Ολυμπιακός: Αν δεν εμφανιστούν οι «αγνοούμενοι», δεν έχει τίτλο!

Οι 3+2 παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα που πρέπει να κάνουν το βήμα μπροστά στα ελληνικά πλέι οφ, ώστε να μη μείνει ο Ολυμπιακός με τα χέρια αδειανά και στην Basket League. Κανένας τους δεν φάνηκε στον πρώτο ημιτελικό με το Περιστέρι και οι γνωστοί τέσσερις-πέντε δεν θα είναι αρκετοί στους τελικούς…

Ντέρμπι ως προς την εξέλιξη του σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, χάιδεμα του γκαζιού στην τρίτη περίοδο, ένα ακόμα σερί επειδή οι φιλοξενούμενοι ακολουθούσαν κατά πόδας έως το 35’, αποθήκευση του ροζ φύλλου στις αποσκευές.

Ετσι ακριβώς όπως έχει κερδίσει σχεδόν σε όλα τα εγχώρια εντός έδρας παιχνίδια του (σ.σ: εν αντιθέσει με τα εκτός, που τα καθαρίζει πολύ πιο εύκολα) το τελευταίο τρίμηνο, ακόμα και εκείνα με τις χειρότερες ομάδες της Basket League, ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του με το Περιστέρι και απέχει μια νίκη από τους τελικούς της Α1. Στο 83-72 του ΣΕΦ είδαμε και 16 εύστοχα τρίποντα και τον Αλεκ Πίτερς των 5/7 να παίζει ρολόι στο τέλος και τον Αϊζέια Κάναν των 6/7 να κάνει το κομμάτι του μετά από μια μάλλον υποτονική παρουσία στο Βερολίνο.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ κυριάρχησε στις ρακέτες, ο Σακίλ ΜακΚίσικ έδωσε συνέχεια στις εξαιρετικές του εμφανίσεις και σουτάρει από μακριά με περισσή αυτοπεποίθηση. Κάπου εκεί τελειώνουν τα καλά νέα για τους Πειραιώτες. Κλασική ομάδα που βασίζεται στην προσφορά από πολλούς (εδώ έβγαλε ολόκληρη σειρά πέντε αγώνων κόντρα στην Μπαρτσελόνα με τους αναπληρωματικούς να βάζουν 60 πόντους περισσότερους από τους βασικούς…), χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη συνδρομή από συγκεκριμένα άτομα της second unit – και όχι μόνο.

Της… first είναι μέλος ο Τόμας Γουόκαπ και μετά από μία ακόμα αρνητική παρουσία σε φάιναλ φορ έμεινε άποντος σε 26’ κόντρα στους Περιστεριώτες. Ακόμα χειρότερα, μια και η δουλειά του δεν είναι να σκοράρει (εκτός από τις περιπτώσεις που ο αντίπαλος τον παίζει under και του δίνει προκλητικά το σουτ, όπως έκανε η Ρεάλ στο ματς που εκείνος είχε 0/6 τρίποντα…), είδε τον «κυανοκίτρινο» πόιντ γκαρντ Τζο Ράγκλαντ να τρυπάει ξανά και ξανά την «ερυθρόλευκη» άμυνα, φτάνοντας τους 23 πόντους κυρίως με ντράιβ προς το καλάθι. Πολλά εξ αυτών, είναι η αλήθεια, τα έβαλε ο αριστερόχειρας Αμερικανός με προσωπικό αντίπαλο τον Μιχάλη Λούντζη.

Δεν ήταν καν θετική η αναλογία του ξανθομάλλη «άσου» στις ασίστ προς λάθη (3/3), την ώρα που ο Κώστας Παπανικολάου έμενε ξανά στα ρηχά: τρία ποντάκια, κανένα ριμπάουντ, 5 λάθη (!), αχρείαστα νεύρα, αρνητική αξιολόγηση (-4). Στο φάιναλ φορ έβαλε συνολικά 8 πόντους με 1/7 τρίποντα. Στον ημιτελικό, που είχε και το ζουμί, τα 0/3 του «Παπ» είχαν συνδυαστεί με μηδενικό και στις τελικές πάσες, αλλά και 1/3 βολές.

