Ολυμπιακός: Προσγείωση α λα Μιλάνο, απογείωση (;) όπως πέρυσι

Την πάτησαν όπως με την Αρμάνι την περασμένη σεζόν οι «ερυθρόλευκοι», τότε προερχόμενοι από σερί ακόμα περισσότερων (επτά) νικών. Η χαλαρή περιφερειακή άμυνα και η γενικότερη χαλάρωση, τα συνεχή pop out της Εφές και η μοναξιά του κορυφαίου Παπανικολάου με ολίγη από Φαλ, κατόπιν τουρκικού σχεδίου ωστόσο.

Κάπου θα σταματούσε το νικηφόρο σερί του Ολυμπιακού… Μοιρολατρική αντιμετώπιση; Μπα, μάλλον ρεαλιστική. Και το ότι αυτό συνέβη όχι απέναντι σε κάποια ομάδα που φόβιζε, αλλά απέναντι στο φάντασμα (της πρόσφατης ιστορίας) της Εφές, είναι επίσης φυσιολογικό.

Είχε πραγματοποιήσει και την περασμένη σεζόν μεγάλο σερί ο Ολυμπιακός. Επτά νικών. Θα το ισοφάριζε στο «Σινάν Ερντέμ», αν ήταν περισσότερο συγκεντρωμένος, όχι τόσο χαλαρός. Ακριβώς οι λόγοι και της περσινής συντριβής με 83-62 από την απογοητευτική στη μεγάλη εικόνα (και τότε) Αρμάνι.

Στο Μιλάνο παίκτης που να ξεπεράσει τους 10 πόντους, δεν είχε βρεθεί. Την ίδια ώρα, ο Μπίλι Μπάρον (4/6 τρ.) εκτελούσε κατά ριπάς από τα 6,75 μ. Στην Κωνσταντινούπολη η αγωνιστική προσγείωση των Πειραιωτών ήρθε με ακόμα περισσότερα τρίποντα των αντιπάλων: 14, σε ούτε καν διπλάσιες προσπάθειες.

Τα τρία του Τίμπορ Πλάις από ισάριθμα pick ‘n’ pop που έστησε (δίνοντας συστημένη στον Γερμανό σέντερ την μπάλα) ο Σέιν Λάρκιν προτού καν συμπληρωθεί δίλεπτο, έδωσαν τον τόνο. Τα «τεσσάρια» Ντέρεκ Γουίλις και Ερκάν Οσμανί ευστόχησαν σε άλλα τέσσερα, ο κόμπο φόργουορντ Γουίλ Κλάιμπερν σε άλλα δύο!

Ο Λάρκιν των άλλων τριών είχε στο τέλος σχεδόν τόσες τελικές πάσες όσα και (συνολικά) σουτ σε μια σπάνια επίδειξη «οικονομίας», το ξεκάθαρο πλάνο του Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς να αφήσει τον Μουσταφά Φαλ να τελειώσει όσες φάσεις ήθελε απέναντι σε έναν -και μόνο- αντίπαλο λειτουργούσε στην εντέλεια.

Ο Γάλλος γίγαντας είχε 6/6 δίποντα, αλλά και μόλις μία ασίστ. Πλην του μακράν κορυφαίου Κώστα Παπανικολάου (αυτός το γύρισε την πρώτη φορά, +7 στο ομαδικό +/- σε αγώνα που χάθηκε με 13 πόντους), του Τόμας Γουόκαπ (10 ασ., 4 κλεψ.) και του συνεπούς επιθετικά Αλεκ Πίτερς (διότι αμυντικά υστέρησε χαρακτηριστικά), άλλος «ερυθρόλευκος» δεν φώναξε «παρών».

Πέρα δηλαδή από την υποτονική περιφερειακή άμυνα, ήταν και η έλλειψη λύσεων στην άλλη πλευρά του παρκέ που πόνεσε. Πλην του πρώτου δίλεπτου στο ματς του Μόουζες Ράιτ, που μπήκε και έβαλε τρία συνεχή καλάθια (υποπίπτοντας εν συνεχεία σε περισσότερα λάθη…), η ελληνική ομάδα δεν πήρε απολύτως τίποτα από τους αναπληρωματικούς.

Ναι, το προσέξαμε, τύποις τέτοιος ήταν στο φύλλο αγώνα ο αρχηγός, διότι στο «3» ξεκίνησε ο Ιγκνας Μπραζντέικις… Ισως για τελευταία φορά, μια και ο Λιθουανός τα έκανε όλα λάθος. Αποσύρθηκε πρώτος, πριν συμπληρωθεί τετράλεπτο, δεν ξαναμπήκε ποτέ. Ενώ ο «Παπ» στο πρώτο δικό του επτάλεπτο είχε ισάριθμους πόντους και άλλους τέσσερις μέσω των «πάρε-βάλε» ασίστ στον Ράιτ…

Ηρθε και η αρνητική εμφάνιση του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (0 ασίστ, 1/5 σουτ, -14 στο ομαδικό +/-), για να δέσει το γλυκό. Οι βασικοί γκαρντ Τόμας Γουόκαπ και Αϊζέια Κάναν ήταν άποντοι στο 28’ και οι γηπεδούχοι κέρδισαν δίκαια, επιβάλλοντας τον δικό τους ρυθμό και δίχως καν να πλησιάσουν τους αριθμούς των προηγούμενων αγώνων τους στο «Σινάν Ερντέμ» μετά την προώθηση του Κροάτη κόουτς στην άκρη του πάγκου.

Μετά από εκείνη τη συντριβή στο Μιλάνο τον Μάρτιο του 2023, ο Ολυμπιακός συνέχισε πειστικά. Πειστικότατα. Αντιδρώντας αμέσως, με νίκη επί της Μπαρτσελόνα, σάρωμα της Μπάγερν (102-74) και «διπλό» στο Κάουνας. Αυτό καλείται να κάνει και τώρα, ώστε να παραμείνει σε τροχιά τετράδας. Το πρόγραμμα του το επιτρέπει, κι ας μην κρατάει την τύχη στα χέρια του. Πολύ σύντομα, άλλωστε, αυτή ίσως περιέλθει ξανά στα δικά του.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News