Ολυμπιακός: Βλέπει, πλέον, παντού Παναθηναϊκό και… δαγκώνει!

Ολυμπιακός: Βλέπει πλέον παντού Παναθηναϊκό και… δαγκώνει ο Ολυμπιακός, που διέλυσε τον Προμηθέα και απέχει δύο νίκες από τους τελικούς της Basket League.

Ο Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζει το πόσο έτοιμος μοιάζει ο Ολυμπιακός ενόψει του τελευταίου στόχου της σεζόν, αυτόν της κατάκτησης της Basket League μετά και την εμφατική νίκη με 116-73 επί του Προμηθέα για το 1-0.

Αν πριν το παιχνίδι έλεγε πως ο Ολυμπιακός θα προηγείται με 53-32 του Προμηθέα στο ημίχρονο, τίποτα δε θα του φαινόταν περίεργο. Οι Πειραιώτες είναι πολύ ανώτερη ομάδα των Πατρινών και το μόνο που σκέφτονται είναι να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους τελικούς, όπου εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου θα συναντήσουν τον Παναθηναϊκό.

Ωστόσο δεν είναι απλά το σκορ, που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιχνίδι της Basket League για τον Ολυμπιακό αλλά η εικόνα. Η πίεση και η συγκέντρωση της δεύτερης πεντάδας που μετέτρεψε το +1 σε +18, η ομαδικότητα στην επίθεση και τα ελεύθερα σουτ (89 πόντοι σε τρία δεκάλεπτα), το γρήγορο παιχνίδι στο transition. Ο Ολυμπιακός έδειξε τόσο φρέσκος -πάντοτε με τον αστερίσκο της κακής αμυντικής συμπεριφοράς από την ομάδα του Μάκη Γιατρά- αλλά και συνάμα τόσο έτοιμος να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, από όπου πλέον απέχει πέντε νίκες και να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια διαδρομή, που η πικρία η οποία ακολούθησε από το τρίποντο του Μίσιτς δεν μπορεί να της βάλει φρένο.

Ο Αγραβάνης μπήκε απέναντι στον Ολυμπιακό για να… αποδείξει

Τα δύο φάουλ του Βεζένκοφ μέσα σε μόλις 70” έκαναν το τεστ για τον Ολυμπιακό ακόμα πιο δύσκολο. Ο Αγραβάνης πάντοτε μπαίνει σε παιχνίδια απέναντι στους «ερυθρολεύκους» με σκοπό να αποδείξει πως ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο και με την είσοδο του πιο αργού στα πόδια Πρίντεζη, ο Προμηθέας στόχευσε εκεί.

Χρειάστηκε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα του Μπαρτζώκα να μπει σε κλίμα ημιτελικών, έχοντας ήδη δείξει από το ματς κόντρα στο Περιστέρι πως το Βελιγράδι είναι πίσω. Σταματώντας τα λάθη και αυξάνοντας πάρα πολύ την πίεση στην άμυνα, απότοκο των Σλούκα και ΜακΚίσικ που πέρασαν στο παρκέ έγινε φανερή η διαφορά των δύο ομάδων.

Η τρομακτική δεύτερη περίοδος του Ολυμπιακού είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση

Όταν η απόσταση που χωρίζει τον Προμηθέα από τον Ολυμπιακό είναι τόσο μεγάλη και σε αποθέματα ενέργειας, τότε για τους Πατρινούς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Το 20-19 μετατράπηκε σε 45-23 (στο 16′) μετά από μία τρομακτική δεύτερη περίοδο. Το σχήμα με τους ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη δίπλα στον Σλούκα και τους Χασάν Μάρτιν, Λιβιό δούλεψε στις αλλαγές και είχε άψογη κυκλοφορία της μπάλας για να τιμωρήσει ό,τι έδινε η αντίπαλη άμυνα. Το παιχνίδι προφανώς κάπου εκεί είχε τελειώσει -πολλώ δε μάλλον όταν το τρίποντο των Πειραιωτών φτάνει στο 50% με 16/32- αλλά αυτό δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο.

Το σημαντικότερο είναι πως άπαντες έχουν… κλειδώσει τα μάτια τους στον τίτλο, όντας διψασμένοι. Δεν είναι μόνο οι γνωστοί-άγωνστοι πρωταγωνιστές, όπως για παράδειγμα ο Γουόκαπ που, όπως επισημάναμε, έχει γίνει από τους πλέον αξιόπιστους σουτέρ.

Η δεύτερη πεντάδα μπαίνει με τον ίδιο ζήλο και ο κόουτς των Πειραιωτών έχει τη χαρά να τους βλέπει όλους έτοιμους να προσφέρουν.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει στόχο να κερδίσει τον Προμηθέα αλλά να πάρει το πρωτάθλημα, κάτι που σημαίνει ότι στην ούγια κάθε εμφάνισής του κρύβεται ο Παναθηναϊκός. Το μήνυμα της δεύτερης περιόδου δεν είχε αποδέκτες μόνο τους παίκτες του Μάκη Γιατρά, αλλά και αυτούς του Βόβορα ενόψει των τελικών.

Τα παιχνίδια με τον Προμηθέα η καλύτερη πρόβα ενόψει του Παναθηναϊκού

Σεβόμενος όμως τη διαδρομή πρέπει πρώτα να τελειώσει τη δουλειά στα ημιτελικά ει δυνατόν με 3-0. Το τέλειο πλάνο φυσικά για τον Γιώργο Μπαρτζώκα να «καθαρίσει» η ομάδα του τη σειρά με τον Προμηθέα στις τρεις νίκες αλλά με τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό. Οι Πατρινοί δεν μπόρεσαν να ασκήσουν πίεση στην μπάλα, παρά μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο αλλά ούτε και να προστατέψουν το ζωγραφιστό στο ΣΕΦ. Με φόντο μία σειρά τελικών η οποία δεδομένα, όπως κάθε τέτοια των «αιωνίων», θα πάει στα όρια, ο Ολυμπιακός πρέπει να διατηρήσει στα κόκκινα τη βελόνα της ετοιμότητας και τα τρία αυτά παιχνίδια των ημιτελικών, σε τόσο κοντινό χρονικό διάστημα θα συνηγορήσουν σε αυτό.

Άλλωστε ακόμα και αν ο Προμηθέας περάσει κάτω από τον πήχη της ανταγωνιστικότητας, οι παίκτες του Μπαρτζώκα δε δείχνουν διάθεση για… εκπτώσεις, ταξιδεύοντας την Τετάρτη στην Πάτρα για το 2-0!

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News