Ολυμπιακός: Eνα ξεμπούκωμα, δύο κέρδη και το μαγικό τρία

Ο Κώστας Παπανικολάου με το ρεκόρ που δεν επισκιάζει πάντως το εξίσου εντυπωσιακό +14, ο Λουκ Σίκμα και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ που είδαν φως και μπήκαν, το φορτσάρισμα που επιβάλλεται μέχρι τη διακοπή και η ευτυχής (;) σύμπτωση με το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού.

Εχει μαλλιάσει η γλώσσα του Γιώργου Μπαρτζώκα να ζητεί δράση και όχι μόνο αντίδραση, κάποιες φορές ωστόσο καλή είναι κι αυτή. Επειδή, απλούστατα, όταν πας με τόσες απουσίες στο άντρο της Ρεάλ, τον τόνο θα τον δώσει ο Φακούντο Καμπάτσο και η παρέα του.

Σύμφωνοι, από εκεί μέχρι το να αφήνεις τον Αργεντινό να αλωνίζει και να ολοκληρώνει το πρώτο ημίχρονο σχεδόν με όσες μονάδες αξιολόγησης έχεις εσύ συνολικά (17 με 23, με τον κοντοπίθαρο γκαρντ μάλιστα να έχει 12 λεπτά, όχι τα 20 του Ολυμπιακού) υπάρχει απόσταση.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έκαναν καν φάουλ για να σταματούν τους αιφνιδιασμούς των αντιπάλων τους και έδειχναν δύο κλικ πιο αργοί, στην άλλη πλευρά του παρκέ διαγωνίζονταν σε αστοχία μετά το πρώτο (εύστοχο) τρίποντο του Τόμας Γουόκαπ. Κάπως έτσι, απόσταση δημιουργήθηκε και στο σκορ. Τεράστια. Της τάξης των 24 πόντων, αρκετές μάλιστα φορές και σε διαφορετικά δεκάλεπτα.

Παρένθεση. Παναθηναϊκή. Τον Νοέμβριο είχαν πάει και οι «πράσινοι» στην Ισπανία. Για την Μπαρτσελόνα. Και μπήκαν μέσα λες κι έπρεπε κι εκείνοι απλώς να βγάλουν την υποχρέωση, υπό το βάρος των απουσιών του Σλούκα, του Βιλντόσα, του Παπαπέτρου. Βρέθηκαν να συντρίβονται με 28 πόντους διαφορά, μείωσαν στους 8. Επειδή πήραν και πραγματάκια από παίκτες που συνήθως δεν πατούσαν παρκέ. Συνέχισαν στο καπάκι με πειστικό «διπλό» στο Βερολίνο και έκτοτε αναδύθηκαν για τα καλά στον αφρό.

Ο Ολυμπιακός μείωσε από τους 24 στους 4 πόντους, δίχως μάλιστα ο αντίπαλος προπονητής να αδειάσει τον πάγκο του σαν τον Ρότζερ Γκριμάου. Ισα-ίσα, αν δεν έκανε εκείνη την ταπάρα ο Βενσάν Πουαριέ στην προσπάθεια για κάρφωμα του Σακίλ ΜακΚίσικ, αν δεν έβαζε μερικά δύσκολα καλάθια ο Μάριο Χεζόνια και το κρισιμότερο όλων ο Καμπάτσο, τώρα ίσως γράφαμε για την ανατροπή του αιώνα απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και νυν πρωτοπόρο του Τσους Ματέο.

Ας είναι. Αλλωστε ακολουθεί… Αλμπα και για τους Πειραιώτες. Και η Μπάγερν στο Μόναχο στην ερχόμενη «διαβολοβδομάδα» και η Βαλένθια σε ένα ακόμα ταξίδι στην ιβηρική χερσόνησο πριν τη διακοπή για τα Κύπελλα και τις εθνικές. Τρία ματσάκια που μπορεί να τα πάρει η ελληνική ομάδα, να εδραιωθεί ψηλά στην κατάταξη της Ευρωλίγκας και να μη θυμάται κανείς τότε το εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο της Μαδρίτης.

Σίγουρα θα θυμόμαστε όλοι για καιρό την 25άρα του Κώστα Παπανικολάου, κοτζάμ ρεκόρ καριέρας. Ο αρχηγός έβαλε όσους πόντους είχε βάλει μαζί στις έξι προηγούμενες αγωνιστικές, όσα τρίποντα (έξι) στις οκτώ προηγούμενες. Επαιξε πάλι και στο «4», ήταν όπως τον επαίνεσε ο προπονητής του ο συνδετικός κρίκος περιφέρειας και φροντ λάιν, άμυνας και επίθεσης. Σε αγώνα που η ομάδα του βρέθηκε τόσο πίσω στο σκορ και έχασε, ο «Παπ» κατέγραψε +14 στο ομαδικό +/-. Ετρεχε στο παρκέ και η παρέα του (τουλάχιστον) απειλούσε, αποσυρόταν στον πάγκο και η παρέα του αγκομαχούσε.

Καλά, για το 10-10 του Λουκ Σίκμα σε πόντους και ριμπάουντ (με επτά επιθετικά!) δεν χρειάζεται κανείς να παρακολουθεί επισταμένως τον Ολυμπιακό ώστε να αντιληφθεί ότι έκανε μακράν την καλύτερή του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα. Ο Μόουζες Ράιτ έρχεται για να βάλει ένα χεράκι (βασικά χερούκλες τις λες, με άνοιγμα γύρω στο 2,15 μ.) στο «5», κάτι ξέρει όμως και ο Μπαρτζώκας που εξακολουθεί να διατρανώνει την πίστη του στον βετεράνο λευκό Αμερικανό.

Νταμπλ-νταμπλ πλησίασε με (τις επτά) ασίστ και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, το άλλο κέρδος του πρωταθλητή Ελλάδας στο «WiZINK Center». Κομβική και η συμβολή του ομογενούς από τον Καναδά γκαρντ στην ανατροπή, αν και εκείνη η επιπόλαια πάσα του που έφερε το κλέψιμο του Χεζόνια θα μπορούσε να λείπει.

Επειδή πάντως λείπουν και πολλοί συμπαίκτες του και μπαίνουμε Φλεβάρη και ο Ολυμπιακός είναι ακόμα υπό κατασκευή, δύσκολα μπορεί κανείς έστω να ανιχνεύσει το ταβάνι του. Και το… πάτωμα, αν θέλετε. Στη Μαδρίτη γύρισε ένα ματς που είχε στραβώσει για τα καλά χάρη στον συχνότερο δέκτη κριτικής στα social media και σε δύο παίκτες που με πλήρες ρόστερ μάλλον δεν θα πάταγαν παρκέ. Υπομονή. Κι άλλη…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News