Ίβιτσα Όσιμ: Πέθανε ο παλιός προπονητής του Παναθηναϊκού

Λίγες μέρες πριν από τα 81α του γενέθλια έφυγε από τη ζωή ο Ίβιτσα Όσιμ.

Ο Bόσνιος τεχνικός έμενε στο σπίτι του στο St. Peter του Γκρατς. Η κινητικότητά του ήταν περιορισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα – το σώμα του ιδιαίτερα δεν είχε αναρρώσει ποτέ πλήρως από το εγκεφαλικό που υπέστη σε ηλικία 66 χρονών.

Ο Όσιμ πέθανε σήμερα (1/5) το πρωί στις 10 η ώρα. Η κηδεία του θα γίνει στο αγαπημένο του Σαράγεβο.

Ποιος ήταν ο Ίβιτσα Όσιμ

Ο Ιβάν «Ίβιτσα» Όσιμ είχε γεννηθεί στις 6 Μαΐου 1941 στο Σαράγεβο. 

Η επαγγελματική του καριέρα ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε με τη Ζελιέζνιτσαρ το 1959.  Ο «Στράους» όπως τον φώναζαν αγωνίστηκε ακόμη σε ομάδες στη Γαλλία, όπως η Βαλανσιέν και η Στρασμπούργκ.

Αγωνίστηκε σε 16 αγώνες με τη φανέλα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968, όπου η Γιουγκοσλαβία έφτασε μεν στον τελικό, ηττήθηκε όμως από την Ιταλία.

Ως βοηθός προπονητή της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στις ΗΠΑ. Επίσης, κατάφερε να οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990, όπου αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι από την Αργεντινή.

Προπονητής στον Παναθηναϊκό

Μετά την Παρτιζάν το 1992 και εν μέσω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον οποίο κοουτσάρισε μέχρι το 1994 κατακτώντας μαζί του το Κύπελλο Ελλάδας το 1993 (1-0 τον Ολυμπιακό).

Στη συνέχεια πήγε στην Αυστρία και δούλεψε 8 χρόνια στη Στουρμ Γκρατς. Τέλειωσε την καριέρα του στην Ιαπωνία, όπου εργάστηκε στη ΤΖΕΦ Γιουνάιτεντ και την εθνική της χώρας 2006-2007.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News