Ολυμπιακός: Ούτε έδρασε ούτε… αντέδρασε

Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν απαθείς στο δεύτερο ημίχρονο στη Βιτόρια και φάνηκαν ανακόλουθοι σε όσα είχε εξαγγείλει ο προπονητής τους μετά τη Βαρκελώνη. Οι ψηλοί που έμειναν ανεκμετάλλευτοι, οι «πλάγιοι» των μηδενικών και της αρνητικής αξιολόγησης, το κακό που φαινόταν από μακριά.

Πρώτο τζάμπολ στη Βιτόρια, το ένα λάθος μετά το άλλο. Πέντε σε έξι λεπτά, εύλογο το -5 στο σκορ. Εκκίνηση δεύτερης περιόδου, σερί 11-0 η Μπασκόνια αμέσως μετά το «ερυθρόλευκο» 12-0 που είχε φέρει πρόσκαιρα μπροστά τον Ολυμπιακό.

Πρώτη κατοχή στο δεύτερο ημίχρονο. Υποτίθεται έχουν παρθεί ανάσες στο τέταρτο της ξεκούρασης, έχουν αναλυθεί τα κακώς κείμενα, έχει ξελαμπικάρει το μυαλό. Ναι, καλά… Πάσα του Τόμας Γουόκαπ στους αστραγάλους του Κώστα Παπανικολάου, έξω η μπάλα. Διψήφια η διαφορά λίγο μετά.

Ξεκίνημα τέταρτης περιόδου, τάιμ άουτ ο Γιώργος Μπαρτζώκας στα πρώτα 40 δευτερόλεπτα. Πώς όχι, όταν οι παίκτες του έχουν προλάβει να δεχτούν δύο καλάθια στο τρανζίσιον, δίχως να επιστρέψουν στην άμυνα μετά από άστοχο λέι απ και υποπίπτοντας σε ένα ακόμα λάθος;

«Το ζήτημα είναι να βγάλουμε δράση, όχι μόνο αντίδραση», έλεγε ο κόουτς μετά την ήττα της Τετάρτης από την Μπαρτσελόνα. Δύο βράδια αργότερα, πάλι στην Ισπανία, το μόνο που δεν έκαναν οι παίκτες του ήταν να δρουν. Αντέδρασαν δις είναι η αλήθεια στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο δεν το κατάφεραν ούτε αυτό, η ισπανική υποχώρηση εκτυλίσσεται σε πλήρη (ωχ!) δράση.

Μηδέν στα έξι ο πρωταθλητής Ελλάδας (που λέει ο λόγος) αισίως, μετά το 7/8 επικρατήσεων πέρυσι επί των εκπροσώπων της ΑCB. Πολύ περισσότερο βέβαια προβληματίζει η εικόνα. Των σκόρπιων εκλάμψεων, της ανημπόριας να επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό στα παιχνίδια, της παράδοσης στο τέλος εκείνου στη χώρα των Βάσκων.

Στα μισά του δρόμου, η ανησυχία ήταν ήδη μεγάλη. Όχι λόγω του σκορ – ή μάλλον, εξαιτίας αυτού. Μόλις στο -1 ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο. Πώς γινόταν όμως να συνεχίσουν να έχουν οι γηπεδούχοι ποσοστά… αστοχίας στα δίποντα (4/13); Πώς γινόταν να ξαναβάλει 4/4 τρίποντα μέσα σε λίγα λεπτά ο Αϊζέια Κάναν; Πώς γινόταν να μείνει non factor o ηφαιστειώδης Τσίμα Μονέκε, του οποίου η λάβα είχε κάψει και τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο μέρος πρόσφατα, στο ίδιο μέρος;

Ετσι ήταν και έτσι (δεν) έγινε. Το 80-69 της ομάδας του εξαιρετικού τεχνικού που ονομάζεται Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήρθε δίκαια και οι Πειραιώτες γυρίζουν στη βάση τους δίχως νίκη από τη «διαβολοβδομάδα» (πρώτη φορά επί Μπαρτζώκα!) στην Ιβηρική και με πολλά ερωτήματα.

Γιατί οι Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν έβαλαν στα καλάθια τους καταφανώς υποδεέστερους ποιοτικά αντιπάλους τους; Γιατί οι «πλάγιοι» Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Ιγκνας Μπραζντέικις είχαν όλοι μαζί έναν πόντο (!), με ένα 1/10 σουτ (!!) και οι τρεις τελευταίοι κατέγραψαν -4 (ο καθένας ξεχωριστά εδώ!!!) στην αξιολόγηση;

Συσσωρεύονται και τα θαυμαστικά. Εκείνα της απόγνωσης, όμως. Εχει να διανυθεί ακόμα πολύς δρόμος, αντί ωστόσο να πεταχτεί έξω από αυτόν για τα πλέι οφ η Μπασκόνια, που θα έμενε τρεις νίκες πίσω αν το ροζ φύλλο πήγαινε σε διαφορετικά αποδυτήρια (δύο πίσω, συν τη χαμένη της ισοβαθμία), τώρα θα είναι από πάνω αν βρει δίπλα της τον Ολυμπιακό και στο φινάλε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News