45).

 

Ένας Έιτον δεν φέρνει την… άνοιξη

Η εικόνα παρέμεινε απαράλλαχτη και στο τρίτο δωδεκάλεπτο, καθώς ο σχεδόν αψεγάδιαστος Ντόντσιτς έμοιαζε ασταμάτητος οργανωτικά και εκτελεστικά ενώ η πιεστική άμυνα στους περιφερειακούς κατέστρεψε πλήρως το επιθετικό παιχνίδι των Σανς, οι οποίοι είχαν χάσει τη συγκέντρωσή τους και έμοιαζαν «παραδομένοι» στις ορέξεις των Τεξανών. Ως εκ τούτου, η διαφορά αυξήθηκε με περίσσια άνεση στο +22 υπέρ των γηπεδούχων (70-48) και το American Airlines Center άρχισε να… κατηφορίζει επικίνδυνα για τους «ήλιους». Ο Έιτον έδωσε κάποιες «ανάσες» στους φιλοξενούμενους μέσα από τη ρακέτα, αμυντικά όμως δεν υπήρχε κανένας τρόπος αναχαίτισης του Ντόντσιτς, ο οποίος σκόραρε όπως και όποτε ήθελε. Η διαφορά παγιώθηκε στις παρυφές των 20 πόντων, με τους Μάβερικς να τιμωρούν όλα τα λάθη των αντιπάλων και να κλείνουν το τρίτο δωδεκάλεπτο στο +22 (94-72). Τα ποσοστά των δύο ομάδων καταβαραθρώθηκαν στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, αλλά αυτό ουδεμία σημασία είχε, αφού ο νικητής είχε ουσιαστικά κριθεί και απλά άπαντες περίμεναν να μάθουν το εύρος της τελικής διαφοράς στο σκορ, με την… μπίλια να κάθεται στον αριθμό 27 (113-86).

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News