Ολυμπιακός: Ο χαρακτήρας, η πίστη, το «μέταλλο» δεν αγοράζονται!

Το έκανε και αυτό ο Ολυμπιακός! Παρά τις αναποδιές και τις… εξαφανίσεις επί 35 λεπτά σε ένα παιχνίδι που μόνο ευνοϊκά δεν εξελισσόταν, έβγαλε όλα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν κι έφυγε για τρίτο συναπτό φάιναλ φορ. ΜακΚίσικ και Παπανικολάου ήταν πάλι οι οδηγοί, ο Μιλουτίνοφ η κολώνα.

Επί ένα ημίχρονο να έχεις άποντους και τους δύο βασικούς σου γκαρντ (Γουόκαπ, Κάναν), τον βασικό σου σέντερ (Φαλ) και τον σταθερότερο αναπληρωματικό ψηλό (Πετρούσεφ). Επί 35 λεπτά να πλησιάζεις στην πηγή και πάντα κάτι να γίνεται και να μην μπορείς ούτε να βρέξεις το στόμα σου.

Και στο τέλος να κλείνεις το σπίτι ολόκληρης Μπαρτσελόνα, κάνοντας κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ, μέχρι… μιάμιση ώρα νωρίτερα (και τον θρίαμβο της Φενερμπαχτσέ στο Μονακό). Να κερδίζεις ως φιλοξενούμενος σε πέμπτο προημιτελικό Ευρωλίγκας και να πηγαίνεις σε φάιναλ φορ. Επειδή, απλούστατα, είσαι ο Ολυμπιακός.

Χαρακτήρας, ο. Πίστη, η. «Μέταλλο», το. Ουσιαστικά κάθε γένους, στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε παίκτη αυτής της ομάδας, που δεν το έβαλε κάτω ούτε από τη λιθοβολία από τα 6,75 μ. (των γηπεδούχων άλλωστε ήταν μεγαλύτερη) ούτε από τα οκτώ ριμπάουντ που είχαν χαθεί στα πρώτα 13 λεπτά, επιφέροντας ισάριθμες ανανεώσεις επιθέσεων της Μπάρτσα.

Λίγο πριν την ανάπαυλα, τα «ερυθρόλευκα» λάθη ήταν υπερδιπλάσια από τις τελικές πάσες. Οι Καταλανοί φλέρταραν με διψήφιες διαφορές, μα ακόμα και σε εκείνα τα σημεία ήταν φανερό πως δεν το πίστευαν. Όχι, τόσο όσο οι αντίπαλοί τους.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με το γυαλισμένο μάτι έβαλε επιτέλους μπροστά την παρέα του πέντε λεπτά πριν το τέλος. Αμεση ισοφάριση ο Αλεξ Αμπρίνες; Πάρτε κι άλλο τρίποντο από τον x-factor του Γιώργου Μπαρτζώκα σε ολόκληρη τη σειρά.

Ένα ακόμα από τον Κώστα Παπανικολάου, αυτόν που είχε βάλει τα δύο από τα τρία πρώτα (σε 15 προσπάθειες), από το 57-49 πλέον δεν υπήρχε γυρισμός για την ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου. Ο Σακ και ο «Παπ», όπως γράφαμε ακριβώς πριν από το τζάμπολ, είχαν το «know how» (και) από πέμπτους προημιτελικούς. Και αποδέχτηκαν ασμένως ξανά τη θέση του οδηγού, ως οι πρώτοι σκόρερ του Κυπελλούχου Ελλάδας (και οσονούπω πρωταθλητή Ευρώπης, ίσως).

Σε συνολική προσφορά πάντως μέσα στο παιχνίδι, πολυτιμότερος ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Άλλη μια «παλιοσειρά», που στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα έμεινε πολύ καιρό στα πιτς, για να επανέλθει στην επιθυμητή κατάσταση την ύστατη, μα τόσο κρίσιμη κι εν τέλει έγκαιρη στιγμή: νταμπλ-νταμπλ απέναντι στα θηρία της ρακέτας της Μπαρτσελόνα, ranking 26 σε λιγότερα (25) λεπτά. Ητοι διπλάσιο από εκείνο του αμέσως επόμενου καλύτερου (Παπανικολάου).

Ναι, είναι σαν κάτι παραπάνω από ένα πρωτάθλημα αυτό που συνέβη στη Βαρκελώνη, όπως είπε και ο Μπαρτζώκας. Κλείνοντας το παλιό του «σπίτι», εκείνο που δεν τον άφησαν να… ανακαινίσει όπως ήθελε ο ίδιος, έγραψε μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή σελίδα του σπιτικού που αγάπησε από παιδί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News