Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-81: Γύρισε ο τροχός και πλέον οι κούπες γράφουν… Ολυμπιακός!

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 73-81: Γύρισε ο τροχός και πλέον οι κούπες γράφουν… Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 81-73 στον τελικό του Παναθηναϊκού, με μία φανταστική τελευταία περίοδο και κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας.

Αποστολή στο Ηράκλειο: Μαρίνος Πρίντεζης

Ο Ολυμπιακός ήταν δευτεραγωνιστής στον τελικό του Ηρακλείου για τρία δεκάλεπτα, όμως κράτησε μόλις στους 6 πόντους τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο δεκάλεπτο και με 81-73 έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «πράσινοι» τα βρήκαν σκούρα επιθετικά, αφού ο Νέντοβιτς σταμάτησε στους 23, μετά τους 19 του ημιχρόνου και έτσι, παρότι προηγήθηκαν με διψήφιες διαφορές στο φινάλε του 3ου δεκαλέπτου, είδαν την κούπα να… τους πέφτει από τα χέρια.

Καθοριστικοί στην αλλαγή του ρυθμού του αγώνα οι Ντόρσεϊ, ΜακΚίσικ και Χασάν Μάρτιν, που πίεσαν την μπάλα και γύρισαν την αναμέτρηση. Κορυφαίος του Ολυμπιακού ο Σάσα Βεζένκοφ ο οποίος ολοκλήρωσε με double-double (18 πόντους, 13 ριμπάουντ), ενώ ο Ντόρσεϊ πέτυχε μεγάλα καλάθια, σταματώντας στους 21, για να οδηγήσει τους «ερυθρολεύκους» στο 10ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας τους!

Ο Νέντοβιτς έβαλε 19 στο ημίχρονο

Ο τελικός ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να αιφνιδιάζει, παίρνοντας μέσα σε δύο λεπτά ένα προβάδισμα 7-0. Οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν τον Παπανικολάου στο κυνήγι του Νέντοβιτς (με τον Γουόκαπ να μην είναι starter) και έδιναν βοήθεια μέχρι και από απόσταση μίας πάσας, για να μη ζεσταθεί ο Σέρβος. Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ είχαν τους 14 από τους 17 πόντους του Ολυμπιακού, που επανήλθε γρήγορα και προηγήθηκε με 15-17, αλλά ο Φαλ αδυνατούσε να τελειώσει τις φάσεις στη ρακέτα. Ο Μπαρτζώκας έφερε από τον πάγκο τον Λιβιό αντί του ψηλού του και με τον Παναθηναϊκό να κολλάει επιθετικά, πήρε προβάδισμα τεσσάρων πόντνων με το φινάλε της 1ης περιόδου (17-21).

Ο Νέντοβιτς κατάφερε να νικήσει τον Λιβιό, μία φορά προλαβαίνοντάς τον και εκτελώντας για τρεις και άλλη μία φτάνοντας ως το λέι-απ στις αλλαγές, αλλά ο Ολυμπιακός με τον Βεζένκοφ κρατούσε το προβάδισμα (24-27 στο 13′). Τα δύο φάουλ του Σαντ-Ρος τον άφησαν στον πάγκο και οι Βεζένκοφ, Νέντοβιτς αντάλλαξαν τρίποντα για το 37-34, με τον Σέρβο να μοιάζει ασταμάτητος, φτάνοντας από το πρώτο ημίχρονο τους 19 πόντους. Το zone press του Πρίφτη κράτησε χαμηλά τους Πειραιώτες και μόλις οι Οκάρο Γουάιτ και Παπαγιάννης βοήθησαν τον Νέντο επιθετικά, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 43-37 και 45-39 στο τέλος του ημιχρόνου, έχοντας 6/16 από την άρκτο των 6,75.

Σε διψήφιες διαφορές ο Παναθηναϊκός

Ο Παπαγιάννης ήταν ο παίκτης που τελείωσε τις πρώτες φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο για τον Παναθηναϊκό, που έφτασε έως το +12 (59-47) μετά από τέσσερα λεπτά. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των Πειραιωτών και βρήκε πόντους στο transition και παρά τα τρία φάουλ του ψηλού του, δε βρέθηκε χώρος για τον Φαλ. Η ομάδα του Πρίφτη διατήρησε τις διψήφιες διαφορές, παρά τις προσωπικές φάσεις του Ντόρσεϊ (63-53). Ο Κασελάκης απάντησε στο τρίποντο του Γουόκαπ και το «τριφύλλι» μπήκε στην τελευταία περίοδο με προβάδισμα 9 πόντων (67-58)!

Το γύρισε ο Ολυμπιακός με ΜακΚίσικ, Ντόρσεϊ, Χασάν Μάρτιν

Η πεντάδα με τον ΜακΚίσικ στο «3» και τους Ντόρσεϊ, Γουόκαπ έδωσε στον Ολυμπιακό την ένταση που του έλειπε για 30 λεπτά και με ένα γρήγορο 6-0 σερί, η διαφορά κόπηκε στους τρεις (67-64) μετά από δύο λεπτά και λίγο αργότερα στον πόντο με το καλάθι του Χασάν Μάρτιν. Με τον Παναθηναϊκό στο απόλυτο μηδέν και τον Νέντοβιτς να σταματάει στους 19 του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με 67-70, αφού ο ΜακΚίσικ θυμήθηκε τα πεπραγμένα του στο ΟΑΚΑ και διεμβόλησε τη ρακέτα των «πρασίνων».

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δυνατό να αντιδράσει σε αυτήν την ένταση των «ερυθρολεύκων», που έσφιξαν την άμυνά τους πιέζοντας ιδανικά την μπάλα. Ο Ντόρσεϊ ευστόχησε για τρεις και το σκορ έγινε 67-73, με τρία λεπτά για το φινάλε. Ο ΜακΚίσικ ήταν πραγματικά ασυναγώνιστος μετά το πρώτο βήμα του και το deny πάνω στον Νέντοβιτς λειτούργησε. Η διαφορά των έξι για τον Ολυμπιακό (71-77) με την είσοδο στο τελευταίο λεπτό αποδείχθηκε ασφαλείας, αφού το μομέντουμ είχε αλλάξει και οι «πράσινοι» δεν είχαν κάποιον να… τραβήξει το κάρο επιθετικά. Χωρίς καλάθι εντός πεδιάς ο Παναθηναϊκός ήταν λογικό να αφήσει τα σκήπτρα του, παραδιδόμενος στην τελευταία στροφή του τελικού, με το τελικό 73-81 να έρχεται από τη γραμμή των βολών και τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει τον πρώτο του τίτλο μετά από έξι χρόνια!

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 45-39, 67-58, 73-81

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News