Champions League: Όλα τα ζευγάρια των «16» στο πιάτο σας!

Το Champions League αρχίζει ξανά! Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη επιστρέφει στην… καθημερινότητά μας και υπόσχεται συγκινήσεις. Η φάση των “16” τα έχει όλα. Από “καυτά” ντέρμπι, μέχρι “παγίδες” για τα φαβορί. Το Sportday.gr αναλύει τα οκτώ ζευγάρια των “μονομάχων”…

1. Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης

Το πιο εμπορικό ζευγάρι της φάσης των “16”, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στον Κιλιάν Εμπαπέ. Το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιο του Γάλλου με τους Παριζιάνους και οι φήμες – τις οποίες ο ίδιος έχει διαψεύσει- τον θέλουν να έχει υπογράψει ήδη στους Μαδριλένους! Η Παρί εντός συνόρων έχει κτίσει μια διαφορά επτά βαθμών από τη δεύτερη του βαθμολογικού πίνακα, Μαρσέιγ, ενώ και η Ρεάλ είναι στο +4 από τη Σεβίλλη, κάτι που σημαίνει πως αμφότερες επικεντρώνονται στα νοκ – άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου. Εκεί όπου συναντιόνται ξανά μετά το 2018, όταν οι “μερένγκες” είχαν καταφέρει να αποκλείσουν τους Γάλλους με δύο νίκες (3-1 και 1-2).

2. Σπόρτινγκ Λισσαβώνας – Μάντσεστερ Σίτι

Αναμέτρηση, με ξεκάθαρο φαβορί τους “Πολίτες”, σε μία ακόμη σεζόν, κατά την οποία θα επιχειρήσουν να κατακτήσουν το τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή τους: αυτό του Champions League. Στην Premier League, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ηγείται ξανά της κούρσας του τίτλου και δείχνει αποφασισμένη να τον κατακτήσει, ενώ στην Πορτογαλία, η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας είναι στο κυνήγι της Πόρτο, ούσα στο – 6 από την κορυφή. Οι φιναλίστ του περσινού τελικού της διοργάνωσης παραχώρησαν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου τον Φεράν Τόρες στη Μπαρτσελόνα έναντι 55 εκάτ. ευρώ, ενώ απέκτησαν τον Χούλιαν Άλβαρες, με 17 εκάτ. ευρώ, αλλά τον άφησαν στη Ρίβερ Πλέιτ έως το καλοκαίρι με τη μορφή δανεισμού. Από την πλευρά της, η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας έδωσε 7,6 εκάτ. ευρώ στη Βιτόρια Γκιμαράες για την απόκτηση του δεξιού εξτρέμ Μάρκξους Έντουαρντς, ενώ απέκτησε ως ελεύθερο (από τη Λιόν) τον επιθετικό Ισλάμ Σλιμανί.

3. Ίντερ – Λίβερπουλ

Μια παραδοσιακή “μονομαχία” ανάμεσα σε δύο συλλόγους που έχουν κοντραριστεί μέχρι και σε ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εντός συνόρων αγγλικών συνόρων, η Λίβερπουλ βρίσκεται στο κυνήγι της Μάντσεστερ Σίτι, θέλοντας να εξαντλήσει τις (λίγες αυτή τη στιγμή) πιθανότητες για το πρωτάθλημα, ενώ στην Ιταλία η Ίντερ… κονταροχτυπιέται με τη συμπολίτισσα Μίλαν, ούσα στο -1 από αυτή, αλλά με ματς λιγότερο! Οι “νερατζούρι” έκαναν δύο σημαντικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, αποκτώντας ως δανεικούς τον Ρόμπιν Γκόσενς από την Αταλάντα και τον Φελίπε Καϊσέδο από τη Τζένοα, ενώ οι “Reds” έδωσαν 45 εκάτ. ευρώ στην Πόρτο για την απόκτηση του επιθετικού Λουίς Ντίας, τον οποίο πιστεύει πάρα πολύ ο Γιούργκεν Κλοπ.

4. Σάλτσμπουργκ – Μπάγερν Μονάχου

Η… σταχτοπούτα των νοκ – άουτ, Σάλτσμπουργκ απέναντι στην πολύπειρη Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα του Ματίας Γιάισλε οδεύει προς την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος, καθώς στην αυστριακή Bundesliga έχει διαφορά 14 βαθμών από τη δεύτερη Βόλφσμπεργκερ, ενώ και η Μπάγερν Μονάχου, παρά το… σοκαριστικό 4-2 από τη Μπόχουμ, είναι στο + 6 από τη δεύτερη Ντόρτμουντ. Η Σάλτσμπουργκ ενισχύθηκε τον Γενάρη με την απόκτηση του Βέλγου δεξιού μπακ, Φαν ντερ Μπρεμπτ, από τη Μπριζ, ενώ η Μπάγερν Μονάχου δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση.

