Ολυμπιακός: Οι δοκιμές είναι εδώ, κάποια πρόσωπα όχι

Το ευχάριστο νέο του ξεμπουκώματος Φουρνιέ και η ανησυχητική εμφάνιση του Φαλ με τα μηδενικά, οι δύο που τώρα δεν κέρδισαν τους πολλούς (παρά τα νέα όργια Μαλεντόν), η αναποτελεσματικότητα στους second chance points και στα κερδισμένα φάουλ, το αδιάφορο μονάχα βαθμολογικά φινάλε.

«Δείξε μου τον άσο σου και τα πεντάρια σου, να σου πω τι ομάδα έχεις», λέγανε οι παλιοί. Στο προάστιο της Λιόν, ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε καθοδήγηση μέσα στις τέσσερις γραμμές ούτε «κολώνα» μέσα στις ρακέτες.

Οι Γουόκαπ και Βιλντόσα έλειπαν, ο φιλότιμος Λι παίζει ως πόιντ γκαρντ μα δεν είναι τέτοιος, ο ανέτοιμος Γουίλιαμς-Γκος ήταν ωσεί παρών. Ακόμα και με όλα αυτά τα προβλήματα και σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά ματσάκι (81-70), ο Μήτρου-Λονγκ δεν σηκώθηκε από τον πάγκο – και ο Εβανς παραμένει στα πιτς από την πρώτη στιγμή που έγινε παίκτης του συλλόγου.

Να δούμε τους ψηλούς; Ο Μιλουτίνοφ (έστω αυτός ο βαρύς, ντεφορμέ Μιλουτίνοφ έλειπε), ο φιλότιμος Πίτερς έπαιξε ως σέντερ μα δεν είναι τέτοιος, ο Φαλ ήταν για μία ακόμα ανησυχητική φορά ωσεί παρών. Ακόμα και με όλα αυτά τα προβλήματα, θα ήταν too much να σηκωθεί από τον πάγκο ο νεαρός Σπάρταλης – και ο Ράιτ ναι, επανεμφανίστηκε, βγαίνοντας τέσσερις μήνες μετά από τα πιτς, εντούτοις δεν μπορούσε παρά να αρκεστεί σε ένα σκάρτο εξάλεπτο.

Τι να το κάνει λοιπόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας που είδε τον Βεζένκοφ να παραμένει στα πανύψηλα στάνταρ του και τον Φουρνιέ να επανέρχεται σε αυτά; Υστερα από τρεις κάκιστες ευρωπαϊκές εμφανίσεις με 3/18 τρίποντα (και ένα ντεφορμάρισμα που είχε ξεκινήσει από το φάιναλ έιτ του Κυπέλλου στο Ηράκλειο, κι εκεί με μονοψήφιες εμφανίσεις), ο Γάλλος έριξε 25άρα στην πατρίδα του με 4/11 έξω από τα 6,75 μ.

Ο «Βεζέ» τον μιμήθηκε ως προς την παραγωγικότητα, παρουσιάζοντας πιο οικονομικό -ως προς τις προσπάθειες- πακέτο και φτάνοντας σε νταμπλ-νταμπλ με τα 10 ριμπάουντ. Για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, οι δυο τους έδειχναν αρκετοί ώστε να επανέλθουν άμεσα οι πρωτοπόροι της Ευρωλίγκας στις νίκες. Επί δωδεκάμισι λεπτά στο ξεκίνημα, μονάχοι τραβούσαν το σκοράρισμα. Όταν η ASVEL πήγε στο +8 (31-23), το γύρισε σχεδόν μονάχος ο Εβάν. Όταν οι γηπεδούχοι έκλεισαν την τρίτη περίοδο στο 58-52, το γύρισε με την ικανότητα και με την πανουργία του ο Σάσα.

Mais non! Θα αποτελούσε παράδοξο δύο παίκτες να επιβληθούν ενός συνόλου που πήρε πραγματάκια και από τους εννιά παίκτες του με διψήφιο αριθμό λεπτών συμμετοχής. Από την άλλη, ο Φαλ απέναντι στην πρώην ομάδα του δεν «έσπαγε» γρήγορα την μπάλα είχε 0/4 βολές και κατέγραψε μηδενικό στο σκοράρισμα για δεύτερη φορά, μετά την επίσκεψη και σε μία άλλη πρώην του (Μονακό). Ο Ντόρσεϊ έχασε άλλη μία ευρωπαϊκή ευκαιρία απόντος του άρρωστου Λαρεντζάκη και δεν το «μάτωσε» εντός παιδιάς, περιέργως ούτε ο Πίτερς. Non factor έμεινε επιθετικά και ο Παπανικολάου, ύστερα από πέντε αγωνιστικές.

Από τα 12 «ερυθρόλευκα» επιθετικά ριμπάουντ πάρθηκαν μόλις 9 (second chance) πόντοι, τα τέσσερα γρήγορα φάουλ των γηπεδούχων στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου έμειναν κενό γράμμα. Βέβαια και να το… άνοιγαν οι Πειραιώτες των οκτώ χαμένων βολών, ίσως να μην το διάβαζαν.

Ο Πιερίκ Πουπέ ρίσκαρε δίχως πολλές βοήθειες και παγίδες στα μαρκαρίσματα των σούπερ σταρ του ελληνικού συλλόγου και δικαιώθηκε. Το είχε κάνει και στο ΣΕΦ, άλλωστε, όπου προηγούνταν μέχρι και δυόμισι λεπτά πριν το τέλος η ομάδα του. Τότε το 21+20 των Βεζένκοφ-Φουρνιέ είχε σταθεί αρκετό, έστω για το οριακό 94-92.

Το φθινοπωρινό 31-7-5 του Μαλεντόν είχε πάει στράφι στο Φάληρο, το ανοιξιάτικο 23-5-5 του πυραυλοκίνητου γκαρντ, που ίσως συνεχίσει στη Ρεάλ, χάρισε μια νίκη γοήτρου στη Βιλερμπάν επί του Νο 1 της Ευρωλίγκας. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, όλα παραμένουν υπό έλεγχο.

Οι μηχανές έχουν σβήσει, στις προσεχείς αγωνιστικές ο Μπαρτζώκας θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερα πράγματα και σχήματα. Και πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων προλαβαίνουν ακόμα να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό ροτέισιον εν όψει πλέι οφ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News