Εθνική Ελλάδας: Γκουστάβο Πογέτ, εκτέθηκες ανεπανόρθωτα!

Η Εθνική Ελλάδας έκανε πολλά βήματα πίσω στην αναμέτρηση με την Ολλανδία, στην οποία εκτέθηκε ο Γκουστάβο Πογέτ με τα όσα πράττει, τα κλειστά κλαμπ, αλλά εξέθεσε και τους παίκτες που κάλεσε!

Η Εθνική Ελλάδας είναι υπόθεση όλων μας και δεν υπάρχει κανείς που να μην θέλει να την βλέπει να προοδεύει. Να κάνει βήματα προς τα μπροστά. Αλλά δυστυχώς σε κομβικά παιχνίδια βγαίνουν τα γνωστά θέματα στην επιφάνεια, από τα οποία δεν ξεφεύγει και ο Γκουστάβο Πογέτ.

Η αλήθεια είναι πως ο Γκουστάβο Πογέτ δεν είχε δείξει αλαζονικές συμπεριφορές στην Εθνική Ελλάδας. Δεν είχε μπλέξει σε θέματα σχετικά με τις κλήσεις του και αν επηρεάζεται αναφορικά με τα πρόσωπα που επιλέγει.

Η ιστορία με τον Κώστα Φορτούνη, όμως, ήταν το πρώτο -σοβαρό- λάθος. Όχι πως αν είχε στην αποστολή τον πιο ποιοτικό Έλληνα ποδοσφαιριστή, θα άλλαζαν πολλά με την Ολλανδία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Ωστόσο περισσότερο έχει να κάνει με το σκεπτικό της μη κλήσης του 30χρονου μέσου με την ηγετική παρουσία του οποίου ο Ολυμπιακός έχει κάνει σούπερ ξεκίνημα στη σεζόν.

Ο Πογέτ και οι κλήσεις στην Εθνική Ελλάδας

Αφήνοντας πίσω τα συλλογικά, ο Πογέτ θα μπορούσε να πάρει στην αποστολή κι άλλους παίκτες, οι οποίοι θα του έδιναν τις βοήθειες που ήθελε. Πολύ περισσότερο θα μπορούσε να κάνει κι άλλες επιλογές στο ματς με την Ολλανδία. Στο δεξί άκρο της άμυνας γιατί δεν επέλεξε τον Γιαννούλη, έστω κι αν παίζει αριστερά. Κάτι καλύτερο θα έκανε από τον άπειρο Ρότα, που αντικατέστησε τον τραυματία Μπάλντοκ.

Καθώς επίσης τι περισσότερο πρόσφερε ο -παίζω δεν παίζω στην ΑΕΚΜάνταλος στην τριάδα των χαφ; Ο ανεβασμένος Αλεξανδρόπουλος δεν θα μπορούσε να δώσει λύσεις; Οι τρεις επιθετικοί Παυλίδης, Φούντας, Γιακουμάκης τι ρόλο έχουν; Για να παίξουν όλοι με το Γιβραλτάρ; Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης ποιον ρόλο ακριβώς εξυπηρετεί;

Εξέθεσε και τους παίκτες ο Πογέτ

Γενικά ο εκλέκτορας της Εθνικής Ελλάδας εξέθεσε και παίκτες στην χθεσινή αναμέτρηση. Γιατί δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα να προφυλάξει την ομάδα από τις απουσίες της. Παράλληλα δεν είχε την τακτική που θα έπρεπε για μια τέτοια αναμέτρηση. Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις 10 κορυφαίες Εθνικές στον πλανήτη, με βάση και το ranking της FIFA.

Ο Γκουστάβο Πογέτ θέλει να βρει έναν κορμό, καλά το σκέφτεται αυτό, ώστε να έχει ένα… δεμένο σύνολο. Είναι κι αυτό που θέλει κάθε προπονητής και επίσης έχει την σημασία του. Αλλά το κλειστό κλαμπ στις κλήσεις, γιατί αυτό δείχνει και η επιμονή σε ορισμένους παίκτες, εύλογα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, απορίες και δεύτερες σκέψεις, μήπως κάποιος τον επηρεάζει, προς τη λάθος… κατεύθυνση!

Θέλει ηγέτες η Εθνική Ελλάδας

Γιατί δεν είναι ένα κράμα παικτών σαν και αυτό που είχε η Εθνική Ελλάδας τότε που κατέκτησε το Euro 2004. Στην παρούσα φάση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πρέπει να είναι ανοικτό και να παίρνει τους πιο φορμαρισμένους παίκτες. Ώστε να μην αιωρούνται και υπόνοιες για συλλογικές προτιμήσεις παικτών, συγκεκριμένης ομάδας που κάνει… παιχνίδι και στην ΕΠΟ.

Επίσης όλες οι ομάδες, έτσι και η Εθνική θέλει (και) ποδοσφαιριστές που να έχουν και ηγετική φυσιογνωμία. Και τέτοιος δεν είναι μόνο ο Μπακασέτας, όπως αναφέρεται συνέχεια εντός Εθνικής. Πολύ καλός ο μεσοεπιθετικός της Τραμπζονσπόρ, αλλά δεν είναι για να πάρει μόνος την Εθνική στις πλάτες του, ούτε είναι Φορτούνης σε καμία περίπτωση. Σίγουρα θα μπορούσαν να παίξουν μαζί, αντί να παλεύει να… χωρέσει π.χ. τον Μάνταλο, αν υπήρχε ένας πιο ανοιχτόμυαλος ή ικανός εκλέκτορας.

Είναι αξιόλογο το μείγμα παικτών της Εθνικής Ελλάδας και δεν πρέπει να απαξιώνεται. Μπορεί να επαναφέρει την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών. Το ματς με την Ολλανδία ανήκει στο παρελθόν. Κριτική θα δεχθεί, αλλά έχει αποδείξει πως μπορεί να το ξεπεράσει. Να παρουσιάσει το καλό της αγωνιστικό πρόσωπο. Είναι δεδομένο πως είναι μια ομάδα με καλές περγαμηνές, αλλά μπορεί να δώσει πολλά παραπάνω, αρκεί ορισμένοι με πρώτο τον προπονητή… ξεκολλήσουν. Γενικώς και ειδικώς…

Πρώτος όμως να ξεκολλήσει… ο Γκουστάβο Πογέτ με τις κλήσεις του, τις επιλογές του, να ανοίξει τον ορίζοντας του, διαφορετικά οι συνειρμοί του επηρεασμού θα γίνουν πιο έντονοι και στο τέλος κάποιοι θα νομίζουν ότι προπονητής της Εθνικής είναι ο… Τάκης Μπαλτάκος ή εκείνοι που κάνει τα χατήρια ο πρόεδρος της ΕΠΟ!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News