Ολυμπιακός: Υπόθεση επτά λεπτών και δύο «κανονιών»

Το ολιγόλεπτο χάιδεμα του γκαζιού που αρκούσε και στον ημιτελικό του Κυπέλλου, η «εμφάνιση» στο ίδιο διάστημα των Κάναν και Πίτερς, που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό AKTOR. Οι δυο τους δεν είναι τόσο δεδομένοι όσο οι Γουόκαπ και Φαλ…

Καλό μπάσκετ δεν έχουμε δει στο Ηράκλειο, οι «αιώνιοι» έχουν φτάσει στον τελικό μάλλον σβηστοί και με μερικές εκλάμψεις, παρά πείθοντας ότι βρίσκονται στην επιθυμητή κατάσταση. Δεν χρειάστηκε βέβαια να πατήσουν και περισσότερο το γκάζι.

Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, στο 22’ δεν ήταν καν μπροστά στο σκορ. Επτά λεπτά αργότερα, ωστόσο, είχε καθαρίσει τον Προμηθέα και τον ημιτελικό. Μέσα σε τόσο μικρό διάστημα είχε σημειώσει 26 πόντους και σκεφτόταν το τρίτο ματς σε ισάριθμες ημέρες, που θα κρίνει τη δεύτερη κούπα της χρονιάς.

Οι κάτοχοι (μεταξύ άλλων) του Σούπερ Καπ είχαν πρώτο σκόρερ τον Φίλιπ Πετρούσεφ των 15 πόντων και της σπάνιας για ψηλό επαφής με το καλάθι. O έτερος ψηλός που έρχεται από τον πάγκο, ο Μόουζες Ράιτ, ήταν ξανά… αθόρυβα διψήφιος, μετά τον προημιτελικό με το Περιστέρι.

Τρυπώνοντας στη δωδεκάδα (και στην πεντάδα μάλιστα) αντί του τραυματία Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο Ιγκνας Μπραζντέικις των 8 πόντων και 4 ασίστ συνεισέφερε και εκτελεστικά και δημιουργικά. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν ακόμα καλύτερος στη δημιουργία (5 ασ.) και την άμυνα (3 κλεψ.), ο Μουσταφά Φαλ κυριάρχησε στις ρακέτες, ο πολυτιμότερος όλων Τόμας Γουόκαπ (10-5-5, συμβολή στην εξουδετέρωση του «μπόμπερ» Χέιλ) στην περιφέρεια.

Και οι συνήθεις πρώτοι σκόρερ, θα πείτε; Πέρασαν συγκριτικά απαρατήρητοι στο 87-68 επί του Περιστερίου οι Αϊζέια Κάναν και Αλεκ Πίτερς (μαζί 14 π. με 1/7 τρ.), ήταν μάλλον αρνητικοί στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στους Αχαιούς (1/5 εντός παιδιάς, μαζί πάλι).

Για να έρθει ωστόσο το άνετο εν τέλει 91-77, έβαλαν αμφότεροι τα χεράκια τους στο σαρωτικό διάστημα του τρίτου δεκαλέπτου: 6 πόντοι ο Κάναν με 3/3 βολές και ένα τρίποντο μέσα σε 70 δευτερόλεπτα ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή διαφορά έξι πόντων (51-45), άλλοι τόσοι (πόντοι) από τον Πίτερς με τις δύο «βόμβες» του από τα 6,75 μ. μέσα σε δυόμισι λεπτά ώστε η διαφορά να υπερδιπλασιαστεί.

Στο 63-50 (που έγινε και 68-50 στιγμές αργότερα) το μυαλό των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα βρισκόταν ήδη στον τελικό με τον Παναθηναϊκό AKTOR, εξ ου και η αναφορά του προπονητή τους σε αφέλεια που έδειξε η ομάδα του μετά το άνοιγμα της διαφοράς.

Τα 17 λάθη είναι όντως πολλά (αν και η διαφορά στο συγκεκριμένο ματς έγινε με τα 20 των Πατρινών, που έδωσαν εύκολους πόντους στους νικητές), ακόμα περισσότερες εντούτοις είναι οι 28 τελικές πάσες. Μια ολόκληρη πεντάδα «ερυθρολεύκων» έδωσε από τουλάχιστον τρεις ασίστ! Όταν βρίσκει ρυθμό ο Ολυμπιακός, καθηλώνει τον αντίπαλό του και είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Ο «αιώνιος» αντίπαλός του είναι παραδοσιακά… δυσκοίλιος στο κομμάτι των τελικών πασών, κάτι που εξάγεται και από τη στατιστική του στο φάιναλ έιτ της Κρήτης. Εχει όμως και έναν από τους καλύτερους γκαρντ που κυκλοφορούν στην Ευρώπη στο ένας εναντίον ενός (Ναν), βρίσκει γενικώς εναλλακτικούς τρόπους σκοραρίσματος.

Το θέμα για την ομάδα που στοχεύει στην κατάκτηση τρίτου συναπτού Κυπέλλου στο Ηράκλειο είναι να πάρει περισσότερα πράγματα, σε μεγαλύτερη διάρκεια, από τους δύο τύπους που απλώς χάιδεψαν το γκάζι στην τρίτη περίοδο του ημιτελικού. Δεδομένη η προσφορά σε μια σειρά πραγμάτων από την «κολώνα» Φαλ και τον «εγκέφαλο» Γουόκαπ, οι ψηλοί που ήρθαν μεσούσης της περιόδου έχουν δώσει άλλη διάσταση στη φροντ λάιν, μα δίχως τον Κάναν και ακόμα περισσότερο τον Πίτερς κεφάτο, η κούπα δεν θα μεταφερθεί σε άλλο λιμάνι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News