 5. Βιγιαρεάλ – Γιουβέντους

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο σύλλογοι κοντράρονται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Για τη Βιγιαρεάλ, άλλωστε, είναι μόλις η 3η παρουσία της στα νοκ – άουτ της διοργάνωσης, ενώ για τη Γιουβέντους η 17η! Η Βιγιαρεάλ πασχίζει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, μέσω της La Liga, εκεί όπου βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας, ενώ η Γιουβέντους έχει μείνει πίσω στην διεκδίκηση του τίτλου, καθώς είναι 4η, στο – 9 από την πρωτοπόρο Μίλαν. Οι Ισπανοί απέκτησαν τον Γενάρη τον Τζιοβάνι Λι Σέλσο, με τη μορφή δανεισμού από την Τότεναμ, καθώς και τον ελεύθερο Σερζ Οριέ, ενώ η “Γηραιά Κυρία” έκανε το… μπαμ, με την απόκτηση του Ντούσαν Βλάχοβιτς έναντι 81 εκάτ. ευρώ στη Φιορεντίνα κι έδωσε άλλα 8 εκάτ. ευρώ στη Γκλάντμπαχ για τον ανασταλτικό μέσο, Ντένις Ζακάρια.

6. Τσέλσι – Λιλ

Οι πρωταθλητές Ευρώπης απέναντι στη Λιλ των πολλών αγωνιστικών προβλημάτων. Η γαλλική ομάδα είναι στη 10η θέση της Ligue 1 και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο του χρόνου. Για την Τσέλσι, εντός συνόρων, το διακύβευμα είναι μάλλον η τετράδα, καθώς έχει μείνει 16 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι, όμως το Champions League μπορεί να της… φτιάξει τη χρονιά! Η μόνη κίνηση που έκαναν, πάντως, οι “μπλε” ήταν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τον Κένεντι, του οποίου ο δανεισμός στη Φλαμένγκο ολοκληρώθηκε, ενώ οι Γάλλοι έδωσαν 7 εκάτ. ευρώ στη Βασιλεία για τον Κοσσοβάρο δεξιό εξτρέμ, Έντον Ζέγκροβα, ενώ πρόσθεσαν, ως ελεύθερο, και τον Χατέμ Μπεν Αρφά!

7. Μπενφίκα – Άγιαξ

Για τη Μπενφίκα, τα νοκ – άουτ έρχονται σε μία περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο με τον πρώην διαιτητή, Μπρούνο Παϊσάο, ο οποίος φέρεται να έλαβε έλαβε 1,9 εκατομμύρια ευρώ από τον σύλλογο, προσφέροντας μέσω εταιρείας εικονικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το φετινό πρωτάθλημα έχει, έτσι κι αλλιώς, μάλλον χαθεί, αφού είναι στο -10 από την πρωτοπόρο Πόρτο. Από την πλευρά του, ο Άγιαξ συνεχίζει το… βιολί του, καθώς είναι στο +5 από τη δεύτερη PSV, ενώ δείχνει έτοιμος να μας εκπλήξει (;) για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη. Η προτογαλική ομάδα δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι, παρά ανέβασε από την δεύτερη ομάδα της στην πρώτη τον 19χρονο κεντρικό μέσο, Πάουλο Μπερνάρντο, ενώ ο Άγιαξ έβαλε ξανά τον Μπρόμπεϊ στο δυναμικό του, ως δανεικό από τη Λειψία και πήρε, επίσης δανεικό, τον Μοχάμεντ Ιχαταρέν από τη Γιουβέντους.

8. Ατλέτικο – Μαδρίτης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δύο ομάδες με πολλά προβλήματα φέτος. Απόρροιά τους, η 5η θέση της Ατλέτικο Μαδρίτης στη La Liga και το -15 από την κορυφή και η 5η θέση της Μάντσεστερ Γ. στην Premier League και το -23 (!) από την πρώτη θέση. Το  Champions League θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο, όμως αμφότερες παρουσιάζουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους. Υπό αυτή την έννοια, όλα είναι ανοιχτά. Οι “κόκκινοι διάβολοι” δεν έκαναν καμία κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, όμως σε σχέση με τη φάση των ομίλων έχουν αλλαγή στην τεχνική τους ηγεσία, καθώς ο Ραλφ Ράγκνινγκ αντικατέστησε τον όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Οι Μαδριλένοι έδωσαν 3 εκάτ. ευρώ στη Λιλ για τον αριστερό μπακ, Ρεϊνίλντο Μανταβά και άλλα 2,7 εκάτ. ευρώ στη Βαλένθια για τον κεντρικό μέσο, Ντάνιελ Βας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News