Ολυμπιακός: Δύο νεκρά διαστήματα, μία αγωνιστική υπόσχεση

Τα 7+5 λεπτά με συνολικά ένα καλάθι εντός παιδιάς στο ΟΑΚΑ, οι επιμέρους δείκτες στους οποίους υπερίσχυσε ο Παναθηναϊκός AKTOR, αλλά και η αντίδραση και τα σταθερά σε υψηλές πτήσεις πρόσωπα που κρατάει εν όψει τέταρτου τελικού ο Ολυμπιακός.

Ηταν πέντε λεπτά και κάτι πριν το τέλος της δεύτερης περιόδου. Η φάση με τα τρία αλλεπάλληλα, διαδοχικά χαμένα λέι απ (των Γουίλιαμς-Γκος και Πίτερς), η οποία κατέληξε σε αιφνιδιασμό και καλάθι του… Παναθηναϊκού AKTOR με τον Κέντρικ Ναν.

Ακριβώς δύο λεπτά αργότερα, με το χρονόμετρο να γράφει 3,20’’, είδαμε κάτι άλλο σπάνιο. Απίθανο να συμβεί. Στην ίδια πάλι φάση, η μπάλα γλίστρησε και από τα χέρια του Σακίλ ΜακΚίσικ και από του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Μαντέψτε. Στιγμές μετά, σκόραρε πάλι ο Ναν και εκτόξευε την παρέα του στο 40-24. Πίσω στο σκορ με 16 πόντους. Με τεντωμένα τα νεύρα και διένεξη του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον Γκος, με τους περισσότερους «ερυθρολεύκους» φορτωμένους με φάουλ.

Λίγοι θα στοιχημάτιζαν σε επιστροφή -και δη τόσο γρήγορη- στον τρίτο τελικό. Ο Ολυμπιακός την έκανε. Ο Αϊζέια Κάναν επανέλαβε την εμφάνισή του από το δεύτερο ματς. Στο ΣΕΦ άποντος στο πρώτο ημίχρονο, με 16 πόντους στο δεύτερο. Στο ΟΑΚΑ (α λα Γουόκαπ εκεί στον εναρκτήριο τελικό), άποντος επί… 19,55’’ και, αρχής γενομένης από την τελευταία φάση του πρώτου μέρους, στα 14 ποντάκια στο τέλος.

Στην τρίτη περίοδο σκόραρε από μακριά από κοντά, έδωσε ασίστ, πρωταγωνίστησε στην… ανταπόδοση (στους «πρασίνους») της ασφυκτικής άμυνας στην περιφέρεια. Ο προπονητής του εμφάνισε small ball με τον Κώστα Παπανικολάου στο «4» και τον Φίλιπ Πετρούσεφ στο «5», το συγκεκριμένο δεκάλεπτο για πολλοστή φορά (και για διαδοχική, μετά το 24-16 της Παρασκευής) βάφτηκε κόκκινο.

Με το σχετικό 25-18, οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν στο καλάθι. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πέρασε και πάλι στον αγωνιστικό χώρο, η μπάλα πέρασε με τη σειρά της χαμηλά. Στα χέρια του. Να και το προσπέρασμα με 73-72. Εκεί, έπεσε μαύρο. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε ξανά. Μιλάμε για σχεδόν πέντε λεπτά, έτσι;

Όταν ο Κάναν έβαλε το τρίποντο για το 81-76 στα 15’’, όλα είχαν κριθεί. Στη δεύτερη περίοδο και επί επτάμισι λεπτά, οι Πειραιώτες είχαν βάλει μονάχα ένα εντός παιδιάς καλάθι, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο -16. Δεύτερο τόσο μεγάλο διάστημα και μάλιστα στο κρισιμότερο σημείο της αναμέτρησης, πήγαινε πολύ…

Στο τέλος φάνηκε να το θέλει περισσότερο ο Παναθηναϊκός AKTOR, που «κλείδωσε» τους παίκτες του Μπαρτζώκα κι εν τέλει τη δική του πρώτη νίκη στη σειρά, «χτυπώντας» εκ νέου από κοντά. Με τον Ματίας Λεσόρ να εκμεταλλεύεται το μις ματς με τον ΜακΚίσικ και να παίρνει γκολ-φάουλ, με τον Σλούκα (όπως έκανε όλη τη βραδιά, μια και δεν του μπήκαν τα τρίποντα) να βρίσκει τον διάδρομο και να ολοκληρώνει επιτυχώς ένα ακόμα ντράιβ.

Έναν τέταρτο παίκτη να συνδράμει τους απελπιστικά μονάχους Ναν, Σλούκα και Λεσόρ γράφαμε πριν το τζάμπολ πως έψαχνε ο Εργκίν Αταμάν, κάνοντας λόγο και για επαναδραστηριοποίηση του Κώστα Αντετοκούνμπο. Οπερ και εγένετο. Ο διεθνής ψηλός των ριμπάουντ και καρφωμάτων, της άμυνας και των κερδισμένων φάουλ, του +11 στο ομαδικό +/- στα επτά λεπτάκια του στο πρώτο μέρος (!), ήταν ο άσος από το μανίκι που δεν βρήκε στο δικό του ο «coach B».

Ούτε την επιθετική πολυφωνία των προηγούμενων τελικών είχε ο Ολυμπιακός, πέφτοντας για πρώτη φορά στους τέσσερις διψήφιους παίκτες και τελικά στους 14,5 λιγότερους πόντους από τον μέσο όρο του στους τελικούς. Ούτε και αποτελεσματικός, οικονομικός κατά πώς λέγαμε, ήταν. Ολοι οι επιμέρους δείκτες, από τους πόντους από αντίπαλα λάθη και εκείνους από ανανεώσεις επιθέσεων μέχρι το σκοράρισμα μέσα από το «ζωγραφιστό» και εκείνο των αναπληρωματικών, ήταν υπέρ του Παναθηναϊκού.

Οι λεπτομέρειες ήταν «πράσινες», οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν την αντίδραση που έβγαλαν, την περισσή αυτοπεποίθηση με την οποία αγωνίζεται ο Γουόκαπ, τα μεγάλα νούμερα του Μιλουτίνοφ ακόμα κι όταν αντιμετωπίζει προβλήματα από τους προσωπικούς του αντιπάλους.

Αλλωστε έφτασαν πέντε λεπτά μακριά από το «σκούπισμα» του πρωταθλητή Ευρώπης. Το φαράσι έπεσε τελευταία στιγμή από τα χέρια τους και δεν απάντησαν στο «τριφύλλι» του… 2013, μοναδική ομάδα σε τελικούς που έφτασε στο 3-0 με διπλό μπρέικ, απέναντι στον… πρωταθλητή Ευρώπης τότε Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα.

Στο ΣΕΦ, οι Πειραιώτες μπροστά στο δικό τους καυτό κοινό έχουν δεύτερο… title ball. Ευελπιστώντας πως θα έχουν και τις λεπτομέρειες με το μέρος τους. Πάνω απ’ όλα, πως δεν θα έχουν νεκρά διαστήματα στην απόδοσή τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News