Ολυμπιακός: To SOS της περιφέρειας, το STOP στη χαλαρότητα

Ένα ακόμα παιχνίδι με ξεδίπλωμα των αδυναμιών του Ολυμπιακού. Αλλάζει, μα δεν βελτιώνεται. Η φαινομενική κυριαρχία στις ρακέτες κόντρα στον Παναθηναϊκό, η τεράστια διαφορά στις περιφερειακές γραμμές, τα σοκαριστικά νούμερα των Φαλ και Παπανικολάου, το restart που θέλει σαφήνεια.

Μέσα τρίτης περιόδου. Στον χαμούλη που έγινε στο φάουλ που χρεώθηκε ο Ματίας Λεσόρ, πάνω στον Σάσα Βεζένκοφ. Τεχνική που ισούται με τέταρτο ο Γάλλος, «Τ» και στον Αταμάν, μπάσιμο… του παγωμένου έως εκείνη τη στιγμή κόσμου στην εξίσωση.

Η ευκαιρία και του Ολυμπιακού να επιστρέψει, να μπει κι αυτός για τα καλά στο παιχνίδι, ήταν εκεί. Κέρδος; Μηδαμινό. Μία εύστοχη βολή, το -10 έγινε -12 δευτερόλεπτα μετά. Χαλαρός, ακόμα και στη στιγμή που έπρεπε να έχει το μαχαίρι στα δόντια. Δεν είναι μόνο ότι δεν έβαλε χέρια στην άμυνα (ξανά, για μία ακόμα φορά), που είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου.

Είναι και η διάρκεια στην απόδοση που ακόμα αναζητείται. Το ροτέισιον σφίγγει, οι αλλαγές με το ρολόι ελαττώνονται, η εικόνα δεν αλλάζει. Προβληματική, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Και αυτή η άμυνα…

Τα παθητικά 50+ πόντων στα δεύτερα ημίχρονα των τριών εκτός έδρας ηττών στην Ευρωλίγκα έδωσαν τη θέση τους σχεδόν σε τέτοιο στο πρώτο (ημίχρονο). Ο Παναθηναϊκός AKTOR σημείωσε 48 έως την ανάπαυλα. Τα πιο σοκαριστικά νούμερα εκείνη τη στιγμή δεν ήταν τα 10/18 τρίποντα των φιλοξενούμενων, αλλά το -19 του Μουσταφά Φαλ και το -16 του Κώστα Παπανικολάου στο ομαδικό +/-.

Σε ένα 20λεπτο, με τη διαφορά στους δέκα πόντους, το σκορ ήταν κατά πολύ ακόμα βαρύτερο όσο πατούσαν παρκέ τα δύο μεγαλύτερα αμυντικά όπλα, πλην του Τόμας Γουόκαπ. Ο «κροκόδειλος» εμφανιζόταν, α λα Μόναχο, μπερδεμένος στα αντίπαλα πικ εν ρολ. Να βγει ή να μη βγει; Ο αρχηγός μπερδεύτηκε με το small ball της άλλης πλευράς, όπως βέβαια και συνολικά η παρέα του.

Με τους Μάριους Γκριγκόνις και Ιωάννη Παπαπέτρου εκτός αγώνα, με τον Πάνο Καλαϊτζάκη εκτός «πράσινου» ροτέισιον εσχάτως και με τον Τζέντι Οσμαν να ψάχνει ρόλο και το χέρι του, έπρεπε να περιμένουν οι γηπεδούχοι τα σχήματα με τους τρεις γκαρντ. Δεν τα αντιμετώπισαν, ωστόσο. Ούτε στο ελάχιστο.

