Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Θέλει την κούπα και τη θέλει… με σκούπα

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Θέλει την κούπα και τη θέλει… με σκούπα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα που επικράτησε στον πρώτο τελικό της Basket League.

Ο Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζει τον πρώτο τελικό της Basket League που είχε την ξεκάθαρη… δήλωση από τον Ολυμπιακό (74-61 τον Παναθηναϊκό) πως θέλει το πρωτάθλημα με καθαρό 3-0 απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ή να μην κάνεις σε έναν τελικό. Σίγουρα δεν μπορείς να μπεις χωρίς καμία ετοιμότητα όσον αφορά το πλάνο του αντιπάλου σου, να μην αντιδράς στην ένταση και την πίεση που σου βάζουν στο παρκέ και να αφήνεις εκτεθειμένη τη ρακέτα σου.

Ο Παναθηναϊκός περισσότερο πληγώθηκε από τους 23 πόντους που δέχτηκε άκοπα στην πρώτη περίοδο, παρά από το χαμηλό βαρομετρικό των 4 που σκόραρε στην αντίπερα όχθη. Αλλά αυτά είναι δικά του θέματα και ο χώρος απόψε ανήκει στον νικητή Ολυμπιακό, που έκανε το πρώτο από τα πολυπόθητα τρία βήματα για τον τίτλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» αυτήν τη φορά δεν άγγιξαν το peak τους, έχοντας και την καταπόνηση μίας ολόκληρης σεζόν στην πλάτη τους. Δε σούταραν με εξωφρενικά ποσοστά όπως στην αντίστοιχη αναμέτρηση του Φαλήρου για την Euroleague, αλλά πορεύτηκαν με όσα γνωρίζουν πως κάνουν όλη τη σεζόν και τα κάνουν καλά, δείχνοντας από το ξεκίνημα της σειράς πως δεν έχουν διάθεση να παίξουν το πρωτάθλημα στη μία ζαριά…

Ο Φαλ έδωσε τον τόνο για τον Ολυμπιακό

Η αρχική στόχευση στη ρακέτα κυρίως με τον Φαλ και δευτερευόντως στα κοψίματα του Βεζένκοφ προκάλεσε πανικό στην αντίπαλη άμυνα. Ο Παναθηναϊκός επί μία περίοδο δεν αντιλήφθηκε τι ζητάει αμυντικά στο παρκέ, έφερνε τον Οκάρο Γουάιτ σε ανισορροπία με τον πανύψηλο Γάλλο, δεν πίεζε την εισαγωγική πάσα και άφησε όλες τις διεκδικούμενες μπάλες να πέσουν σε αντίπαλα χέρια.

Όταν μάλιστα πάτησε και ο Κώστας Σλούκας παρκέ, τότε τα πάντα έγιναν πιο απλά για τον Ολυμπιακό. Ο ηγέτης των Πειραιωτών έχει τρομερή ικανότητα να διαβάζει οποιαδήποτε κατάσταση του δώσει η αντίπαλη άμυνα και στον πρώτο τελικό ένιωσε πως ήταν η ώρα της εκτέλεσης, έχοντας πολλές φορές πεδίο βολής ελεύθερο. Μόνο το σχήμα με τα φόργουορντς και κυρίως τον Οκάρο πάνω του έδειξε να λειτουργεί, αλλά δεν αρκούσε για τους «πρασίνους» αυτό.

Και δεν αρκούσε διότι είχαν ήδη χάσει την επαφή με το σκορ, την ώρα που ο Νέντοβιτς σημάδευε μόνο σίδερο. Χωρίς αυτόν στο σκοράρισμα οι «πράσινοι» δεν μπορούν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, πολλώ δε μάλλον επιστροφή από τα διψήφια νούμερα. Ο Σέρβος ολοκλήρωσε με 0/8 το ημίχρονο, πλήρως εγκλωβισμένος στην άμυνα των παικτών του Μπαρτζώκα. Όπως σε όλη τη σεζόν, έτσι και στον πρώτο τελικό, ο Ολυμπιακός οδήγησε τους αντιπάλους του σε σουτ υπό πίεση, μαρκαρισμένα και πάντοτε με ένα χέρι πάνω τους ή πολλές φορές σε σουτ από αυτούς που ήθελε (λέγε με Κασελάκη). Η παρουσία του Φαλ έδινε την ευχέρεια για κάτι τέτοιο, αφού άπαντες φοβόταν τη σκιά του στο ζωγραφιστό. Μόλις έμεινε για τα λεπτά ξεκούρασης και χωρίς ο Χασάν Μάρτιν να είναι κακός, η ένταση της «ερυθρόλευκης» άμυνας έπεσε κατακόρυφα ωστόσο το 38-20 του ημιχρόνου δε θα μπορούσε παρά να είναι μία παράσταση νίκης.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για «διπλό» στο ΟΑΚΑ

Μία νίκη που ήρθε με σχετική ευκολία, αν δει κανείς το τελικό σκορ, αλλά όχι με κάποια τρομακτική εμφάνιση για τον Ολυμπιακό. Εξάλλου είχε και τη μίνι δικαιολογία της αγωνιστικής απραξίας των δέκα ημερών, αφού η σειρά με τον Προμηθέα τελείωσε πολύ νωρίτερα. Το πλεονέκτημα έδρας έδωσε φτερά, αλλά ο Μπαρτζώκας σίγουρα θα έχει παράπονα από τους παίκτες του, ειδικά για τις αποφάσεις τους σε καταστάσεις transition. Εκεί κρύβεται για τους Πειραιώτες και το μυστικό των τελικών, όντας μπαρουτοκαπνισμένοι, έχοντας παίξει ήδη μία σειρά (με τη Μονακό) στα «κόκκινα» μέσα στη σεζόν.

Μπορεί μία νίκη να μη σημαίνει τίποτα άλλο, πέραν του 1-0 και τις περισσότερες φορές να αποπροσανατολίζει κιόλας, αν το σκορ ξεφύγει (ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να τη μαζέψει στο φινάλε) αλλά ο Ολυμπιακός έχει περιθώρια βελτίωσης. Χρειάζεται να κάνει ακόμα καλύτερο παιχνίδι -πνευματικά- για να φύγει με το «διπλό» από το ΟΑΚΑ, ώστε να πάρει ολοκληρωτικά το προβάδισμα στους τελικούς και να έχει τρεις ευκαιρίες ώστε να στεφτεί πρωταθλητής, μετά από έξι χρόνια!

Εκεί ο Παναθηναϊκός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί, το δικό του all-in για να αντιδράσει και να γαντζωθεί σε αυτήν τη σειρά, ασχέτως αν αυτός δεν κρατάει τους άσσους. Σημασία έχει ο τρόπος που παίζεις τα φύλλα σου και όχι η αξία τους, κάτι που στα δύο στρατόπεδα γνωρίζουν καλά.

Για τον Μπαρτζώκα αυτό είναι το πρώτο μέλημα, αφού μάθει και τι συμβαίνει με τον τραυματισμό του ΜακΚίσικ. Να ηρεμήσει, δηλαδή, την ομάδα του, αφού η βιασύνη μετά το +20 μπορεί να μη φάνηκε τόσο, αλλά ο δεύτερος τελικός αρχίζει από το μηδέν, παρόλο που ο Ολυμπιακός θα εκκινήσει ξανά την παρτίδα με τα λευκά πιόνια.

Στατιστικά του πρώτου τελικού εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News