Οι καραμπινιέρι στα αποδυτήρια και Μίλαν, Λάτσιο στη Serie B

Το πρωί της Κυριακής 23 Μαρτίου του 1980, στη γειτονική Ιταλία οι ποδοσφαιρόφιλοι ετοιμάζονταν για τους αγώνες της 24ης αγωνιστικής της Serie A, καθώς της 27ης στη Β’ κατηγορία. Μαζί προετοιμάζονταν και οι Ιταλοί αστυνομικοί. Αιφνιδίασαν τους πάντες. Στο ημίχρονο αγώνων, μπήκαν στα αποδυτήρια κι πήραν με χειροπέδες ποδοσφαιριστές και παράγοντες. 

Η κομπίνα είχε στηθεί στο εστιατόριο «Le Lampare». Ο ιδιοκτήτης Αλβάρο Τρίνκα, ο έμπορος  οπωροκηπευτικών Μάσιμο Κρουτσιάνι ήταν τα αφεντικά. Ήταν αυτοί που προσέγγισαν παίκτες της Λάτσιο, οι οποίοι ήταν πελάτες. Τους πρότειναν χρήματα για να στήσουν αγώνες, αυτοί δέχθηκαν και όλοι μαζί έπαιζαν παράνομο στοίχημα. Οι παίκτες της Λάτσιο προσέγγισαν και παίκτες άλλων ομάδων και το σύστημα άρχισε να λειτουργεί.

Το πρώτο ματς που είχε συμφωνηθεί ήταν ένα φιλικό ανάμεσα στη Λάτσιο και την Πάρμα. Όμως οι Λατσιάλοι έχασαν την πτήση, το ματς ματαιώθηκε και το στήσιμο πήγε… στράφι.

Ο καιρός περνούσε, ματς στήνονταν, κάποιοι όμως μιλούσαν. Ο Κρουτσιάνι δεν πλήρωνε στην ώρα του και κάποια ματς δεν ήρθαν όπως συμφωνήθηκε. Ο έμπορος ζήτησε προστασία από αυτούς που τον απειλούσαν και τελικά αναγκάστηκε να πει τα πάντα. Ονόματα, διευθύνσεις, τηλεφωνικές συνομιλίες, μηνύματα ακόμα και επιταγές βρέθηκαν στα χέρια των αστυνομικών.

Το 1980, το Μπολόνια-Αβελίνο έφερε την καταστροφή. Το κόλπο ήταν να έρθει ισοπαλία όμως η Μπολόνια νίκησε. Αποδείχθηκε ότι ο σκόρερ Μπέπε Σαβόλντι είχε πληρωθεί από ανθρώπους των παράνομων στοιχηματικών για να χαλάσει τη δουλειά καθώς αυτές θα έχαναν πολλά χρήματα.

Την 23η Μαρτίου οι καραμπινιέρι συνέλαβαν ταυτόχρονα 9 παράγοντες  και ποδοσφαιριστές της Serie A και δύο της Serie B. Δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και τις επόμενες ώρες έγιναν κι άλλες συλλήψεις. Συνολικά 21 ποδοσφαιριστές (18 της Serie A, 3 της Serie B). Μεταξύ αυτών ο Πάολο Ρόσι, θρύλος της Ιταλίας. Αρχικά του επιβλήθηκε απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια. Μειώθηκε στα 2 χρόνια, προκειμένου να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Ο πρόεδρος της  Μίλαν Φελίτσε Κολόμπο και οι παίκτες Ρίκι Αλμπερτόζι Τζόρτζιο Μορίνι, Γκουίντο Μαγκερίνι, Στέφανο Πελεγκρίνι, Μπρούνο Τζορντάνο, Πίνο Ουίλσον και Λιονέλο Μανφρεντόνια ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Το κυριότερο, η  Μίλαν  και η Λάτσιο υποβιβάστηκαν. Με αφαίρεση βαθμών τιμωρήθηκε οι Αβελίνο, Μπολόνια, Περούτζια, Παλέρμο και Ταράντο. Το «Τοτονέρο» ήταν το σκάνδαλο που συγκλόνιζε την Ιταλία.

2021: Η McLaren υπογράφει πολυετές συμβόλαιο με τον 13χρονο Αμερικανό Ugo Ugochukwu, τον πρωταθλητή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καρτ, για το τμήμα ανάπτυξης νέων οδηγών, θεωρώντας πως έχει το ταλέντο να γίνει ο επόμενος Lewis Hamilton.

2020: Ο ΕΣΑΚΕ αποφασίζει την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Α1 λόγω της πανδημίας του COVID-19.

2017: Ο Παραολυμπιονίκης στα 50μ πρόσθιο και σημαιοφόρος Βασίλης Τσαγκάρης, πυροβολεί και σκοτώνει μέσα στο πρακτορείο του στο Μοσχάτο, τον 47χρονο ξενοδόχο Μάριο Λουκόπουλο.

1999: Ο 34χρονος Σουηδός άλτης Patrick Sjoberg, παγκόσμιος πρωταθλητής (2.42μ το 1987) και κάτοχος 3 ολυμπιακών μεταλλίων (αργυρό το 1984 &1992 και χάλκινο το 1988) ανακοινώνει την αποχώρησή του από τους στίβους και δηλώνει ότι θα προπονεί παίκτες του NBA για να πηδάνε ψηλότερα.

1996: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ολυμπιακής Ιστιοσανίδας Mistral στη Χάιφα του Ισραήλ. Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο παίρνοντας την πρώτη θέση σε 12 συνολικά ιστιοδρομίες.

1992: O Stacey Augmon των Atlanta Hawks σημειώνει τον 6.000.000ό πόντο στο NBA εναντίον των Golden State Warriors.

1986: Η Martina Navratilova κερδίζει την Hana Mandlikova για το Virginia Slims Championship, στον πρώτο αγώνα τένις που κρίθηκε σε 4 σετ (3 νικηφόρα) από το 1901.

1981: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα κοντά στο σπίτι του στο Birmingham ο Βρετανός πρωταθλητής της μοτοσυκλέτας Mike Hailwood.

1980: Στο Σαν Σίρο του Μιλάνο συλλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος της Μίλαν Felice Colombo για εμπλοκή στο παράνομο στοίχημα. Φυλακίζονται οι ποδοσφαιριστές Paolo Rossi, Albertosi, Savoldi και Jordano. Η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάζονται στη Β’ κατηγορία.

1972: Ο μοτοσυκλετιστής Evel Knievel σπάει 93 κόκαλα όταν πηδάει πάνω από 35 παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

1910: Γίνεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στο Motordome του Λος Άντζελες, στην πρώτη Αμερικάνικη πίστα αυτοκινήτων.

1886: Το Amateur Athletic Club γίνεται χορηγός των πρώτων English Athletics Championships στο Walham Green του Λονδίνου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News