Ο Λάρι Μπερντ λέει «δώστε τη μπάλα και κάντε στην άκρη» - O Ντομινίκ Ουίλκινς... άφωνος

Σαν σήμερα: Ο Λάρι Μπερντ λέει «δώστε τη μπάλα και κάντε στην άκρη» και βάζει 60 πόντους – Τι είπε ο Ντομινίκ Ουίλκινς

Μια βραδιά σαν παραμύθι. Μόνο που δεν ήταν παραμύθι, αλλά πραγματικότητα. Σκληρή για τον, μετέπειτα δικό μας λόγω Παναθηναϊκού, Ντομινίκ Γουίλκινς και την παρέα του στους Ατλάντα Χοκς, «μαγική» για τον τεράστιο Λάρι Μπερντ και τους Μπόστον Σέλτικς.

Η βραδιά στο NBA ολοκληρώθηκε με νίκη των Σέλτικς με 126-116 όμως στην ιστορία έμεινε για το επίτευγμα του Λάρι Μπερντ. Ο Αμερικανός, γιος βετεράνου του πολέμου της Κορέας με καταγωγή από Σκωτία και Ιρλανδία, επιβεβαίωσε στον συγκεκριμένο αγώνα αυτό που υποστήριζαν οι συμπαίκτες του. Ότι το μεγάλο όπλο του ήταν το μυαλό του. Ήταν ασταμάτητος. Πέτυχε 60 πόντους, τους 32 σε διάστημα 14 λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Λάρι Μπερντ είχε προειδοποιήσει

Εννέα ημέρες νωρίτερα, ο συμπαίκτης του Κέβιν ΜακΧέιλ είχε πετύχε το δικό του ρεκόρ. Συνολικά 56 πόντους σε αγώνα κόντρα στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Είχε γίνει αλλαγή 1.25” πριν από το φινάλε και ο Μπερντ, ο οποίος μέχρι τότε είχε το ρεκόρ με 53 πόντους, είχε σχολιάσει: «Έπρεπε να είχε μείνει στο παρκέ. Έπρεπε να πάει για 60». Εννέα ημέρες αργότερα όλοι κατάλαβαν ότι δεν το έλεγε για πλάκα.

Στη Lakefront Arena, στην Πανεπιστημιούπολη της Νέας Ορλεάνης ο Μπερντ ξεκίνησε εξαιρετικά με τους περίπου 10.000 φιλάθλους να βλέπουν τους Σέλτικς να προηγούνται στο ημίχρονο με 65-58. Ο ίδιος έχει πετύχει 23 πόντους. Αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει ήταν απίστευτο.

Λάρι Μπερντ: «Δώστε μου τη μπάλα και κάντε στην άκρη»

Ο σέντερ της ομάδας της Βοστώνης, Ρόμπερτ Πάρις, ακούει στα αποδυτήρια τον Λάρι Μπερντ να λέει: «Κανένας δεν μπορεί να με σταματήσει σήμερα, οπότε δώστε μου τη μπάλα και κάντε στην άκρη».

Ο Μπερντ έφτασε στους εξήντα πόντους με 22/36 σουτ και 15/16 βολές. Ήταν απίθανα αυτά που έκανε και ο Dominique Wilkins παραλίγο να μείνει άφωνος. Δεν το πίστευε: «Ο τρόπος που σουτάρει την μπάλα ήταν σαν να ήταν σε βιντεοπαιχνίδι. Δεν θα μπορούσε να είναι αληθινό. Αλλά ήταν». Ο Μπερντ πάντως δεν ήταν ευχαριστημένος. Είχε πει: «Το ματς ήταν χάλια. Δεν υπήρχαν άμυνες. Από τα παιχνίδια που δεν μου αρέσουν».

Ο Ευρωπαίος Ολυμπιακός

2005: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 3-0 την Ολλανδική Ορτέκ Νεσελάντε και κατακτά το δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο στο βόλεϊ στο Final Four του Top Teams Cup που ολοκληρώνεται στο ΣΕΦ.

2000: Πεθαίνει ο Ρώσος σφαιροβόλος Alexander Klimenko σε ηλικία μόλις 29 ετών. Το 1994 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ελσίνκι είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

2000: Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Alexander Nikolic χάνει την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 76 ετών. Μέλος του Hall of Fame από το 1998, μεγαλούργησε με την Eθνική Γιουγκοσλαβίας.

2000: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟ, στην πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας στο θεσμό, κατακτά την δεύτερη θέση όταν χάνει στον τελικό του final four του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την Περούτζια με 3-0.

2000: Η γυναικεία ομάδα της Γλυφάδας κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στο πόλο νικώντας στον τελικό την προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Σκιφ Μόσχας με 7-5 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που σημειώνει τέτοια διάκριση στο ευρωπαϊκό πόλο.

Το τροχαίο του Αντώνη Γεωργιάδη

1995: Ο προπονητής του Πανηλειακού Αντώνης Γεωργιάδης τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο. Παραμένει δυο μήνες στην εντατική και άλλους δυο στο νοσοκομείο.

1995: Ο Λάμπρος Παπακώστας κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Βαρκελώνη. Η επιτυχία αυτή είναι στην ουσία η μεγαλύτερη του ελληνικού στίβου μετά το χρυσό της Βούλας Πατουλίδου τρία χρόνια νωρίτερα στην ίδια πόλη.

1993: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του Final Four στο βόλεϊ στο ΣΕΦ. Η Μεσατζέρο ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεύτερη η Μαξικόνο Πάρμα, τρίτος ο Ολυμπιακός και τέταρτη η Μάες Πιλς.

1991: Η Wendy Toms είναι η πρώτη γυναίκα τέταρτος διαιτητής σε football league στον αγώνα της 3ης κατηγορίας Bournemouth – Reading.

Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς του πάγου

1983: Η Jane Torvill και ο Christopher Dean, οι αποκαλούμενοι “Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς του πάγου”, κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ στο Ελσίνκι παίρνοντας τη μέγιστη βαθμολογία των 6 βαθμών και από τους εννέα κριτές.

1966: Ο τζόκεϊ John Longden αποχωρεί από την ενεργό δράση μετά από 40 χρόνια κερδίζοντας την 6.032η του κούρσα ιππεύοντας τον “George Royal” στο Santa Anita Park.

1939: Συνέρχεται η πρώτη τακτική συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) με τη συμμετοχή 13 σωματείων και πρόεδρος εκλέγεται ο Ιωάννης Κετσέας, που όμως σύντομα θα αντικατασταθεί από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, μετέπειτα Δήμαρχο Αθηναίων, επειδή δεν μπορούσε να κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

1938: Το BBC προβάλει για πρώτη φορά μίτινγκ στίβου, τον ετήσιο αγώνα Oxford – Cambridge από το White City.

1912: Ο λοχαγός Albert Berry εκτελεί την πρώτη πτώση από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο.

1889: Το άθλημα του τεστ κρίκετ παίζεται για πρώτη φορά στην Νότιο Αφρική με τον αγώνα Ν.Αφρική-Αγγλία στo St George’s Park του Πορτ Ελίζαμπεθ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News