Ολυμπιακός: Το κεφάλι (έμεινε) ψηλά, το βάρος (πέφτει) στους κοντούς

Στους πιο συναρπαστικούς τελικούς όλων των εποχών, ο Ολυμπιακός έφτασε ένα σουτάκι του Γουίλιαμς-Γκος από τον τρίτο συνεχή του τίτλο. Τον έχασε και δεν φταίνε μόνο οι αναποδιές τύπου Φαλ για την ανατροπή του Παναθηναϊκού AKTOR από 0-2. Το Game 5 κατέδειξε πού πρέπει να γίνουν διορθώσεις.

Προφανώς και δεν ήταν η συναστρία, κατά πώς αστειεύτηκε μετά το τέλος του πέμπτου τελικού ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα για συγκεκριμένους λόγους. Για κάποιους, όπως την όντως ατυχία με το κάταγμα κόπωσης του Μουσταφά Φαλ με το που εξέπνευσε η προθεσμία της δήλωσης ξένων στα πλέι οφ, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Για άλλους, ως προς τον σχηματισμό του ρόστερ και την αγωνιστική του κατεύθυνση, μπορούν και θα γίνουν κάμποσα πραγματάκια το καλοκαίρι.

Στην πιο συναρπαστική τελική σειρά όλων των εποχών, ο Παναθηναϊκός AKTOR γύρισε από το 0-2 και δεν επέτρεψε στους «ερυθρολεύκους» να κάνουν το three-peat, επειδή στο τέταρτο ματς ο Κέντρικ Ναν έπαιζε μόνος του στο τέλος. Βάζοντας ή δημουργώντας τους 19 από τους 21 «πράσινους» πόντους στο πεντάλεπτο της τέταρτης περιόδου που η παρέα του ξέφυγε στο +8.

Στο πέμπτο ματς, ήρθε ο έτερος αριστερόχειρας γκαρντ των νέων πρωταθλητών να πάρει φωτιά. Ο Κώστας Σλούκας, των 25 πόντων μέσα σε δέκα και κάτι αγωνιστικά λεπτά στο πρώτο ημίχρονο. Ολοι, από το 2,21’’ της πρώτης περιόδου μέχρι το 1,34’’ για το τέλος της δεύτερης, στέλνοντας την μπάλα στο καλάθι ο ίδιος. Δίχως την παραμικρή ασίστ, πηγαίνοντας συχνά και στο ντράιβ.

Αφενός ο Τόμας Γουόκαπ δεν μπορεί να παίζει άμυνα για δύο και τρεις, συν του ότι μεγαλώνει και ο ίδιος. Αφετέρου το μπάσκετ παίζεται πλέον ακόμα και στα πιο κρίσιμα παιχνίδια στους 85-90 πόντους. Κυριαρχεί η ατομική πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο να διαθέτεις περιφερειακούς που να πηγαίνουν στο «ένας εναντίον ενός» – ή και… εναντίον δύο και τριών παικτών.

Κοινώς, το βάρος στη μεταγραφική ενίσχυση πέφτει στους κοντούς. Δίχως αυτό να σημαίνει πως πρέπει να γίνει μεγάλη έκπτωση στο λεγόμενο «μπάσκετ Μπαρτζώκα». Να, όμως. Στο Game 5 η ομάδα του μοίρασε υπερδιπλάσιες ασίστ (23 έναντι 11), αλλά έχασε. Επαιξε αν θέλετε πιο όμορφο μπάσκετ, βγάζοντας δυο-τρεις πραγματικά εντυπωσιακές ομαδικές συνεργασίες με ταχύτατη εναλλαγή της μπάλας στο τρίτο δεκάλεπτο, οπότε και προσπέρασε, μα δεν έφταναν.

Στο τέταρτο, άντε πάλι δίδυμο (κατά συνθήκη) ψηλών Παπανικολάου-Πίτερς, με τον συγκινητικό στη σειρά Νίκολα Μιλουτίνοφ να έχει κουραστεί. Ακόμα κι έτσι, αν ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος το είχε στάξει στα 11’’, τώρα άλλα θα λέγαμε και θα γράφαμε όλοι. Η’ μήπως όχι;

Το νόημα είναι ότι ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση στην… «πράσινη» αντίδραση και οι τελικοί των ανατροπών παραλίγο να ολοκληρωθούν με την υπέρτατη όλων. Δεν έκατσε. Θα κάτσουν να σκάσουν μερικές ώρες ο εξαιρετικός Κώστας Παπανικολάου και οι συμπαίκτες του, θα προσπαθήσουν να επανέλθουν (μετά και την Εθνική, μην την ξεχνάμε) του χρόνου στους μεγάλους τίτλους (για να μην ξεχνάμε και το Κύπελλο – εντάξει, το Σούπερ Καπ είναι αρχαία ιστορία).

Ο δε Μπαρτζώκας θα κάτσει να δημιουργήσει ένα ελαφρά διαφοροποιημένο ρόστερ. Δογματικός, σίγουρα δεν είναι. Δεν θυμάστε που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε μόνο mobile ψηλούς στις ομάδες του και φέτος κατέβηκε με δύο «δεινοσαύρους» (Φαλ, Μιλουτίνοφ); Οι… διορθώσεις θα γίνουν στο μπάκορτ. Κι ας χτύπησε προτού καν βάλει ερυθρόλευκα ο Κίναν Εβανς της Ζαλγκίρις (ας μην τον ξεγράψουμε πάντως), κι ας φοράει άλλα πράσινα ο Ναν, κι ας έμεινε στο Πριγκιπάτο ο Μάικ Τζέιμς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News