Ολυμπιακός: Ο αρχηγός έδειξε τον δρόμο και τον ακολούθησαν όλοι

Ο Παπανικολάου που βρέθηκε σε mood περσινού ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό πριν το… Περιστέρι, το 10άρι του Γουόκαπ, το 20άρι των (μόνο στα χαρτιά) αναπληρωματικών ψηλών, οι 47 συνολικά πόντοι των παγκιτών, η σούπερ αξιολόγηση όλων των παικτών του Μπαρτζώκα πλην Φαλ.

Στο περσινό φάιναλ έιτ, και τότε στο… αναπόφευκτο Ηράκλειο, ο Ολυμπιακός είχε πετύχει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό. Θυμάστε ποιος είχε κάνει τη διαφορά επιθετικά με 5/5 τρίποντα; Ναι, ο Κώστας Παπανικολάου.

Ένα τρίποντο με το πρώτο τζάμπολ έτσι για το καλησπέρα (3-0), άλλα τρία μέσα σε πέντε λεπτά στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου για να μετατραπεί το -5 σε +14. Ένα ακόμα, φυσικά πάντα εκεί οι άμυνές του και η κάθε είδους… μη αποτυπωμένη στη στατιστική βοήθεια που πάντα προσφέρει.

Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν στον τελικό και κατέκτησαν το Κύπελλο ακόμα πιο εύκολα απέναντι στο Περιστέρι. Εν έτει 2024, ο αρχηγός τους βγήκε μπροστά και εκτελεστικά από τον προημιτελικό κιόλας. Με διαφοροποιημένη τη διαδρομή προς την κούπα.

Περιστέρι για αρχή, καθ’ οδόν για τον Παναθηναϊκό AKTOR λογικά στον τελικό. Και… «Παπ» για αρχή: τρίποντο με τη συμπλήρωση ενάμισι λεπτού αγώνα έτσι για το καλησπέρα, ένα ακόμα πολύ νωρίς, 3/3 δίποντα. Με 13 πόντους ήδη στην πρώτη περίοδο και απόλυτη ευστοχία, φαινόταν να μπαίνει σε mood περσινού ημιτελικού. Δεν χρειάστηκε, εν τέλει.

Με τους Πειραιώτες άλλωστε να πρέπει να τα βάλουν και με το απάνθρωπο φορμά του τουρνουά, που τους αναγκάζει να δώσουν τρεις αγώνες σε ισάριθμες ημέρες, ο Γιώργος Μπαρτζώκας όφειλε να κάνει και συντήρηση δυνάμεων.

Οντως, πάνω από 30 λεπτά δεν έμεινε κανένας παίκτης του στο παρκέ. Ουσιαστικά, εννιά το πάτησαν. Και όλοι πλην Φαλ ήταν διψήφιοι ή σχεδόν διψήφιοι (9 μονάδες οι Πίτερς και Πετρούσεφ) στο ranking! Οι δύο «δικέφαλοι» (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) αποχώρησαν χθες από τη διοργάνωση, πλέον απασχολεί στην Κρήτη ο… αριστερός του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, που περιορίστηκε σε συμμετοχή 42 δευτερολέπτων.

Τι άλλο κρατάει η ομάδα που κατέβηκε στην Κρήτη να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της; Το άριστα 10 του Τόμας Γουόκαπ στις ασίστ, φυσικά το «20άρι» των Μόουζες Ράιτ και Φίλιπ Πετρούσεφ στο σκοράρισμα. Αθόρυβα, οι αναπληρωματικοί ψηλοί έβαλαν 9/12 δίποντα και επιβεβαίωσαν ότι δίνουν άλλη διάσταση στο φροντ λάιν της ομάδας τους.

Οι δυο παίκτες που ήρθαν μεσούσης της σεζόν ήταν εκείνοι που έβαλαν και τους επτά αναπάντητους πόντους όταν το Περιστέρι κατέβασε τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα στο 33’ (66-57). Ένα ακόμα καλάθι για το 75-57 από τον επίσης πολύ καλό και επίσης σχετικά νεοφερμένο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, τέλος.

Τα «δυάρια» Αϊζέια Κάναν και Γιαννούλης Λαρεντζάκης αρίστευσαν στα αμυντικά τους καθήκοντα, ο δεύτερος βοήθησε πολύ και επιθετικά (κοτζάμ πρώτος σκόρερ με 15 π. μαζί με τον Παπανικολάου), στη δε άμυνα αρκούσε να κοπεί ο βήχας του Τζο Ράγκλαντ ώστε να μην προβληματίσουν περαιτέρω οι «κυανοκίτρινοι».

Ο αριστερόχειρας πόιντ γκαρντ ξεκίνησε ζεστός με 9 πόντους στο πρώτο οκτάλεπτο, εντούτοις τη διαφορά στις δικές του ομάδες την κάνει δημιουργικά. Ο κορυφαίος πασέρ της Basket League και του FIBA Champions League την τελευταία τριετία περιορίστηκε στις 3 ασίστ και σε συνδυασμό με τα διπλάσια λάθη στα οποία υποχρεώθηκε (6) δεν βοήθησε άλλο την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη.

Οι αναπληρωματικοί του Μπαρτζώκα έφεραν 47 πόντους από τον πάγκο (οι βασικοί έβαλαν 40), το 87-68 ήρθε στο ρελαντί, φύγαμε για Προμηθέα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News