Ολυμπιακός: Σούταρε, Αλεκ, σούταρε

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Πίτερς και οι επιδόσεις που δεν είχε ούτε με τον Βεζένκοφ στο Σακραμέντο. Οι 15 συνεχείς πόντοι του κι η απάντηση σε κάθε προσπέρασμα της Αλμπα, ο Γουίλιαμς-Γκος του δικού του ρεκόρ, μα και η λανθασμένη προσέγγιση του Ολυμπιακού εν συνεχεία. Οι 10+10 ασίστ των αντίπαλων «άσων», μια χαμένη ευκαιρία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε κάνει εντύπωση, σημειώνοντας εισπρακτική επιτυχία και στα μέρη μας, η ταινία «Τρέξε, Λόλα, τρέξε». Διαδραματιζόταν στο Βερολίνο, γυρίστηκε άλλωστε από τον (σεναριογράφο επίσης) Τομ Τίκβερ, που έχει έδρα του τη γερμανική πρωτεύουσα.

Η Φράνκα Ποτέντε (η Λόλα, ντε) επιδόθηκε σε ένα ανελέητο κυνηγητό 20 λεπτών ώστε να βρει 100.000 μάρκα και τα υπόλοιπα… μπορείτε να τα δείτε σε κάποια πλατφόρμα μόνοι σας. Στα μέσα της δεκαετίας του 2020, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην ίδια πόλη και επιδόθηκε χωρίς λόγο σε ένα μπάσκετ με υπερβολικό τρεχαλητό. Αφέθηκε, βασικά, να ακολουθήσει εκείνον που επέβαλε η Αλμπα από ένα σημείο και μετά, γλιτώνοντας εν τέλει με το 100-92.

Ο Σάσα Βεζένκοφ έπαιρνε την μπάλα και την μπουμπούναγε (άστοχα) από μακριά, ενώ μπορούσε κάλλιστα να κόβει ξανά και ξανά προς το ανυπεράσπιστο καλάθι μιας κάκιστης άμυνας. Οπως και είχε συμβεί στο ξεκίνημα, δηλαδή.

Η προσωπική άμυνα των «ερυθρολεύκων» χώλαινε, οι γηπεδούχοι ανανέωσαν 13 επιθέσεις τη απουσία «πενταριών», η δε χαλαρότητα και στην περιφερειακή άμυνα αποτυπώθηκε στο τέλος στις 10+10 ασίστ των «άσων» της ουραγού. Σημειωτέον ότι οι Μάρτιν Χέρμανσον και Γουίλ ΜακΝτάουελ-Γουάιτ (που δεν έκανε καν λάθος, καταγράφοντας κλάσμα 10/0 σε 15’ λεπτάκια) δεν έπαιξαν καθόλου μαζί, μοιραζόμενοι τον χρόνο στο «1».

Εχοντας ξεκινήσει ονειρωδώς το ματσάκι α λα Παναθηναϊκός ένα βράδυ νωρίτερα στο Μονακό, ο Ολυμπιακός (ναι, με πολύ χαμηλότερης δυναμικότητας αντίπαλο) έκλεισε το δεκάλεπτο μπροστά 36-17. Off ball κίνηση, συνεργασίες, συνεχείς εφορμήσεις προς το βερολινέζικο καλάθι και ως εκ τούτου μεγάλη εντός παιδιάς ευστοχία και ήδη 12/13 βολές.

Στο έμπα της δεύτερης περιόδου, γράφτηκε και +21 στην «Uber Arena». Εκεί ακριβώς καταγράφηκε και η πρώτη χαλάρωση των φιλοξενούμενων. Σε 20λεπτο κυνηγητό επιδόθηκε στο μπασκετικό Βερολίνο η Αλμπα, ώστε να μαζέψει όσο τον δυνατόν περισσότερο τη διαφορά. Δεν την μάζεψε απλώς. Την εκμηδένισε και πέρασε μπροστά.

