Ολυμπιακός: Η ομάδα-ελέφαντας της Ευρωλίγκας

Οι «ερυθρόλευκοι» τσαλαπάτησαν και τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη, με τα 16 εύστοχα τρίποντα να αποτελούν απλώς την… αφίσα της παράστασής τους. Η άμεση διόρθωση στον Ταβάρες, το σκάρτο εξάλεπτο των 5+8 πόντων του Βιλντόσα έως την ανάπαυλα, ο… άνιωθος Φουρνιέ και ο Μιλουτίνοφ που επέστρεψε για τα καλά.

Στον «Ανθρωπο Eλέφαντα» του Ντέιβιντ Λιντς, o οποίος πέθανε λίγες ώρες πριν το τζάμπολ στη Μαδρίτη, ένας φριχτά δύσμορφος άνδρας απάγεται από τον άνθρωπο που έχει την κηδεμονία του και καταλήγει να περιφέρεται ως δημόσιο θέαμα στη Γαλλία.

Στη σεζόν 2024-25 της Ευρωλίγκας υπάρχει η ομάδα-ελέφαντας. Υπό διαφορετική έννοια. Υπό αυτήν που θέλει τον Ολυμπιακό να τσαλαπατάει με κτηνώδη δύναμη δύσμοιρους αντιπάλους. Ακόμα και τη Ρεάλ, μέσα στη Μαδρίτη. «Κερδίζει, αλλά στο ρελαντί», ο μέχρι πρόσφατα καλοπροαίρετος αντίλογος. «Τρέχει νικηφόρο σερί, αλλά παίζει με τη φωτιά». Στην Ισπανία, σώθηκαν τα «αλλά».

Χωρίς τον Τόμας Γουόκαπ, που με τους επίσης απόντες για τους γνωστούς διαφορετικούς λόγους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κίναν Εβανς θα μπορούσε κάλλιστα να συνθέτει το μπάκορτ μιας ομάδας που θα στόχευε φάιναλ φορ (μονάχα οι τρεις τους, έτσι;), πήγε στη Βιτόρια και στην ισπανική πρωτεύουσα και έφτασε τις επτά διαδοχικές νίκες, μοιράζοντας ο ίδιος θέαμα στο διεθνές κοινό του. Γνήσιο, ελκυστικό, σε καμία περίπτωση αποκρουστικό, σαν εκείνο της προαναφερθείσας ταινίας.

Εντάξει, το μαδριλένικο κοινό δεν απόλαυσε κιόλας την «ερυθρόλευκη» παράσταση. Τα έβαλε με τη διαιτησία, κλασικά οι παίκτες της Ρεάλ έχασαν και εκείνοι το μυαλό τους και μαζί το ματς από τα χέρια τους. Με κρύο αίμα, όχι μόνο στην εκτέλεση από τα 6,75 μ. με τα 16/30 σχετικά σουτ, αλλά και σε κάθε έκφανση του παιχνιδιού τους, οι Πειραιώτες έφτασαν κάποια στιγμή στο +22 και εν τέλει στη νίκη-δήλωση των μεγαλεπήβολων προθέσεών τους με 96-86.

Εξι συνεχόμενες νίκες μετρούσε και η Ρεάλ. Που δεν ταξίδεψε σε άλλη χώρα, που δεν έπαιξε έξτρα πεντάλεπτο 48 ώρες νωρίτερα. Ναι, το 116-113 επί της Μακάμπι γράφτηκε σε 40’. Παρ’ όλα αυτά, παρ’ ότι το βαθμολογικό κίνητρο ήταν πολύ μεγαλύτερο στην πλευρά των γηπεδούχων, οι φιλοξενούμενοι έκαναν παρέλαση. Σίγουρα βοήθησε η βροχή από τρίποντα, που όμως κι αυτά βγήκαν από άρτια εκτελεσμένα plays και θα μπορούσαν (τα εύστοχα) να είναι ακόμα περισσότερα.

Η πρώτη (και μοναδική, μέχρι το χαλάρωμα του τελευταίου τετράλεπτου) ανορθογραφία, με τον Μουσταφά Φαλ να αλλάζει στα σκριν και τον Εντι Ταβάρες να παίρνει την μπάλα με λόμπες και να κάνει ζημιά, διορθώθηκε εν τη… γραφή της. Τάιμ άουτ ο «coach B», άμυνες drop από τους σέντερ του Μπαρτζώκα, επιμέρους 14-1, το νερό έμπαινε στο αυλάκι. Η ορμή του ύδατος πολλαπλασιάστηκε χάρη στον Λούκα Βιλντόσα.

Ποιος άραγε πρόσεξε ότι μέσα σε ένα σκάρτο εξάλεπτο, προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Αργεντινός (αυστηρά πόιντ, στο συγκεκριμένο ματς) γκαρντ πρόσφερε 5 πόντους εκτελώντας και άλλους 8 δημιουργώντας; Από το 28-23 έως το 45-36, μονάχα τέσσερα ποντάκια δεν είχαν την υπογραφή του.

Για μία ακόμα φορά έπαιξε αμυνάρα στον παρτενέρ του στην εθνική τους, Φάκου Καμπάτσο (που ρίχτηκε στον αγώνα με υπερτριπλάσιες ασίστ από λάθη, για να καταγράψει κλάσμα 4 προς 3), στη δε τρίτη περίοδο πήρε φωτιά, κατά πώς συνηθίζει με… εκνευριστική συνέπεια, ο Εβάν Φουρνιέ. Στο ξεκίνημά της, ήταν οι 8 πόντοι του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος στο παλιό του σπίτι που συντήρησαν και επέκτειναν το προβάδισμα.

Λίγο μετά, στο μαδριλένικο σερί 6-0 και τη μείωση σε μονοψήφια διαφορά, οι παίκτες του Τσους Ματέο φάνηκε να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι. Φάνηκε… Δύο τρίποντα ο Γάλλος και ένα ο Βιλντόσα μέσα σε 78 δευτερόλεπτα, ένα ακόμα ο πρώτος στην εκπνοή της περιόδου, σηκώνοντας επιδεικτικά τους ώμους όταν είδε το διχτάκι να σπαρταράει, επειδή σχεδόν ξεφορτώθηκε την μπάλα υπό την πίεση του χρόνου από μακριά, 73-54 και adios! Νέο ρεκόρ σκοραρίσματος στη διοργάνωση από τον Φουρνιέ, 50 πόντοι με 11 εύστοχα σουτ τριών πόντων στο τριήμερο!

Ο μοναδικός υστερήσας στη Βασκονία και γενικότερα αργός και νωθρός επί μακρόν, Νίκολα Μιλουτίνοφ, βγήκε επίσης μπροστά: 13-8 σε πόντους και ριμπάουντ, περισσότερες κερδισμένες απ’ ό,τι χαμένες μονομαχίες με τον Ταβάρες, το αυτό και με τον Ουσμάν Γκαρούμπα.

Αντίστοιχο 13-9 από τον Σάσα Βεζένκοφ, 13 πόντοι και από τον σταθερά ανεβασμένο Σακίλ ΜακΚίσικ, λίγο απ’ όλα από τον αρχηγό-«εργαλείο» Κώστα Παπανικολάου, να πώς ο Ολυμπιακός δεν ανησύχησε καν από τα 6/18 δίποντα μέχρι την ανάπαυλα και ανέβηκε στο 16-6, προτού κινήσει για ΟΑΚΑ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News