NBA Playoffs: Οι Σανς του τρομερού Μπούκερ… έκαψαν τους Μάβερικς με «30άρα» στην Αριζόνα

NBA Playoffs: Οι Φίνιξ Σανς του τρομερού Ντέβιν Μπούκερ… έκαψαν με «30άρα» τους Ντάλας Μάβερικς στην Αριζόνα.

Έχοντας σαν… πολιορκητικό κριό τον Ντέβιν Μπούκερ και πραγματοποιώντας μία αδιανόητη εμφάνιση στο τρίτο δωδεκάλεπτο (33-14 επί μέρους σκορ), οι Φίνιξ Σανς επιβλήθηκαν των Ντάλας Μάβερικς με το εμφατικό 110-80 στην Αριζόνα, κάνοντας το 3-2 στη σειρά των ημιτελικών της Δυτικής Περιφέρειας του NBA.

Ένα δωδεκάλεπτο εξαιρετικού μπάσκετ ήταν αρκετό στους Φίνιξ Σανς προκειμένου να υποτάξουν τους Ντάλας Μάβερικς στο Footprint Center και να πάρουν το προβάδισμα με 3-2 στην ημιτελική σειρά της Δύσης. Συγκεκριμένα, θέτοντας σε ισχύ το… τούρμπο, οι «ήλιοι» διαμόρφωσαν ένα εκκωφαντικό 33-14 επί μέρους σκορ στο τρίτο δωδεκάλεπτο και «έκοψαν» τα… φτερά των εξόχως ανταγωνιστικών στο πρώτο ημίχρονο Μάβερικς, φτάνοντας δια περιπάτου στο θετικό αποτέλεσμα.

Μεγαλύτερη συμβολή στο «πάρτι» των Σανς είχε -ως είθισται- ο Ντέβιν Μπούκερ, με τον ποιοτικό Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ να «φρενάρει» στους 28 πόντους με 11/20 σουτ εντός πεδιάς. Μεστή εμφάνιση πραγματοποίησαν επίσης οι ΝτιΆντρε Έιτον (20 πόντοι και 9 ριμπάουντ) και Μικάλ Μπρίτζες (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα), με τον Κάμερον Τζόνσον να συμπληρώνει το καρέ των διψήφιων σκόρερ με 14 πόντους.

Στην αντίπερα όχθη, ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν για πολλοστή φορά ο παίκτης-ορχήστρα των Μάβερικς καταγράφοντας 28 πόντους και 11 ριμπάουντ, ωστόσο είχε μοναδικό αξιόπιστο στήριγμα τον Τζέιλεν Μπράνσον των 21 πόντων, γεγονός που λειτούργησε ως αποτρεπτικός παράγοντας για να καταφέρουν οι φιλοξενούμενοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τη νίκη.

 

Ο Ντόντσιτς έθεσε από νωρίς τους κανόνες του

Οι Μάβερικς έκαναν ιδανική αρχή στην Αριζόνα πιάνοντας από τον «λαιμό» τους νωχελικούς Σανς στην εναρκτήρια περίοδο. Με τον Ντόντσιτς να οργανώνει μαεστρικά και να χτυπάει τα μις ματς και τον Φίνι-Σμιθ να είναι και πάλι συνεπής στα εκτελεστικά του καθήκοντα, οι Μάβερικς προηγήθηκαν με 9-15 στο πρώτο πεντάλεπτο βάζοντας από νωρίς πίεση στους γηπεδούχους.

 

Το μίνι κρεσέντο τεσσάρων σερί πόντων του Μπούκερ, για το 13-17, δεν πτόησε το σύνολο του Κιντ, το οποίο βρήκε εκ νέου «καταφύγιο» στον Σλοβένο ηγέτη, που με νέους… χορούς -εκτελεστικά και οργανωτικά- έδωσε «αέρα» 8 πόντων στην ομάδα του (16-24). Το σχεδόν διψήφιο προβάδισμα των Μάβερικς φαίνεται πως ταρακούνησε τους «ήλιους», οι οποίοι είχαν την πρώτη ουσιαστική αντίδραση στο τελευταίο τρίλεπτο της περιόδου, όπου με επί μέρους σκορ 7-2, με την υπογραφή του Μπούκερ, κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά στο σκορ (23-26).

