Ολυμπιακός: Οι τρεις διαστάσεις του Ράιτ και το… ευλογημένο 666

Ο Αμερικανός σέντερ έδωσε τη νίκη στο Βελιγράδι με ρεσιτάλ στο τέλος, μα ο Ολυμπιακός είχε κι άλλους ήρωες και δη εκείνους που έφεραν την επίδοση των 27 ασίστ. Οι 16 περισσότεροι πόντοι παθητικό που πήγαν να κάνουν τη ζημιά κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, η θετική νοοτροπία που θα του χρειαστεί (απευκταία…) σύντομα στην Ευρωλίγκα.

Τι δύο (πόντοι), τι τρεις… Τι να τον λένε (τον ήρωα) Γιώργο, τι Μόουζες… Νίκη με κάθε τρόπο ήθελε ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα, ώστε να τις κάνει -μόλις- τρεις αυτές με το ισχύον φορμά της Ευρωλίγκας και να μείνει μέχρι την ύστατη στιγμή ζωντανός στη μάχη της τετράδας.

Την πέτυχε πάλι οριακά. Στις δύο προηγούμενες, στο καλάθι, είχε «χτυπήσει» τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Πρίντεζης. Η τρίτη στη Σερβία κόντρα στα μια ζωή ζόρικα αδέρφια, ήρθε με τον τρόπο του Ράιτ. Δικό του έργο το 89-86. Πώς όχι, όταν μπαίνει στην τέταρτη περίοδο με τους γηπεδούχους να έχουν μόλις πάρει το πρώτο προβάδισμα στον αγώνα (!), σημειώνοντας 16 πόντους μέχρι το φινάλε;

Άλλο προβάδισμα, ο Αστέρας δεν πήρε. Επειδή έβαλε δύο σημαντικά καλάθια και πήρε δύο σημαντικότερα επιθετικά φάουλ ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, επειδή ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος πήρε το πορτοφόλι του Ντέγιαν Νταβιντόβατς σε τρελό μις ματς κάτω από το καλάθι, επειδή ο Κώστας Παπανικολάου ήταν και στην τελική ευθεία εκεί, να τα κάνει όλα σωστά. Πρωτίστως, βέβαια, επειδή ο Αμερικανός σέντερ δεν σταματιόταν.

Ανέβαινε ψηλά για σκριν σε pick ‘n’ roll και ρολάρε προς το καλάθι, δεχόταν μπάλες (και με λόμπες) παίρνοντας θέση κοντά σε αυτό, στο τέλος βγήκε και στην άρκτο των 6,75 μ. για να το μπουμπουνίσει και να καθαρίσει το θρίλερ. Στην αμέσως προηγούμενη επίθεση είχε τελειώσει επίσης αυτός μια σκοτωμένη φάση με ρολάρισμα μπροστά από τον Τζόελ Μπολομπόι και σουτάκι σε νεκρό χρόνο πάνω από τα υψωμένα χέρια του προκατόχου του, για το 84-81.

Αμυνα δεν βγήκε, ο Ανταμ Χάνγκα ισοφάρισε. Για να μιλήσει ξανά ο Ράιτ στα 24’’, με το δεύτερο τρίποντό του στην Ευρωλίγκα ύστερα από εκείνο της περασμένης εβδομάδας στο ίδιο γήπεδο. Η «Σταρκ Αρίνα» πρόλαβε μέσα σε αυτά τα ελάχιστα 24ωρα να επιστρέψει στην παλιά της ονομασία και να ξαναγίνει «Μπεογκράντσκα».

Ο Μόουζες Ράιτ δεν άλλαξε όνομα, εκτοξεύτηκε ωστόσο από τα έξι ποντάκια κόντρα στην Παρτίζαν στα 20, κάνοντας ρεκόρ τόσο στο σκοράρισμα όσο και στο ranking με 25 μονάδες. Ο Μπολομπόι, που (με πολύ μεγαλύτερη βέβαια καριέρα πίσω του στη διοργάνωση) έκανε κι εκείνος ρεκόρ καριέρας με τα 12 ριμπάουντ και το 32άρι στην αξιολόγηση, στάθηκε μοιραίος στο τέλος. Προτίμησε να μείνει χαμηλά για να εμποδίσει πιθανό ντράιβ του Γουίλιαμς-Γκος, δεν ακολούθησε στα 6,75 μ., έχασε. Και θριάμβευσαν οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά, που για μια βραδιά ήταν μαύροι.

Και μια και ο λόγος για τον Γκος, μεγάλο πρωταγωνιστή στο «διπλό» επί της Παρτίζαν προ ημερών, η ασίστ στον Ράιτ για την τριποντάρα ήταν η υπ’ αριθμόν 6. Τόσες ακριβώς μοίρασε τόσο ο Παπανικολάου, όσο και ο Μουσταφά Φαλ! Σε ένα παιχνίδι που κερδήθηκε ξεκάθαρα από την επίθεση, τη διαφορά σε ομαδικό επίπεδο έκαναν οι 27 τελικές πάσες στην ομάδα που έβαλε 31 εντός παιδιάς καλάθια.

Ο βασικός πόιντ γκαρντ Τόμας Γουόκαπ των φετινών 4,8 ξεπέρασε τον μέσο όρο του και ήταν ο μόλις τέταρτος καλύτερος σχετικά! Σε συνδυασμό με τα τρεις φορές λιγότερα λάθη (9), ειδικά όταν ο Ολυμπιακός έχει πάρει και 20 πόντους από εκείνα των αντιπάλων του, θα έλεγε κανείς ότι δεν γινόταν να χάσει.

Δεν ήταν όμως έτσι. Μπορούσε και παραμπορούσε να ηττηθεί, διότι δεν έπαιξε καλή άμυνα και δέχτηκε 25+25+22 πόντους μετά το καλό πρώτο δεκάλεπτο. Είχε παθητικό 70 πόντων από τις αρχές Φεβρουαρίου στην Ευρωλίγκα και στη χειρότερή του σχετικά επίδοση δέχτηκε 16 περισσότερους. Δεν έλεγξε τα ριμπάουντ και με τα 16 επιθετικά τους οι γηπεδούχοι βρήκαν 28 πόντους, έναντι 13 των φιλοξενούμενων.

Ο Χάνγκα των 8/37 σουτ τριών πόντων μετά τις 9 Ιανουαρίου μετράει 9/14 τις τελευταίες έξι μέρες (!), ο δε Νεμάνια Νέντοβιτς μπορεί να έπεσε από 25άρα και 30άρα στους 15 πόντους, μα εκείνο το κρεσέντο με τα τρία τρίποντα σε ένα δίλεπτο της τρίτης περιόδου έφερε την ισοφάριση και έκανε τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να το πιστέψουν.

Σερβικός τζίφος, εν τέλει. Στο 1-8 ο Αστέρας εσχάτως, στο 9-1 στην τελευταία δεκάδα αγώνων της και δεδομένα στα πλέι οφ η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. O Ολυμπιακός έχει μάθει πια για τα καλά να κερδίζει και φέτος εκτός έδρας. Ακόμα κι όταν δεν παίζει ιδιαίτερα καλά, όπως με τον Αστέρα. Θα χρειαστεί άλλωστε να το ξανακάνει, αν δεν του έρθει δώρο από Μόναχο μεριά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News