Ολυμπιακός: Νυχτερίδες κι αράχνες

Η Βαλένθια εξέθεσε τις αδυναμίες της φετινής βερσιόν των «ερυθρολεύκων» και οι παίκτες τους που επέστρεψαν πρόσφατα από τραυματισμούς δεν έχουν βρει ρυθμό. Τα δομικά προβλήματα και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στο καρέ ηττών από ισπανικούς συλλόγους στο ΣΕΦ.

Ηξερε ότι θα υποδεχόταν μία ομάδα που βασίζεται στην καλή της άμυνα (την καλύτερη της Ευρωλίγκας μετά τη 14η αγωνιστική), με κύριο χαρακτηριστικό/προτέρημα ότι δέχεται το μικρότερο ποσοστό καλαθιών των αντιπάλων της μέσα στη ρακέτα. Γνώριζε ότι ερχόταν από δύο νίκες, περιορίζοντας μάλιστα τη Βιλερμπάν στους 55 πόντους μέσα στη Λιόν.

Και τι έκανε ο Ολυμπιακός; Μία τρύπα στο νερό… Επεσε στην αναμενόμενη παγίδα και πήρε κάθε σουτ που του προσφέρθηκε, εκτελώντας επτά περισσότερα τρίποντα από δίποντα, στο διάστημα που χτίστηκε η εις βάρος του διαφορά τα έχασε σχεδόν όλα (κάποια στιγμή είχε 1/13…), έχασε και το ματσάκι φυσιολογικά.

Ναι, έλειπε ο Αλεκ Πίτερς. Ο καλύτερός του σουτέρ και πρώτος σκόρερ. Ελειπε όμως και ο πιο φορμαρισμένος «Βαλενθιάνος», ο Σέμι Οτζελεϊ. Ναι, είναι ατυχία (πέρα από τη δεδομένη ευτυχία των οικογενειών και της ευρύτερης της ομάδας) που για τρίτη φορά γεννητούρια κράτησαν εκτός αγώνα έναν παίκτη του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ομως όχι, δεν θέλει τύχη ώστε να μη χάνονται τόσα λέι απ, τόσες βολές, τόσες φορές η μπάλα από τα χέρια δίχως καν πίεση συχνά.

Οι μπασκετικές «νυχτερίδες» (εντάξει, της ποδοσφαιρικής Βαλένθια είναι το παρατσούκλι) ήλεγξαν ρυθμό και ριμπάουντ, δεν πληγώθηκαν από την τραγική αναλογία στις ασίστ προς τα λάθη (11 για 17), δεν πτοήθηκαν από την ακόμα μεγαλύτερη δική τους αστοχία από τα 6,75 μ. Εβαλαν υπερδιπλάσια δίποντα, κυρίως με σουτάκια μέσης απόστασης στα οποία ειδικεύονται ο Κρις Τζόουνς και ο Μπράντον Ντέιβις, έφυγαν πάλι θριαμβεύτριες από το ΣΕΦ.

Για να αποτρέψει το τρίτο συναπτό «διπλό» των Ιβήρων στην έδρα του, ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει έστω έναν παίκτη να τραβήξει το σκοράρισμα. Δεν βρήκε. Στο ημίχρονο ούτε ένας δεν είχε πάνω από 5 ποντάκια, ενώ εκείνοι που επέστρεψαν μόλις ή ύστερα από καιρό στη δράση, φάνηκαν εύλογα σκουριασμένοι. Αραχνιασμένοι από την απραξία.

Νυχτερίδες κι αράχνες, που τραγούδαγε κι ο Στέλιος Καζαντζίδης σε στίχους του Κώστα Βίρβου. Ο συνονόματος πατριώτης του από τα Τρίκαλα, ο Παπανικολάου, έκανε ως συνήθως λίγο απ’ όλα (11 π., 4 ρ., 4 ασ., 2 κλεψ.), όταν δεν του γλίστραγε η μπάλα, εντούτοις το supporting cast έδειχνε να είναι για το… Σαπόρτα.

Αφαντοι Σίκμα-Μπραζντέικις, Γουόκαπ… όχι ξανά!

Πρώτος στην απραξία, ο Φίλιπ Πετρούσεφ. Της πρώτης, άλλωστε, εμφάνισής του με τα ερυθρόλευκα. Μπήκε στο πρώτο ημίχρονο, έπαιξε οκτώ λεπτά στο «4», δεν πήρε ούτε σουτ, βγήκε. Και δεν ξαναμπήκε. Επανεμφάνιση μετά από ένα μήνα και μία μέρα για τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, μηδέν πόντοι και μηδέν ασίστ. Όπως λέμε μηδέν οξέα, μηδέν λιπαρά.

Σε πέντε λεπτά δεν μπορούσε βέβαια να κάνει πολλά ο άνθρωπος. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα στα 12 δικά του ο Σακίλ ΜακΚίσικ, που έχει αποθεραπευθεί κάμποσο καιρό τώρα, μα αυτός κι αν έχει αραχνιάσει. Το κάθετο παιχνίδι που τόσο χρειάζονταν οι Πειραιώτες δεν το βρήκαν ούτε από την καλύτερη μονάδα τους (ακόμα, άραγε;) στο ένας εναντίον ενός.

Αν για τους προαναφερθέντες υπάρχουν ελαφρυντικά, ο Λουκ Σίκμα φροντίζει να χάνει ένα-ένα τα δικά του. Βασικός ελλείψει Πίτερς, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ σημείωσε έναν μονάκριβο πόντο σε 16’, δίχως να βοηθήσει έστω αμυντικά ή δημιουργικά. Μία από τα ίδια και για τον Ιγκνας Μπραζντέικις, που δεν έχει σταυρώσει τρίποντο μετά τις 24 Νοεμβρίου και ο χρόνος συμμετοχής του μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης φέτος μία βοηθάει τρομερά (όπως στο προηγούμενο ματς με την Μπάγερν) και τρεις αγνοείται, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έμεινε στο 21-21 με την Καρδίτσα και απέδειξε ότι για τόσο σημαντικά τεστ δεν έχει ανακτήσει κι αυτός τη φόρμα του μετά τους πρόσφατους τραυματισμούς.

Εγινε λοιπόν το απευκταίο και ήδη η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μετράει τέσσερις ήττες στο ΣΕΦ, από κάθε ισπανικό σύλλογο της Ευρωλίγκας. Κοινός παρονομαστής, πέραν εκείνης από την Μπασκόνια στο τελευταίο δευτερόλεπτο, η φοβερή αστοχία από τα 6,75 μ. Κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Βαλένθια, ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει 25/89 τρίποντα. Ητοι 28%.

Οι «πορτοκαλί» (που έπαιξαν με άσπρα στο ΣΕΦ) έδιναν προκλητικά το μακρινό σουτ σε όλους πλην του Αϊζέια Κάναν και καθόλου δεν το μετάνιωσαν. Είδαν στο τέλος τον Τόμας Γουόκαπ πρώτο σκόρερ των γηπεδούχων και επίσης χαμογέλασαν.

Όπως εξηγούσαμε και πρόσφατα, το να ηγηθεί εκτελεστικά ο ξανθομάλλης πόιντ γκαρντ δεν αποτελεί ευοίωνο σημάδι. Συνέβη μεταξύ άλλων, ναι, επίσης απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ! Πίτερς παρόντος, μάλιστα… Οι χθεσινοί 13 πόντοι και τα 3/7 τρίποντά του ήταν καλοδεχούμενα από τον Αλεξ Μουμπρού, από τη στιγμή που οι παίκτες του κράτησαν κάθε άλλον «ερυθρόλευκο» χαμηλά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News