Ολυμπιακός: To 3-2 με τη Φενέρ του πάει πολύ

Το «3» στη φανέλα του καυτού Κάναν, το «2» στο σκοράρισμά του όταν… άφησε τα τρίποντα και πήγε προς τα μέσα. Ο αφανής Σίκμα και ο… αφανέστερος Παπανικολάου, άτυπος MVP στις δέκα νίκες σε βάθος έντεκα αγωνιστικών για τον Ολυμπιακό. Ωρα, πλέον, για την πρώην του.

Έναν χρόνο νωρίτερα, έπαιρνε τη σειρά κόντρα στη Φενερμπαχτσέ με 3-2 και προκρινόταν στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, φτάνοντας και στον τελικό και χάνοντας με τον γνωστό άδοξο τρόπο την κούπα.

Μία μέρα νωρίτερα, επικρατούσε 3-2 της Φενέρ στο ποδόσφαιρο, παίρνοντας κεφάλι για την πρόκριση στους «4» του Κόνφερενς Λιγκ. Έναν… δρόμο απέναντι, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του τουρκικού συλλόγου 84-81 στην παράταση και θα ριχτεί στη μάχη των φετινών προημιτελικών της Ευρωλίγκας απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Δεν ήταν διαφορετικά τα ψηφία που έκριναν το θρίλερ στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Ένα «3άρι», πολλά «2άρια». Τρία, για το νούμερο στη φανέλα του απόλυτου πρωταγωνιστή. Του Αϊζέια Κάναν. Δύο, για το δίποντό του και τις 2/2 βολές… δις, που έγειραν την πλάστιγγα προς τη μεριά της παρέας του στο φινάλε.

Μέχρι τότε, είχε κάνει τη ζημιά στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τρίποντα: τέσσερα στην πρώτη περίοδο, ένα ακόμα (σε σκοτωμένη φάση, διατηρώντας ζωντανή την παρέα του) για τη μείωση σε 78-76, 1,33’’ πριν το τέλος του έξτρα πεντάλεπτου. Εξι… έξτρα δικοί του στο καπάκι, πηγαίνοντας πλέον προς το καλάθι και πληγώνοντας με διαφορετικό τρόπο τους αντιπάλους του, εγένετο το θέλημα του προπονητή του.

Όπως είχε προαναγγείλει και όπως επανέλαβε μετά το τέλος ο Μπαρτζώκας, οι «ερυθρόλευκοι» δεν διαλέγουν αντίπαλο. Ποτέ. Το δέκατο ροζ φύλλο στις έντεκα τελευταίες αγωνιστικές βάφει… μπλαουγκράνα τον δρόμο του για το Βερολίνο. Μπάρτσα, δηλαδή η πρώην του. Μια σχέση που δεν κύλησε όμορφα, μία ομάδα που σίγουρα μπορεί να αποκλείσει με την νυν και να φτάσει ξανά μέχρι το τέλος του φετινού δρόμου.

Οσο για την επικράτηση επί της Φενέρ, δεν ήταν όλα… Κάναν. Στο πρώτο καλό διάστημα των Πειραιωτών, εκεί που προηγήθηκαν 29-23 στη δεύτερη περίοδο, ήταν η ορμή των παγκιτών και οι 14 πόντοι τους (σε εκείνο το σημείο) που έφεραν το προσπέρασμα με έξι πόντους διαφορά.

Ειδικά ο Λουκ Σίκμα αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη. Για μία φορά, ο πρώην αρχηγός της Αλμπα έπαιξε καλύτερα από τον Αλεκ Πίτερς. Αστοχος επιθετικά και ακόμα χειρότερος αμυντικά στην τελική ευθεία του 40λεπτου, ο πρώτος φετινός σκόρερ του συλλόγου είδε τον βετεράνο συμπατριώτη του να δίνει αρκετά πραγματάκια. Ως «τεσσάρι» μάλιστα ο Σίκμα, επιστρέφοντας στη φυσική του θέση παρόντος Μιλουτίνοφ και απόντος ξανά Πετρούσεφ.

Ο Νίκολα λοιπόν γύρισε ορεξάτος με πέντε ποντάκια και τρία ριμπάουντ στα πρώτα λεπτά της συμμετοχής του, πριν την ανάπαυλα, ο Σακίλ ΜακΚίσικ βρήκε χώρο να κάνει τις μπούκες του και να πληγώσει με το κάθετο παιχνίδι του τον τουρκικό σύλλογο, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε επίσης ένα πολύ καλό διάστημα.

Όλα αυτά και όλοι αυτοί βέβαια θα συνιστούσαν κενό γράμμα, αν δεν ήταν η άμυνα του σταθερά αφανούς ήρωα Κώστα Παπανικολάου να κρατήσει στο παιχνίδι τον Ολυμπιακό, όταν οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να καθαρίζουν.

Aρχής γενομένης από την οριακή ήττα στη Μαδρίτη κατόπιν comeback χάρη στα δικά του έξι τρίποντα στα τέλη Ιανουαρίου, ο «Παπ» πραγματοποιεί τη μία μεγάλη εμφάνιση μετά την άλλη – και ανταμώνει και δαύτος με την πρώην του. Μήπως ξεχάσατε πού είχε πάει το 2013 (ως back-to-back πρωταθλητής Ευρώπης), προτού δοκιμάσει στο ΝΒΑ;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News