Ολυμπιακός: Πρώτα η λύσσα, μετά το «λύσιμο»

Το 74-68 επί της Ζαλγκίρις ήρθε για τον διπρόσωπο Ολυμπιακό με λυσσασμένη άμυνα στο πρώτο ημίχρονο (και όχι μόνο). Στο δεύτερο εμφανίστηκαν πάλι οι αδυναμίες του στο ξεκίνημα της σεζόν, εν πολλοίς επειδή αρκετοί παίκτες του δεν έχουν λυθεί επιθετικά. Λύνεται… όμως ο Φουρνιέ, γύρισε κι ο Φαλ, αυξάνονται τα χαμόγελα.

Εως έναν βαθμό, ήταν επόμενο. Πώς γίνεται στην μπάλα, όταν μια ομάδα πρεσάρει με αφύσικη ένταση επί ένα ημίχρονο, κερδίζοντας κάθε μονομαχία, για να βγει ξέπνοη από τα αποδυτήρια για το δεύτερο;

Κάτι ανάλογο έγινε στο ΣΕΦ, με την μπάλα να είναι πορτοκαλί. Οι γηπεδούχοι έπαιζαν στα… κόκκινα, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να μην βλέπουν καν το καλάθι. Αμυνα με αλλαγές σχεδόν σε κάθε μαρκάρισμα και τον Μόουζες Ράιτ για μία φορά να περνάει απαρατήρητος επιθετικά, αλλά να είναι εξαιρετικός στην άλλη πλευρά του παρκέ, στοχευμένες εντολές του Γιώργου Μπαρτζώκα, όπως με το «δόσιμο» του δεξιού διαδρόμου ξανά και ξανά στον (αριστερόχειρα) Ιγκνας Μπραζντέικις, ασφυκτική πίεση στους χειριστές. Στους ποιους;

Ο Αντρέα Τρινκιέρι ξεκίνησε με έναν γκαρντ που θέλει, αλλά δεν είναι ακόμα πόιντ, συν τρεις «πλάγιους» που ακουμπάνε και στο «4» και πάντως ο χειρισμός της μπάλας δεν συγκαταλέγεται στο φόρτε τους. Ο πρώτος, ο Ταϊρόν Γουάλας, έζησε έναν εφιάλτη, με δύο ποντάκια και διπλάσια λάθη, προτού βγει και δεν ξαναμπεί ποτέ. Την ίδια ώρα, ο τεχνικός του ελληνικού συλλόγου έβαζε δίπλα στον Τόμας Γουόκαπ τον Λούκα Βιλντόσα – και δικαιωνόταν, με τον Αργεντινό να συνδράμει στην πίεση από την πρώτη γραμμή άμυνας και τον (αρχικά παρκαρισμένο στον πάγκο) Τάιλερ Ντόρσεϊ να φτάνει -που λέει ο λόγος- αισίως τα 0/7 τρίποντα στην Ευρωλίγκα.

Για να μην το κουράζουμε, μετά από ένα (μεταξύ μας) κουραστικό παιχνίδι, που διήρκεσε δυόμιση ώρες, οι φιλοξενούμενοι είχαν στο 14’ 3/23 σουτ! Ναι, και 10 επιθετικά ριμπάουντ, θα αντιτάξει κάποιος. Αφενός δικαιολογούνται εν μέρει, με τον Ράιτ να αλλάζει και να ανεβαίνει συνέχεια στο χάι (και το… χάιερ) ποστ, αφετέρου δεν τα εκμεταλλευόταν η Ζαλγκίρις, θα πούμε εμείς.

Εκείνη τη στιγμή, οι second chance points ήταν μονάχα δύο για εκείνη και τρεις για τον Ολυμπιακό. Αυτόν που από την πλευρά του εκμεταλλευόταν κάθε αντίπαλο λάθος. Ετρεχε και είχε πάρει έντεκα πόντους στον αιφνιδιασμό, έναντι μηδενός. Στην ανάπαυλα οι παίκτες του Τρινκιέρι είχαν μία τελική πάσα! Προφανώς, δεν μπορούσε να συνεχιστεί τέτοια αιχμαλωσία.

Συνεχίστηκε, ωστόσο, η «ερυθρόλευκη» λιθοβολία από μακριά. Τα 4/20 τρίποντα της Κωνσταντινούπολης έγιναν 4/17, τα λάθη ξάφνου έγιναν οκτώ περισσότερα για τους Πειραιώτες, το ματσάκι γύρισε. Προσοχή στα τρίποντα του άσημου (αλλά πρώτου περσινού σκόρερ στο ΓιούροΚαπ) Ντεϊβίντας Σιρβίντις συνιστούσαμε πριν το τζάμπολ και όταν τα 0/7 του Λιθουανού φόργουορντ έγιναν 3/3, η παρέα του πλησίασε στο καλάθι. Είχε βρει και ο Σιλβέν Φρανσίσκο το χέρι και το κέφι του, δεν έχασε εντούτοις ποτέ τη συγκέντρωσή του ο Σάσα Βεζένκοφ.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πιο επιθετικό (sic) από ποτέ Εβάν Φουρνιέ, ο ηγέτης του Ολυμπιακού «κλείδωσε» την πρώτη ευρωπαϊκή φετινή νίκη. Ειδικά το γκολ-φάουλ στα 71’’ για το τέλος (σ.σ: έχασε τη βολή, αλλά πήρε επιθετικό ριμπάουντ ο Κώστας Παπανικολάου), όταν δηλαδή στο σενάριο της αστοχίας του οι… απέναντι θα είχαν επίθεση ισοφάρισης ή και προσπέρασης, ήταν όλα τα λεφτά.

Πάλι κλείστηκε ο «Βεζέ», πάλι πήρε ελάχιστες, πέντε προσπάθειες εντός παιδιάς. Κι όμως, με κάποιον τρόπο (δηλαδή με τα εντεκάρια του στις εύστοχες βολές και στα ριμπάουντ), κατέγραψε ένα ολοστρόγγυλο 30άρι στην αξιολόγηση. Σε λιγότερο από 25 λεπτά!

Ο Μουσταφά Φαλ επιτέλους γύρισε (και βοήθησε, κυρίως «σπάζοντας» την μπάλα στην περιφέρεια) ,ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος βοήθησε στο πρώτο μέρος με καλάθια στο ένας εναντίον ενός, ο Γουόκαπ συμπαραστάθηκε στην τελική ευθεία στον Σάσα με τις ασίστ του και τις δύο κρίσιμες βολές απέναντι στην πρώην του, η δουλειά έγινε. Χάρη στο λυσσασμένο πρώτο 15λεπτο στην άμυνα. Αρκούσε.

Όταν θα λυθούν οι περισσότεροι παίκτες και επιθετικά, θα έρθουν και τα ροζ φύλλα με μεγαλύτερη άνεση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News