Ολυμπιακός: Στο τεστ τριμήνου με την Βιλερμπάν απαιτείται… άριστα

O Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε με τις δηλώσεις του το σύνθημα και οι «ερυθρόλευκοι» γυρεύουν στη Γαλλία κόντρα στη Βιλερμπάν πολύ περισσότερα πράγματα από μία απλή νίκη.

Με τον τρίτο μήνα να φτάνει προς το τέλος του, ο πιο επιμελής μαθητής της προηγούμενης χρονιάς βλέπει τους βαθμούς του αισθητά πεσμένους. Ευκαιρία, στο τεστ περιορισμένης δυσκολίας που έρχεται, να τους ανεβάσει ο Ολυμπιακός. Να επανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, να κάνει και πάλι τους άλλους να κρυφοκοιτάζουν προς τη μεριά του, μπας και… αντιγράψουν τίποτα.

Εντάξει, όλα αυτά δεν γίνονται μεμιάς και σίγουρα όχι με μια επικράτηση επί της ουραγού της Ευρωλίγκας, όσο ευρεία τυχόν κι αν είναι αυτή. Από κάπου, ωστόσο, πρέπει να γίνει το restart για τον Ολυμπιακό, όπως ζήτησε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Και η νεότευκτη «LDLC Arena» προσφέρεται ώστε να πατηθούν κι άλλα κουμπιά…

Τρεις αγώνες στο «Αστρομπάλ», άλλοι τέσσερις στη νέα της έδρα, μηδέν… νίκες εντός η Βιλερμπάν. Άλλαξε έδρα, άλλαξε προπονητή, τζίφος κι εδώ. Η βελτίωση με την έλευση του Τζιανμάρκο Ποτσέσκο αντί του Τι Τζέι Πάρκερ, με τα δύο «διπλά» στις τέσσερις πρώτες παρουσίες του Ιταλού τεχνικού, αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Μετράει πια επτά συνεχόμενες ήττες, οι πέντε μάλιστα στο προάστιο της Λιόν όπου εδρεύει.

Στα τρία πιο πρόσφατα κίτρινα φύλλα που μάζεψε ο τρελο-Ιταλιάνος, η ομάδα του ηττήθηκε με 23 πόντους διαφορά (τόσο) από τη Βαλένθια (όσο) και από την Αρμάνι, ενώ ενδιάμεσα πέρασε και ο Παναθηναϊκός νικηφόρα από κει, με τις μηχανές του να δουλεύουν στο ρελαντί.

Σε αυτό το διάστημα των τριών τελευταίων αγωνιστικών, η ASVEL έχει μοιράσει μόλις 43 ασίστ (όσες δηλαδή ο απλά καλός Ολυμπιακός μοιράζει σε δύο παιχνίδια) και έχει υποπέσει σε 50 λάθη! Και σήμερα δεν θα παίξει κι ο λαβωμένος Νάντο Ντε Κολό, ενώ έχει ήδη αποχωρήσει ο (επίσης γκαρντ) πρώην ΝΒΑer Φρανκ Τζάκσον και είναι φευγάτος ο «πλάγιος» Μπορίς Νταλό, με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνεται καλά-καλά δωδεκάδα…

Πίεση στον Λι, τρέξιμο, εξουδετέρωση δύο απειλών

Αρκετά όμως με τα της Βιλερμπάν. Το θέμα είναι τι κάνει ο Ολυμπιακός, απέναντι σε ένα σύνολο που δείχνει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. «Ολες οι ομάδες θα περάσουν από περιόδους που θα χάνουν ή θα κερδίζουν συνέχεια», αντέτεινε στις χθεσινές του δηλώσεις του ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Παραδέχτηκε όμως πως «εμείς έχουμε ένα μεγάλο ‘πρέπει’ στο κεφάλι μας. Πρέπει να κερδίσουμε, κι ας μην υπάρχει αντίπαλος που… κερδίζεται εξ ορισμού».

Ετσι είναι. Οι τέσσερις ήττες σε βάθος πέντε αγωνιστικών, είναι πολλές. Ειδικά οι δύο τελευταίες, με το πέρασμα της Βαλένθια από το ΣΕΦ και την απώλεια προβαδίσματος 13 πόντων στην Μπολόνια. Στη Βιλερμπάν, βέβαια, πέρυσι έχασε παρά το +21. Αν μη τι άλλο, όλα αυτά καθιστούν τον πρωταθλητή Ελλάδας άκρως υποψιασμένο.

Τα «πεντάρια» Μουσταφά Φαλ (απέναντι μάλιστα στον συνονόματο κι ανάλογης σωματοδομής Γιουσουφά) και Νίκολα Μιλουτίνοφ καλούνται να συνεχίσουν από κει που το άφησαν στη «Segafredo Arena», οι «άσοι» Τόμας Γουόκαπ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος καλούνται να… ξεχάσουν όσα (δεν) έκαναν στην ιταλική πόλη. Κάτι μας λέει ότι απόψε θα δούμε και τον Αϊζέια Κάναν να μοιράζεται το παρκέ με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, έστω για κάποια λεπτά.

Δεδομένα θα ασκηθεί πίεση στον Πάρις Λι, κατά το… πρόσφατο παράδειγμα των ελληνικών ντέρμπι, με τον περσινό πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού να έχει μείνει σαν την καλαμιά στον κάμπο, έτσι αποδεκατισμένη όπως εμφανίζεται η περιφερειακή γραμμή της παρέας του. Οι κερδισμένες μπάλες πρέπει να φέρουν εύκολους πόντους στο τρανζίσιον, γενικότερα την ομάδα που έχει έξι παίκτες 32-36 ετών πρέπει να την τρέξουν οι Πειραιώτες.

Δύο έμπειροι Γάλλοι, ο σμολ φόργουορντ Τιμοτέ Λουβαβού-Καμπαρό και ο Ζοφρέ Λοβέρν, σε ρόλο «τεσσαριού» και όχι «πενταριού» όπως τον είχαμε συνηθίσει, συνιστούν τις μεγαλύτερες απειλές. Υπάρχουν τα (αθλητικότερα, γρηγορότερα, πάνω απ’ όλα περισσότερα) κορμιά ώστε να τους σταματήσουν, υπάρχει σίγουρα δίψα και για μια πειστική εμφάνιση μετά από καιρό.

Με ταξίδι στο Βερολίνο για την επίσης αδύναμη Αλμπα και εν συνεχεία φιλοξενία των Αρμάνι και Μονακό στο Φάληρο, η αναρρίχηση στη βαθμολογία μπορεί να συντελεστεί προτού καν φτάσουμε στα Φώτα. Αρκεί πρώτα να ανάψουν αυτά του προσπεράσματος της Βιλερμπάν το βράδυ. Ολυμπιακέ, βγάλε μια κόλλα χαρτί…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News