Το έργο, εντούτοις, ήταν το «Σούταρε, Αλεκ, σούταρε». Καλύτερος κι από πέρυσι, που ο Βεζένκοφ ήταν κάτοικος Σακραμέντο, ο Πίτερς έσπασε το ρεκόρ του των 28 πόντων από μια φιλοξενία του Ερυθρού Αστέρα στο ΣΕΦ και έριξε 33άρα, με 8/9 τρίποντα. Λες κι έπαιζε ρολόι, στο γειτονιά του στην Ουάσινγκτον του Ιλινόι.

Πρώτη αλλαγή του «coach B», o «Αlec P» ξεκίνησε στις δύο πρώτες επαφές του με την μπάλα ευστοχώντας από την αριστερή γωνία. Ένα ακόμα από τη δεξιά στην εκπνοή της, από τις 45 μοίρες και από την κορυφή εν συνεχεία. Το θέμα δεν ήταν το «από πού», αλλά το «πότε». Πλησίαζαν οι Γερμανοί, αποκαθιστούσε την τάξη ο Πίτερς. Προσπερνούσαν, τους έβαζε πάλι στη θέση τους ο Πίτερς.

Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε προτού συμπληρωθεί τετράλεπτο. Οι παίκτες του Πέδρο Κάλες είχαν μειώσει σε 65-55. Μέχρι το 80-64 και το +16 της παρέας του, μέσα σε τριάμισι λεπτά, ο «Αλέκος» είχε πιστωθεί και τους 15 «ερυθρόλευκους» πόντους! Δεκατρείς από τα χεράκια του, άλλοι δύο από την τελική πάσα του στον «Βεζέ». Βερολινέζικο σερί 17-0 και 81-80 η ομάδα που κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στη διοργάνωση; Τρίποντο ξέρετε ποιος…

Είχαμε φτάσει ενάμισι λεπτό πριν το τέλος και η Αλμπα ήταν ακόμα μπροστά. Τρίποντο Πίτερς, οι (εκ νέου) πρωτοπόροι της Ευρωλίγκας δεν ξανακοίταξαν πίσω. Γενικότερα, πάντως, θα ξαναστρέψουν το βλέμμα τους στο παιχνίδι που παραλίγο να χάσουν από ένα σύνολο που είχε φάει 44 πόντους στο κεφάλι εντός από τη Βίρτους την περασμένη βδομάδα.

Εύφημος μνεία αποδίδεται και στον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, της ακόμα καλύτερης αξιολόγησης από τον Πίτερς (32 έναντι 30). Ρεκόρ για τον παίκτη που κρατάει τόσο καιρό το «1» στον Ολυμπιακό. Μπούκες ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα 5/5 δίποντα στο ξεκίνημα. Στην ανάπαυλα είχε φτάσει στους 15 πόντους και η παρέα του τους 61. Σχεδόν όσους έβαζε συνολικά στις αμέσως προηγούμενες ήττες (76, 73 και 70).

Ελα όμως που οι Γερμανοί σημείωσαν 56 στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο… Στην τελική ευθεία ήταν και ο Γκος εκεί, ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή στις νίκες και εν πολλοίς την πρωτιά στη ρέγκιουλαρ σίζον της κανονικής περιόδου.

Κατά τ’ άλλα, ο Βεζένκοφ στη μέτρια βραδιά του βάζει 18 πόντους, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δίνει πάντα πραγματάκια σε λιγοστό χρόνο και ο Μόουζες Ράιτ θα δίνει ολοένα και περισσότερα, βρίσκοντας πατήματα και μεγαλύτερες αντοχές. Ο Κίναν Εβανς, ωστόσο, δεν πάτησε παρκέ εξαιτίας της εξέλιξης του σκορ. Χάθηκε μια ευκαιρία να… ξεκινήσει να βρίσκει ρυθμό. Αυτόν που καλείται να ξαναβρεί για τα καλά προσεχώς η ομάδα του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News