Δεν είναι να τον φοβάσαι βέβαια τον αρχηγό, που στα δύσκολα συνήθως βγαίνει μπροστά. Εχει τον τρόπο του, ακόμα και στις off επιθετικά βραδιές, να βοηθάει με άλλους τρόπους. Το χέρι του λογικά θα το ξαναβρεί ο άνθρωπος των 6/12 τριπόντων άμα τη επιστροφή του στους «8» με την Μπάρτσα. Πιο πολύ θα λέγαμε ότι φοβίζει η πτώση στην απόδοση του Φίλιπ Πετρούσεφ, ο οποίος μετά και τον τραυματισμό του Μουσταφά Φαλ καθίσταται κομβικός στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ως ρεζέρβα του Μιλουτίνοφ στο «5» θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως -και αναγκαστικά- κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR, δεδομένης και της απουσίας του Μόουζες Ράιτ (που κόπηκε για να επανέλθει ο «Μιλού» στην Α1, πριν χτυπήσει ο Γάλλος). Χθες πάντως είδαμε και στο «4», όπου τον προτιμά ο Μπαρτζώκας, τον Πετρούσεφ: 2/7 σουτ, 0/1 βολή, -8 στο ομαδικό +/- σε ματσάκι που η παρέα του κέρδισε με 11 πόντους. Στο Βερολίνο ίδρωσε για 8+5 λεπτά, πέρασε απαρατήρητος.

Στην περιφέρεια υπάρχουν και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, οι οποίοι ωστόσο δεν ξεντύθηκαν καν στον ευρωπαϊκό ημιτελικό και γι’ αυτό κάναμε λόγο για 3+2 παίκτες προηγουμένως. Οι… «συν δύο» δεν χώρεσαν στο τελικό ευρωπαϊκό ροτέισιον, έτσι υπερράριθμο που έγινε κάποια στιγμή το ρόστερ.

Με -4 μονάδες εντούτοις στην Basket League (Μπραζντέικις, Σίκμα, Ράιτ και ο τραυματίας Φαλ), θα χρειαστούν και αυτοί. Ιδίως ο «Λάρι», με την καλώς εννοούμενη τρέλα του και την παράδοση καλών εμφανίσεων στα ντέρμπι. Στον μικρό τελικό στη Γερμανία τίμησε με το παραπάνω τα 23 λεπτά του με 10 πόντους και 4 κλεψίματα, στον ελληνικό πρώτο ημιτελικό χρησιμοποιήθηκε για μόλις 6’ και είχε μία άστοχη προσπάθεια και δυάρια σε ριμπάουντ, ασίστ και λάθη.

Δεν μπορεί δηλαδή να σχολιαστεί και να κριθεί, εν αντιθέσει με τον Μήτρου-Λονγκ που πρόλαβε σε μικρότερο χρόνο (4 λεπτά) να αποβεί αρνητικός για την παρέα του. Μπήκε στο 16’ και με τον Ολυμπιακό στο +9, έκανε σε διαδοχικές επιθέσεις δύο λάθη με πάσες που έστειλαν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, είδε τη διαφορά να μειώνεται στους τέσσερις πόντους και δεν ξαναμπήκε στο δεύτερο ημίχρονο…

Τουλάχιστον, για τους «ερυθρολεύκους», δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και ο αδερφός του ο Ελάιτζα (1/8), διότι αν ο Ράγκλαντ είχε βοήθεια επιθετικά, η δική τους ομάδα θα ήταν πολύ πιο απειλητική. Πριν τον δεύτερο προημιτελικό με την ΑΕΚ (περίπατος 100-68 με δικό του ξέσπασμα στο β’ μέρος), ο Ναζ είχε στους πέντε αγώνες του Top-6 και την πρώτη αναμέτρηση με την «Ενωση» μόλις 3,8 πόντους με 3/16 τρίποντα συνολικά, όπως και 7 λάθη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News