Ολυμπιακός: Τώρα αρχίζει η χρονιά και ο Μπαρτζώκας το ξέρει καλύτερα από τον καθένα

Δώρα Παντέλη και Δημήτρης Καρύδας… πρέσαραν ασφυκτικά τον Γιώργο Μπαρτζώκα μπροστά στις κάμερες της Nova, προκειμένου να του αποσπάσουν μια αποτίμηση της χρονιάς με αφορμή την ονειρεμένη παρουσία του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο της Euroleague και την επιστροφή του στα play offs της διοργάνωσης.

Όσο πιεστικό, όμως, κι αν ήταν το double team στον Έλληνα κόουτς (πιο ασφυκτικό κι από την άμυνα με την οποία «έπνιξαν» οι παίκτες του την Μπάρτσα του Σάρας στο ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής), η απάντηση ήταν η ίδια: «Αυτή την ερώτηση θα μου την κάνετε σε δύο μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σεζόν».

Ο Ολυμπιακός, η regular season της Euroleague και ο… Μπατίστα

Είναι τρελός ο Μπαρτζώκας; Είναι εξαιρετικά μετριόφρων και δεν ήθελε να… αποθεώσει τη δουλειά του που οδήγησε τους Πειραιώτες σε ένα ολικό restart που άφησε άφωνη την μπασκετική Ευρώπη στην πρώτη χρονιά της μετά Σπανούλη εποχής; Όχι!

Απλά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στο λιμάνι της καρδιάς του πιο ώριμος από ποτέ! Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι σε διοργανώσεις που ολοκληρώνονται με τη διαδικασία των νοκ άουτ πλέι οφ, η αξία της κανονικής περιόδου είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη των… καλοκαιρινών φιλικών!

Ναι, ο Ολυμπιακός ήταν σαγηνευτικός κατά τη διάρκεια της regular season. Το ΣΕΦ μετατράπηκε μετά από χρόνια σε άντρο μπασκετικής μυσταγωγίας. Με το χέρι στην καρδιά, όμως. Ποιος θα το θυμάται σε δύο μήνες, αν οι «ερυθρόλευκοι» αποκλειστούν στα play offs και πολύ περισσότερο αν ηττηθούν στους τελικούς της Basket League από τον Παναθηναϊκό; Ουδείς!

Ο μέσος Έλληνας οπαδός – και πολύ περισσότερο ο πάντα απαιτητικός, από τη φύση του, οπαδός του Ολυμπιακού – λειτουργεί με μνήμη δύο, άντε τριών εβδομάδων. Και ο Μπαρτζώκας το γνωρίζει. Το ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Πρωταθλητής Ευρώπης ήταν στο περίφημο επεισόδιο του ΣΕΦ και τη θυελλώδη αποχώρησή του μετά το κάζο απέναντι στον αποδεκατισμένο Παναθηναϊκό του… Μπατίστα, πίσω στο όχι τόσο μακρινό 2013!

Η παρακαταθήκη που αφήνει στον Ολυμπιακό η μέχρι τώρα πορεία του

Τώρα ξεκινά η χρονιά, λοιπόν, για τον Ολυμπιακό. Καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, το τελικό πρόσημο της όλης προσπάθειας του Μπαρτζώκα, των παικτών του και, συνολικά, της υπέροχης ομάδας που έχουν χτίσει στον Πειραιά, θα τοποθετηθεί σε δύο μήνες, όχι σήμερα.

Τι έχουν καταφέρει ο Σλούκας, ο Φαλ, ο Ντόρσεϊ, ο Βεζένκοφ και η παρέα τους με την έως τώρα πορεία τους; Να εκκινήσουν το δίμηνο της κρίσης, το δίμηνο της αλήθειας, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις έχοντας:

Α) Εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας για τα play offs της Ευρωλίγκας στην πιο… καυτή έδρα της διοργάνωσης, όπου μόνο μια ομάδα (ο Ερυθρός Αστέρας) απέδρασε με διπλό, κι αυτή ελέω κορονοϊού.
Β) Αποτινάξει από πάνω τους το ψυχολογικό βάρος που τους συνόδευε εδώ και χρόνια στις αναμετρήσεις τους με τον Παναθηναϊκό, τόσο με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, όσο και με την επιβλητική νίκη τους στο πρόσφατο παιχνίδι του ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα.
Γ) Αποκαταστήσει την βαθιά… ερωτική σχέση του κόσμου του Ολυμπιακού με την ομάδα μπάσκετ. Ίσως και το πιο πολύτιμο επίτευγμα, όλων των παραπάνω. 

Το ζητούμενο δεν είναι ο αντίπαλος, αλλά ο ίδιος ο Ολυμπιακός

Και κλείνοντας, μια παρατήρηση για τη συζήτηση που έχει «ανάψει» εδώ και εβδομάδες για τον αντίπαλο που βολεύει τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ και κατά πόσο πρέπει να αποφύγει την Εφές.

Καθ’ όλα λογική η κουβέντα. Ποιος θα ήθελε, με το χέρι στην καρδιά, να μπλέξει με Μίσιτς και Λάρκιν σε μια σειρά πέντε διαδοχικών αναμετρήσεων; Ουδείς.

Καθαρά αγωνιστικά, όμως, το μόνο που πρέπει να ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό είναι ο… Ολυμπιακός. Η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ότι στην καλή της βραδιά (πόσο μάλλον μέσα στο κάστρο του ΣΕΦ) όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απέναντι στον οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά αντίθετα αποτελεί η ίδια ομάδα… προς αποφυγή ακόμη και για τα πιο βαριά φαβορί της διοργάνωσης.

Ας έρθει και ο Λάρκιν και ο Γουίλμπεκιν και όποιος «κάτσει» τελικά στη ρουλέτα των τελευταίων αγώνων. Το ζητούμενο είναι να βρίσκεται στο παρκέ του ΣΕΦ ένας Ολυμπιακός στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από το ξεκίνημα της σεζόν. Πλήρης, υγιής και φρέσκος να ανταποκριθεί σε μια σειρά διαδοχικών απαιτητικών αγώνων. Αν συμβεί αυτό ξέρετε. Ο δεύτερος… Πειραιάς (το Βελιγράδι) σας περιμένει!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News