 

Ο Μπούκερ σάλπισε την αντεπίθεση των Σανς

Η έξοδος του Ντόντσιτς από το παρκέ για τις πρώτες ανάσες έδωσε την ευκαιρία στον Μπράνσον να επωμιστεί περισσότερες ευθύνες στο επιθετικό κομμάτι, με τον 25χρονο πόιντ γκαρντ να εκκινεί το δεύτερο δωδεκάλεπτο με δύο γρήγορα καλάθια και να δίνει την ώθηση στην ομάδα του.

 

Ακολούθησε ένα μικρό… ρεσιτάλ του Μπέρτανς, ο οποίος σημείωσε επτά πόντους στη σειρά, με δύο απανωτά τρίποντα (στο ένα κέρδισε και φάουλ), συμβάλλοντας στη διεύρυνση της διαφοράς στο +8 υπέρ των φιλοξενούμενων (30-38).

 

Προτού οι Μάβερικς προλάβουν να «απολαύσουν» το νέο τους προβάδισμα, ο ασυγκράτητος Μπούκερ, συνεπικουρούμενος από Έιτον και Μπρίτζες, εξανέμισε τη διαφορά μετατρέποντας το σκορ σε 40-40. Οι Σανς άλλαξαν το «τσιπάκι» μετά την ισοφάριση και πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια με δικό τους προβάδισμα τριών πόντων στο σκορ (49-46), απότοκο της πιο επιθετικής άμυνάς τους και της πολυφωνίας τους στο σκοράρισμα (πέντε διαφορετικοί σκόρερ μετά το 40-40).

 

Οι «ήλιοι» έκαψαν το Ντάλας με ασύλληπτη τρίτη περίοδο

Η εξέλιξη της τρίτης περιόδου ήταν εφιαλτική για τους Μάβερικς. Κατόπιν της μείωσης της διαφοράς στον πόντο από τον Ντόντσιτς (49-48), ακριβώς με την έναρξη του δεύτερου μισού, οι γηπεδούχοι βρήκαν καταιγιστικό ρυθμό στις δύο άκρες του παρκέ. Με άμυνα που «τσάκιζε κόκκαλα», σπουδαίο Μπούκερ και παραγωγικό Έιτον, «οικοδόμησαν» ένα ασύλληπτο 17-0 σερί ως το 31’ και ξέφυγαν με +18 (68-50) αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο πρώτο ημίχρονο.

 

Ο Ντόντσιτς προσπαθούσε με ατομικές ενέργειες να επανασυνδέσει τα «κομμάτια» της ομάδας του, αλλά… εις μάτην. Πέραν μίας ελαφράς ελάττωσης της διαφοράς στους 14 πόντους (68-54), δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα του αγώνα, αφού οι καταπληκτικοί Σανς διεύρυναν με συνοπτικές διαδικασίες τη διαφορά, ακόμα και στο +24 (78-54), με τον Μπούκερ να βρίσκεται σε «δαιμονιώδη» επιθετικό ρυθμό. Το «καταστροφικό» τρίτο δωδεκάλεπτο του Ντάλας έκλεισε με σκορ 82-60 και τους Σανς να έχουν ουσιαστικά «αγκαλιάσει» την τρίτη τους νίκη στη σειρά.

 

Το ματς δεν είχε γυρισμό για τους φιλοξενούμενους, αφού η σοβαρότητα που επιδείκνυαν οι «ήλιοι» δεν άφηνε κανένα περιθώριο… ελπίδας στην ομάδα του Κιντ. Συνεπώς, οι δύο αντίπαλοι χαλάρωσαν και το ματς έγινε λίγο πιο ελεύθερο στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, με αρκετές «τραβηγμένες» επιθέσεις και χαμηλότερη παραγωγικότητα. Εν τέλει, οι Σανς έφτασαν δια περιπάτου στο 110-80 παίρνοντας μία καλή ψυχολογική ώθηση ενόψει του Game 6 που θα διεξαχθεί στο Ντάλας τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/05, 04:30).

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News