Μονακό – Ολυμπιακός: Με την πλάτη στον τοίχο μην τον φοβάστε!

Μονακό – Ολυμπιακός: Με την πλάτη στον τοίχο μην τον φοβάστε τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα που έδωσε σκληρό μάθημα στους Μονεγάσκους, στον δρόμο για το Βελιγράδι!

Ο Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζει πως ο Ολυμπιακός έχει μάθει να κερδίζει όλα αυτά τα παιχνίδια με την… πλάτη του κολλημένη στον τοίχο, επικρατώντας (83-87) της Μονακό για το 2-1!

Τι είναι τελικά το πλεονέκτημα έδρας; Είναι ένας τρόπος να προηγηθείς με 2-0 και να πας χαλαρός για ένα «διπλό» στην έδρα του αντιπάλου. Κατά πως φάνηκε όχι. Είναι η ευκαιρία να πάρεις μία αναμέτρηση, να ρίξεις την πρώτη γροθιά και στη συνέχεια να έχεις την ευκαιρία να προσαρμοστείς αν ο αντίπαλος σου «κλέψει» κάτι. Πάνω από όλα σου εξασφαλίζει ότι δεν είσαι σε καμία περίπτωση… χαμένος, όπως εξηγούσαμε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Με τη σειρά στο 1-1 ο Ολυμπιακός ήξερε τι να περιμένει, πώς να αντιδράσει αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται στο Μόντε Κάρλο. Η άμυνα θα τον πήγαινε ως ένα σημείο, όμως χωρίς να συνδυαστεί με σκορ και σουτ των μεγάλων προσωπικοτήτων του ήταν αδύνατο να φτάσει ως το Βελιγράδι.

Ο Σλούκας έκανε καθολική εμφάνιση, διάβασε τα πάντα και αποτέλεσε τον εγκέφαλο, ο Βεζένκοφ επανήλθε στον ρόλο του εκτελεστή και οι Ντόρσεϊ, Γουόκαπ στήριξαν το plan-b του Μπαρτζώκα για αντιμετώπιση της πίεσης. Με τον Φαλ να έρχεται να δέσει τα παραπάνω, ο Ολυμπιακός μπορεί να βάλει 87 πόντους στην ομάδα που τρέχει περισσότερο από κάθε άλλη στην Euroleague, στην έδρα της και να αποκρούσει τις διαρκείς αντεπιθέσεις της στο φινάλε.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλύτερος από ό,τι στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, εν πολλοίς δεν ήταν καλός σε μεγάλο διάστημα του ημιχρόνου κάνοντας λάθη βιασύνης σε ρυθμό… Μονακό. Τα φάουλ που δόθηκαν σωρηδόν και με τελείως λάθος τρόπο έστειλαν τους Μονεγάσκους σε 16 βολές, αφού τα ομαδικά ξοδεύτηκαν δίχως λογική.

Μάλιστα ο Τζέιμς κατάφερε να ζεσταθεί από εκεί, σουτάροντας 10/10. Όταν μάλιστα ο Φαλ καθηλώθηκε με δύο φάουλ στον πάγκο, ο Λιβιό έχασε κάποιες μάχες στα ψηλά και τα ριμπάουντ έγιναν πληγή. Όπως και στο δεύτερο παιχνίδι η Μονακό προσπάθησε εκεί να πιέσει, να τρέξει και να χτίσει διαφορά, καθώς έτσι νιώθει άνετα και έπειτα είναι σχεδόν αδύνατο να την κερδίσεις στον ρυθμό της.

Η πρώτη νίκη ήταν αυτή η άρνηση στο αρχικό -6. Το rotation άλλαξε εξ αρχής και τα 4:46 του Λούντζη στο ημίχρονο, με πέντε πόντους, άμυνες πάνω στον Τζέιμς αλλά πάνω από όλα λεπτά ξεκούρασης στον Γουόκαπ, έφεραν τον Αμερικανό πιο έτοιμο ως… ανάχωμα της second unit.

Ο Μπαρτζώκας παρέταξε τα τρία γκαρντ του (Σλούκας, Ντόρσεϊ, Γουόκαπ) για να ελέγξει τον τέμπο, ο Γουόκαπ σάλπισε το σύνθημα με μούσκουλα και δύναμη, αλλά και ένα τρίποντο, για να ακολουθήσει ο Σλούκας. Αυτήν τη φορά το -6 δε μετατράπηκε σε -12 αλλά σε +4, καθώς ο Ολυμπιακός μπόρεσε να κάνει το καλύτερό του επιθετικό ημίχρονο, παρά το ξεκίνημα με 2/7 βολές.

Ο Σλούκας διάβασε καλύτερα τα hedge out των ψηλών της Μονακό και ειδικότερα του Μοτιεγιούνας, έβαλε δύο σουτ ψυχολογίας από την περίμετρο και οι «ερυθρόλευκοι» που αυτήν τη φορά είχαν και τον Βεζένκοφ ενεργό επιθετικά, έκλεισαν με 6/12 τρίποντα και 45 πόντους ενεργητικό!

Στην τρίτη πράξη της σειράς τα σουτ από την περίμετρο μπήκαν γιατί προήλθαν από κυκλοφορία μπάλας και με πάσες από μέσα προς τα έξω, όχι με στατικό ένας εναντίον ενός. Και με τους Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ παράγοντες του αγώνα, ναι, ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει στο «Γκαστόν Μεντεσίν» με την επίθεσή του, αφού πρώτα τα κορμιά των Μονεγάσκων γέμισαν αμυχές. Η τελευταία αντεπίθεση της Μονακό είχε -τι άλλο- small ball με τον Τόμας στο «5» και το +15 μετατράπηκε σε 77-77, στο έμπα του τελευταίου διλέπτου, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει εκεί το εμβόλιο στην επιδημία των χαμένων βολών του. Γουόκαπ, Σλούκας και Βεζένκοφ έβαλαν οκτώ (από 13/21 που είχε), Τζέιμς δεν υπήρχε, ο Φαλ έπαιξε μία τεράστια άμυνα στον Βέστερμαν και a tout a l’heure!

Η Μονακό μπορεί να πέρασε άνετη και ωραία από το ΣΕΦ, αλλά το 1-1 και η αλλαγή έδρας έβαλε πίεση στους ώμους της πρωτάρας και η καθοδήγηση δεν ήταν αρκετή από παρκέ και πάγκο. Ο Ολυμπιακός έχει ζήσει και μεγαλώσει σε αυτήν τη δεκαετία παίζοντας τέτοια παιχνίδια, με την πλάτη στον τοίχο.

Τα τρεμάμενα χέρια των Γάλλων στην τρίτη περίοδο έδωσαν στους «ερυθρολεύκους» την ευκαρία να μυρίσουν αίμα και οι Σλούκας, Παπανικολάου, Βεζένκοφ δε θα την άφηναν την ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο πήρε πίσω το break αλλά σε δύο βράδια από τώρα έχει match point πρόκρισης στο Βελιγράδι, για να μη χρειαστεί περιττές μετακινήσεις και πέμπτο ματς στο ΣΕΦ.

Η Μονακό αυτήν τη στιγμή είναι ξαπλωμένη στο ρινγκ και ο διαιτητής μετρά αντίστροφα για 40 αγωνιστικά λεπτά. Με την «τρέλα» του Μάικ Τζέιμς σε Game 5 καλό είναι να μην μπλέξεις…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News