Ολυμπιακός: Remake με γοητευτικούς πρωταγωνιστές

Αϊζέια Κάναν και Μόουζες Ράιτ έδωσαν θρησκευτικό τόνο στην… επανάληψη με την Αλμπα και οι Πειραιώτες ξαναβρίσκουν στοιχεία όπως ελπίδα και ενθουσιασμό. Ο καταιγισμός τριπόντων του «Ησαΐα», τα πάντα όλα του «Μωυσή» όσο οι Βερολινέζοι έπεφταν στην… ερυθρά θάλασσα, τα ρεκόρ και των συμπαικτών τους.

Ορίστε, ακόμα κι εσείς άπιστοι του… μπαρτζωκισμού, που του χρεώνετε τις βλασφημίες και τις προσβολές στα θεία. Με έναν Ησαΐα και έναν Μωυσή, ο 57χρονος προπονητής χόρεψε την Αλμπα, διάνοιξε την άμυνά της στα δύο και οι «ερυθρόλευκοι» βγήκαν από την στενωπό που, εδώ που τα λέμε, μόνοι τους είχαν μπει.

Ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο που στο τέλος του έβλεπαν «κίτρινες» πλάτες, ήταν η δική τους διαχρονική πια ραθυμία που προβλημάτιζε – και όχι η όποια ποιότητα του βερολινέζικου συνόλου, που τόσα χρόνια το έχουμε μάθει και από την καλή και από την ανάποδη. Ηταν η απροσεξία, αν θέλετε, των παικτών του Ολυμπιακού. Η έλλειψη συγκέντρωσης.

Με πέντε λάθη στα ισάριθμα πρώτα λεπτά και σχεδόν διψήφιο αριθμό στο πρώτο 20λεπτο, με κάκιστη χρήση των ομαδικών φάουλ, έδιναν θάρρος στον… πρωτευουσιάνο επισκέπτη από τη Γερμανία. Το είχαν κάνει, άλλωστε, και στη «Μερτσέντες-Μπεντς Αρένα».

Δεν πάει δα και καιρός από την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας, ώστε να έχουμε ξεχάσει ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν μπει χαλαρά κι εκεί, μένοντας στο -11 κάποια στιγμή στη δεύτερη περίοδο. Ότι έχαναν στην ανάπαυλα, ότι σοβαρεύτηκαν στο τρίτο δεκάλεπτο και με επιμέρους 27-8 είχαν «πατήσει» εν τέλει με 27 πόντους διαφορά τους αντιπάλους τους.

Ε, στο Φάληρο η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με επιμέρους 33-13 του ελληνικού συλλόγου. Πλέον δεν τα έβαζαν όλα οι φιλοξενούμενοι (των 5/18 σουτ στο συγκεκριμένο δεκάλεπτο), αλλά οι γηπεδούχοι. Οι ζώνες του Ισραελ Γκονζάλεθ τιμωρούνταν ξανά και ξανά, η αστοχία των μεν έφερνε ριμπάουντ και εύκολους πόντους στο τρανζίσιον των δε, όλα μπήκαν στη θέση τους πολύ προτού γραφτεί το 101-87.

Αϊζέια και Μόουζες, λοιπόν. Στο Βερολίνο ήταν οι συνήθεις ύποπτοι Αλεκ Πίτερς και Μουσταφά Φαλ που είχαν οργιάσει. Στο remake του ίδιου έργου, πρωταγωνιστές ήταν οι Κάναν και Ράιτ. Ο κοντός που εσχάτως είχε εξαφανιστεί από την… οθόνη, έχοντας περάσει απαρατήρητος απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ρεάλ, και ο ψηλός που αντικατέστησε τελευταία στιγμή συνάδελφό του, έμαθε προτού πεις «ΣΕΦ» τον ρόλο του και απέσπασε δικαίως θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Στο διάστημα που οι Γερμανοί έπαθαν… ερυθρά (για να μείνουμε σε κλίμα Μωυσή) θάλασσα, ο Ράιτ της μιας προπόνησης αφηνίασε και η μοναδική έτερη… μονάδα (sic) στη στατιστική του ήταν εκείνη στην κατηγορία των λαθών. Και 15 πόντους έβαλε ο μάγκας στο ντεμπούτο του και 5 ριμπάουντ μάζεψε και από 2 ασίστ και κλεψίματα έκανε, μα και 4 κοψίματα έδωσε.

Πάνω από όλα, έδωσε στον κόσμο ελπίδα. Οι μαύρες πλερέζες που κάποιοι βιάστηκαν να φορέσουν μετά και τον τραυματισμό του Νίκολα Μιλουτίνοφ, αποσύρονται όπως-όπως. Το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι βαθύ, ο Κάναν βρήκε το χέρι του και με 9/14 τρίποντα τράβηξε 31 στο σκοράρισμα και παραλίγο να κάνει ρεκόρ διοργάνωσης, κάμποσοι συμπαίκτες του πραγματοποίησαν επίσης ατομικά ρεκόρ. Καριέρας, όχι χρονιάς!

Τέτοιο συνιστούν επί παραδείγματι τα 4 κλεψίματα του επίσης εξαιρετικού Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος της πολυποίκιλης συνεισφοράς, τέτοιο και οι 7 ασίστ του Κώστα Παπανικολάου. Μετά από εκείνο στους πόντους στη Μαδρίτη, ο ξανανιωμένος αρχηγός έκανε ένα ρεκόρ ακόμα και, ποιος ξέρει, ίσως… περιλάβει τα ριμπάουντ την Πέμπτη στο Μόναχο. Καλά άρχισε η γερμανική «διαβολοβδομάδα»…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News