Ολυμπιακός: Χαμένες εντυπώσεις και κερδισμένοι πόντοι του Βιλντόσα

ΒΙΛΝΤΟΣΑ

Γιατί ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε επί 35 λεπτά από το Λαύριο (που έχανε με μεγάλες διαφορές στα φιλικά του), γιατί ο Λούκα Βιλντόσα δείχνει έτοιμος για upgrade στον χρόνο και τον ρόλο του. Τα θέματα στη φροντ λάιν και δη του Ράιτ, ο ασταθής Ντόρσεϊ, η… σταθερά Πετρούσεφ μετά τον Βεζένκοφ.

Στο μεγαλύτερο διάστημα των τριών πρώτων περιόδων, ακολουθούσε στο σκορ. Ακόμα και πεντέμισι λεπτά πριν το τέλος, το ματς ήταν στο καλάθι. Στο Λαύριο, το οποίο έχασε σε όλα τα φιλικά του και μάλιστα με μέση διαφορά άνω των 15 πόντων.

Ε, και; Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη αντίδραση… Όχι γιατί ο Ολυμπιακός δεν ήταν όντως πολύ κακός, πριν σκαρώσει στο τέλος το σερί 18-0 με το οποίο έφτασε στο 93-75, αλλά γιατί είναι και πολύ νωρίς. Ούτε ο Παναθηναϊκός ΑKTOR θέλγει με τις εμφανίσεις του ακόμα ούτε καμία ομάδα του τοπ επιπέδου. Κι όταν κάποια το κάνει, δεν αργεί να προσγειωθεί ανώμαλα.

Να, η προσεχής αντίπαλος των «ερυθρολεύκων», Ζαλγκίρις, εντυπωσίασε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας με το 74-67 επί της Μπαρτσελόνα και αμέσως μετά έχασε εντός των λιθουανικών τειχών από τη Ρίτας, δεχόμενη 24 πόντους περισσότερους.

Πολλούς, και με ιδιαίτερη ευκολία, δέχονταν και οι Πειραιώτες στο κλειστό της Λαυρεωτικής επί τρεισήμιση περιόδους. Ο Βασίλης Μουράτος, που πριν δέκα χρόνια είχε ξεκινήσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, αφέθηκε να δώσει τον δικό του γρήγορο ρυθμό στο ματσάκι και να «τρέξει» την παρέα του. O μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο «ερυθρόλευκος» Παναγιώτης Τσάμης, που έπαιζε αλλού με καθεστώς διπλού δελτίου, «αφέθηκε» να κατεβάσει 8 ριμπάουντ. Τα διπλάσια από τον βασικό ψηλό των δευτεραθλητών, Μόουζες Ράιτ.

Ο Αμερικανός είναι άκρως ταλαντούχος επιθετικά και φτάνει δίχως κόπο σε διψήφια νούμερα πόντων, εντούτοις πίσω… μπάζει. Δεν αμύνεται σωστά σε καταστάσεις πικ εν ρολ, χάνει μονομαχίες και ριμπάουντ, με λίγα λόγια ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψουν οι Μουσταφά Φαλ και Νικόλα Μιλουτίνοφ – ίσως και την επόμενη (διαβολο)βδομάδα.

Οι τέσσερις ψηλοί του Λαυρίου (δηλαδή και οι Γουαχάμπ, Γόντικας, Σλέιτερ και Πατρίκης) μάζεψαν συνολικά 25 «σκουπίδια» και, κυρίως, ανανέωσαν δέκα επιθέσεις. Από την άλλη χάνονταν μέχρι και λέι απ, ο Κώστας Παπανικολάου κατέγραψε μία ακόμα άποντη (και «άδεια» γενικότερα) εμφάνιση, παρ’ ότι ο χρόνος του αυξήθηκε στα 18 λεπτά, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ των 1/6 σουτ και των δύο χαμένων βολών δείχνει ότι το ζητούμενο επί προσωπικού της σταθερότητας στην απόδοση είναι κάτι που… ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Ο δε Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, μετά από έντεκα ακόμα λεπτά «άοσμης» συμμετοχής, ένιωσε ένα σφίξιμο στο ισχίο. Όχι ανησυχητικό. Ικανό, ωστόσο, να φέρει στον αφρό της θάλασσας του λιμανιού (του Λαυρίου, όχι του Πειραιά), τον Λούκα Βιλντόσα. Δεν είναι τόσο τα 3/3 τρίποντα που είχε κάποια στιγμή (προτού αστοχήσει σε ένα στο τέλος) ο Αργεντινός, όσο το ότι τα έβαλε στα πιο καίρια σημεία: στην εκπνοή της τρίτης περιόδου για το πρώτο «ερυθρόλευκο» +5 στον αγώνα, λίγο πιο μετά για το +8 (στο 79-71), όταν και κόπηκαν τα πόδια των γηπεδούχων.

Ο πρώην «πράσινος» γκαρντ είχε και από 5 ριμπάουντ και ασίστ απόντος του… ρεπούχου Τόμας Γουόκαπ. Δείχνει έτοιμος να επωμιστεί περισσότερες ευθύνες. Στο ομαδικό +/- κατέγραψε +18. Ποιος ήταν ο μοναδικός με (οριακά) καλύτερο; Ο Εβάν Φουρνιέ του +19.

Για μία ακόμα φορά ο Γάλλος σουτέρ αποδείχθηκε Γάλλος… πασέρ. Δεν εκβίασε σουτ, σε δύο περιπτώσεις δεν πήρε καν εκείνα που θα έπαιρναν οι περισσότεροι στη θέση του, δίχως άμυνα πάνω του. Μοίρασε εντούτοις πάλι αρκετές τελικές πάσες (πέντε) και προφανώς κάτι βλέπει ο Μπαρτζώκας και τον αφήνει για ώρα στο παρκέ, πέρα από τη δεδομένη βούληση που υπάρχει να βρει ο Φουρνιέ ρυθμό.

Ο Βεζένκοφ; Καλά, εσείς; Το ότι χρειάστηκε να μείνει μέχρι τέλους μέσα, δεν είναι καλό σημάδι. Καθάρισε με 25άρα και δίχως καν εύστοχο τρίποντο, έχασε το νταμπλ-νταμπλ για ένα ριμπάουντ. Στο ρελαντί «έγραψε» 39 στο ranking. Δεν καταπονήθηκε, μόλις 20 λεπτά ίδρωσε, μα ιδεατά θα είχε χρησιμοποιηθεί ακόμα λιγότερα.

Προτού ο Σάσα πάρει παραμάζωμα στο δεύτερο μέρος τους παίκτες του Μέξα, είχε κάνει δουλίτσα ο Φίλιπ Πετρούσεφ. Με τα θεματάκια του κι αυτός αμυντικά, αλλά σύντομα θα περάσει στο «4», όπου αισθάνεται καλύτερα. Ο Σέρβος φόργουορντ-σέντερ έβαλε (επίσης σε 20’) 16 πόντους και αποτελεί τη δεύτερη «σταθερά» της ομάδας, μετά τον Βεζένκοφ. Προς το παρόν, αναζητείται (έστω επιθετικά) μια σταθερή μονάδα στην περιφέρεια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News