Στη σύγκρουση δύο διαφορετικών φιλοσοφιών, θριαμβεύτρια αναδείχθηκε (και) στο συγκεκριμένο ντέρμπι εκείνη του Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος, με τους κοντούς, τα iso και τα (5/7 στην αρχή, 13/26 στο τέλος) τρίποντα. Ο Μπαρτζώκας με τους ψηλούς, το passing game και τα καλάθια από κοντά. Μετά από 13 λεπτά αγώνα, οι 20 από τους 26 πόντους του Ολυμπιακού είχαν έρθει μέσα από τη ρακέτα! Οι 16 κυριολεκτικά με τελειώματα από το «ζωγραφιστό», άλλοι τέσσερις με βολές που είχαν κερδηθεί από φάουλ στο ίδιο ακριβώς μέρος.

Τριπλάσιοι οι σχετικοί πόντοι του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος (18-6), δώδεκα περισσότεροι στο τέλος του παιχνιδιού. Και μία η τρύπα στο νερό… Εδώ που τα λέμε, η φιλοσοφία του γεμάτου ταλέντο (και σε κάθε θέση, και μετά την αποχώρηση Πετρούσεφ) Ολυμπιακού ακόμα αναζητείται.

Είναι φανερό ότι ο «coach B» δοκιμάζει από αγώνα σε αγώνα διαφορετικά σχήματα και προβαίνει σε αλλαγές, που δεν βοηθούν στο να κατακτηθεί μια «άλφα» σταθερότητα. Τα δεδομένα, βέβαια, διαφοροποιούνται και μέσα σε κάθε ματς. Π.χ. το πλάνο κόντρα στον «αιώνιο» ήταν να χρησιμοποιηθεί ως μπακ απ σέντερ ο Νικόλα Μιλουτίνοφ (που είχε δει από τον πάγκο την ήττα από την Μπάγερν), αλλά αποδείχθηκε ανέτοιμος στο εξάλεπτο που πήρε. Μέσα ο Μόουζες Ράιτ, στην τρίτη περίοδο, να instant scoring με 14 ποντάκια στο άψε-σβήσε.

Το έσβησε εντούτοις το ντέρμπι ο Παναθηναϊκός, αρκετά κιόλας πριν το τυπικό φινάλε του. Πρωτίστως από τους γκαρντ του θέλει ο Μπαρτζώκας μαζεμένους πόντους σε λίγα λεπτά, μα ο καιρός περνάει και δεν τους παίρνει. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είχε 1/9 σουτ, ο Λούκα Βιλντόσα (που πρέπει να λύσει το χαλινάρι και να πάρει προσπάθειες και «έξω από το κουτί», όπως συνήθιζε) 1/3, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης παραμένει εξαφανισμένος, ο Γουόκαπ διανύει περίοδο χαμηλής αυτοεκτίμησης στην εκτέλεσή του, ο Σακίλ ΜακΚίσικ «ξεδηλώθηκε» στο πρωτάθλημα και μάλλον δεν θα αργήσει να ξαναδηλωθεί.

Κοινώς, υπάρχει θέμα στην περιφερειακή γραμμή των «ερυθρολεύκων». Το ότι υστερεί σε ποιότητα της «πράσινης» δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγάλει περισσότερα πράγματα, να δώσει περισσότερες λύσεις. Ο Εβάν Φουρνιέ; Επαιξε περισσότερο στο «3» στο 78-71 του Παναθηναϊκού, έβαλε 15 πόντους, αλλά πήρε και 16 προσπάθειες. Ανεβασμένος, αλλά και άστοχος – και σίγουρα όχι έτοιμος και δαύτος να επωμιστεί ρόλο… Ναν στη νέα του ομάδα, ως προς τον όγκο των προσπαθειών.

Ρεάλ πλέον την Τρίτη, Μπαρτσελόνα την Πέμπτη. Στο ΣΕΦ αμφότερς. Ψάχνονται και οι «αιώνιοι» της Ισπανίας, έχοντας μαζέψει ουκ ολίγα κίτρινα φύλλα ήδη, εντός και εκτός των δικών τους τειχών. Στον Ολυμπιακό, αποτελεί ήδη μακρινή ανάμνηση το ροζ φύλλο στον τελικό του Σούπερ Καπ, απέναντι στο «τριφύλλι», και θέλει restart τώρα. Ιδού η Ρόδοθ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News