Ολυμπιακός: Tα συνεχή μπλακ άουτ και οι… ηλεκτρολόγοι που καταφτάνουν!

Επιθετική συσκότιση για πολλοστή φορά στο ΣΕΦ και νέα ήττα για τον Ολυμπιακό, παρ’ ότι έφερε την αναμέτρηση με τη Ρεάλ εκεί που ήθελε. Το σχήμα που δεν τσούλησε στην τελευταία περίοδο, οι λύσεις που επείγει να βρεθούν. Γράφει ο Παύλος Δεπόλλας.

Ένα τρίποντο του Λαρεντζάκη από τα 9 μέτρα και μάλιστα υπό πίεση. Ένα ακόμα πιο σκοτωμένο (sic) σουτ του Γουόκαπ, υπό την πίεση του χρόνου που μηδενιζόταν.

Αστοχο τρίποντο του Παπανικολάου, ερ μπολ του «Λάρι» μπροστά στον Ταβάρες, έξω και το κάτι σαν χουκ του Φαλ κάτω από το καλάθι, υπό τον φόβο του αντίπαλου σκιάχτρου. Σίδερο και από Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ σε προσπάθειες για τρεις στην ίδια επίθεση. Στην επόμενη λάθεψε σε corner three o Γουόκαπ, αμέσως μετά ο Λαρεντζάκης για δύο.

Κατά σειρά, οι επιθέσεις του Ολυμπιακού από το πρόσκαιρο προσπέρασμά του με 65-64 με τρίποντο του Γουόκαπ 7,41’’ πριν το τέλος μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο λεπτό (στα 58’’, πάλι με τον «Θωμά» να ευστοχεί για τρεις). Σε όλο αυτό το διάστημα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έβαλαν καλάθι στη Ρεάλ. Μονάχα τρεις βολές – κι αυτές πριν μπούμε στο τελευταία πεντάλεπτο, κι αυτές που πήρε ο Λαρεντζάκης από ανύπαρκτο φάουλ…

Το θέμα είναι ότι δεν είχαν μπει στο παρκέ την περισσότερη από όλη αυτή την ώρα και ο Αλεκ Πίτερς με τον Αϊζέια Κάναν. Ο πρώτος επέστρεψε αφότου είχαμε μπει στο τελευταίο τρίλεπτο, ο δεύτερος για το τελευταίο ενάμισι λεπτό. Το πουλάκι είχε πετάξει προς Μαδρίτη μεριά.

Όπως με Μπαρτσελόνα, Αρμάνι, Μπασκόνια

Με σχήμα Γουόκαπ-Λαρεντζάκης-ΜακΚίσικ-Παπανικολάου-Φαλ πήγε στην τέταρτη περίοδο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ποντάροντας στο κάθετο παιχνίδι του Σακ, τον κεφάτο χθες «Λάρι», τον πάντα χρήσιμο αμυντικά «Παπ», έστω και ως «τεσσάρι». Δεν του βγήκε.

Κι εκεί που την περασμένη σεζόν όλοι οι ισπανικοί σύλλογοι είχαν πιαστεί πελάτες των Πειραιωτών μέσα-έξω, το πράγμα αλλάζει άρδην και δη δραματικά. Το 77-71 της Ρεάλ συνιστά την τρίτη φετινή ήττα από ισπανική ομάδα μέσα στο ΣΕΦ και κοινός τόπος είναι το μπλακ άουτ των γηπεδούχων στην τελική ευθεία.

Μπροστά 66-59 απέναντι στην Μπάρτσα 4,28’’ πριν το τέλος, σερί 14-0 οι Καταλανοί μέχρι 19’’ για την κόρνα της λήξης. Κοινώς, οι «ερυθρόλευκοι» ξανασκόραραν όταν το ματς είχε κριθεί. Με την Μπασκόνια έμειναν άποντοι για πεντέμισι λεπτά (από το 8,22’’ έως το 3,09’’) και μπορεί πρόσκαιρα να επανήλθαν από το εις βάρος τους 71-66, μα υπέκυψαν την ύστατη στιγμή.

Τρεις εντός έδρας ήττες, τρία μπλακ άουτ δίχως εντός παιδιάς καλάθι στις τέταρτες περιόδους, συνολικής διάρκειας 16 αγωνιστικών λεπτών. Ακόμα και στις εκτός έδρας ήττες, τα ίδια: άποντος στο Μιλάνο και σερί 9-0 η Αρμάνι από το 8,51’’ έως το 3,01’’, επιμέρους 10-2 η Μονακό από το 4,30’’ έως 27 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Διαφορετικό ροτέισιον, διαφορετικές μονάδες

Η πλάκα είναι ότι στιγμές νωρίτερα είχε ηττηθεί ο Παναθηναϊκός από τα δεύτερα της Εφές και γράφτηκε κατά κόρον ότι ομάδα που κερδίζει 19 επιθετικά ριμπάουντ (η τουρκική εν προκειμένω), δεν χάνει. Ναι, αλλά ο Ολυμπιακός κέρδισε 17 τέτοια και έχασε!

Δεν τα εκμεταλλεύτηκε παρά ελάχιστα, βλέπετε, στο δεύτερο ημίχρονο. Ανανέωσε επιθέσεις και στα τελευταία λεπτά, εις μάτην – με όλες ανεξαιρέτως τις επιθέσεις που αναφέραμε παραπάνω, να εκδηλώνονται στο τέλος του χρόνου επίθεσης. Η Ρεάλ, αντιθέτως, ένα επιθετικό ριμπάουντ μάζεψε στο ίδιο διάστημα και το μετέτρεψε (με τον Ταβάρες να βρίσκει τον Μούσα που έκοψε προς τα μέσα) στο πιο κρίσιμο καλάθι ίσως του παιχνιδιού.

Μικρό το κακό, αν παραδεχτούμε ότι σε σχέση με πέρυσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει ανοίξει -κυρίως με την προσθήκη του Καμπάτσο- τη διαφορά δυναμικότητας (όπως και με τις υπόλοιπες ομάδες), μεγάλη η ενίσχυση που έρχεται άμεσα. Ο Φίλιπ Πετρούσεφ ντεμπουτάρει μεθαύριο με την Μπάγερν, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος γυρίζει λογικά την επόμενη βδομάδα, σύντομα θα είναι διαθέσιμος και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ στην Ευρωλίγκα.

Το ροτέισιον ανοίγει, οι λύσεις στα χέρια του Μπαρτζώκα γίνονται πολύ περισσότερες, μα τέτοιες μπορούν να προσφέρουν και στο τέλος των αγώνων παίκτες σαν τον Κάναν, που μεγάλο μέρος των τέταρτων περιόδων το βλέπουν συνήθως από τον πάγκο. Ο κόουτς σίγουρα ξέρει καλύτερα απ’ όλους, στο συγκεκριμένο ματς «έκλεισε» με μια αμυντική πεντάδα απέναντι στη μακράν κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης – την οποία και κατέβασε 14 πόντους κάτω από τον μέσο όρο της.

Με μόλις 6 λάθη, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν εκτός των άλλων και μια οικονομική εμφάνιση, αλλά είπαμε: οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Με δύο βατά εντός έδρας παιχνίδια μπροστά (η Βαλένθια μετά τους Βαυαρούς) άλλα τρία τέτοια εκτός (Βίρτους, Βιλερμπάν, Αλμπα) κι εν συνεχεία Αρμάνι και Μονακό στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός καλείται να ξεδιπλώσει στο παρκέ τη δική του αγωνιστική αλήθεια και να εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News