Ολυμπιακός: Με το πόδι κολλημένο στο φρένο

Η βιασύνη του Ολυμπιακού και η… Μονακό που έκανε το παιχνίδι του φέρνουν εσωστρέφεια. Η τρίτη περίοδος ήταν εφαλτήριο πρόπερσι και τώρα τον χαντάκωσε. Το… κρυφό 17άρι του Τζέιμς πέραν των πόντων, ο Βεζένκοφ των περισσότερων προσπαθειών για τρίποντα από δίποντα, το κοινό πάθημα των «αιωνίων».

Η ώρα περνούσε, το γκάζι δεν έλεγε να το πατήσει. Ανέπτυσσε λίγο ταχύτητα με τον Εβάν Φουρνιέ, ανακοπτόταν από ένα σωρό γνώριμούς μας από την άλλη πλευρά. Κυρίως, από τη δική του ατζαμοσύνη. Τη δική του βιασύνη.

Τα τρία τρίποντα που πήρε εν ριπή οφθαλμού μετά το πρώτο τζάμπολ ο Σάσα Βεζένκοφ δεν ήταν καλό σημάδι. Οχι τόσο επειδή ήταν άστοχα, όσο επειδή ήταν βιαστικά. Ο Ολυμπιακός δεν γύριζε την μπάλα στην επίθεση, μα και η Μονακό δεν απομακρυνόταν ιδιαίτερα. Στο 35-32 του ημιχρόνου, το μυαλό γύρισε αναπόφευκτα στον προ διετίας μεταξύ τους ημιτελικό. «Αν εκεί το -12 γύρισε κι έγινε υποθήκη άνετης εν τέλει νίκης μέσα σε ένα δεκάλεπτο, γιατί να μη γυρίσει και τώρα;», σίγουρα σκέφτηκαν κάποιοι.

Δεν γύρισε, γιατί οι Μονεγάσκοι, όπως και οι άνθρωποι της Φενερμπαχτσέ στο παιχνίδι που προηγήθηκε, μελέτησαν το πρόσφατο παρελθόν (εν προκειμένω την περσινή δική τους ήττα στην ίδια περίσταση, στους «4» από τον Παναθηναϊκό AKTOR) για να αλλάξουν. Να βελτιωθούν. Ενώ οι ελληνικοί σύλλογοι μάλλον επαναπαύτηκαν, έχοντας περισσότερο μυαλό στον επιθυμητό κυριακάτικο μεταξύ τους τελικό. Ας κοπιάσουν, λοιπόν. Απλώς, θα είναι ο μικρός (τελικός)…

Ειρωνεία ή όχι, η τρίτη περίοδος που εκτόξευσε τους Πειραιώτες στο Κάουνας με το ιστορικό επιμέρους 27-2 ήταν εκείνη που τους χαντάκωσε στο Αμπου Ντάμπι. Αντί να (ξανα)βγουν από τα αποδυτήρια και να μασάνε σίδερα, έστελναν την μπάλα στο σίδερο. Ξανά και ξανά, κοιτάζοντας μονίμως το καλάθι και όχι ο καθένας τον συμπαίκτη τους.

Μηδέν. Ποιες; Οι ασίστ του Ολυμπιακού στο τρίτο δεκάλεπτο. Δύο καλάθια με μικρή δόση τύχης κατόπιν επιθετικού ριμπάουντ, άλλα τέσσερα επειδή ο Φουρνιέ με το «έτσι θέλω» έφτανε μέχρι μέσα και κρατούσε την παρέα του στο παιχνίδι, προσδοκώντας -σε ατομικό επίπεδο- επιτέλους σε μία κούπα. Αυτή που τόσο του είχε λείψει στα δώδεκα χρόνια του στο ΝΒΑ, αυτή που δεν σήκωσε ποτέ και με την εθνική Γαλλίας, «περιοριζόμενος» σε 6+2 (με τους Ανδρες και με μικρότερα κλιμάκια) μετάλλια.

Ρεκόρ καριέρας οι 31 πόντοι του Γάλλου, για ένα καλάθι όμως δεν έκανε τέτοιο και ο Αλφα Ντιαλό των 22 από την άλλη. Αυτοί του παλιού σμολ φόργουορντ του Λαυρίου (και του επίσης παρόντος στην «Etihad Arena») Χρήστου Σερέλη έρχονταν αβίαστα. Οι περισσότεροι κατόπιν ωραίου passing game. Με οff ball κίνηση, με κοψίματα προς το καλάθι. Με παιχνίδι… Ολυμπιακού. Χάρη πάνω απ’ όλα στη μεστή καθοδήγηση του Μάικ Τζέιμς.

Ο σούπερ σταρ της Μονακό, που κι αυτός σε έναν μικρομεσαίο ελληνικό σύλλογο είχε κάνει την έκρηξη στην καριέρα του (στον Κολοσσό), έβαλε 17 πόντους, μα ήταν άλλο το 17άρι που τον κατέστησε πολυτιμότερο του αγώνα: το συνολικό στα ριμπάουντ, τις τελικές πάσες και τα κλεψίματά του (7-7-3). Την ώρα που ο Βασίλης Σπανούλης πλήγωνε την αγαπημένη του ομάδα και με τις κερδισμένες μονομαχίες του Μαμ Ζαϊτέ στο «ζωγραφιστό», το εγκεφαλικό παιχνίδι του Νικ Καλάθη πιο έξω, τις αμυντικές δαγκάνες του πάουερ φόργουορντ Τζαρόν Μπλόσομγκεϊμ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έψαχνε συμπαραστάτες του Φουρνιέ και συμπαραστάτες του μοναδικού διασωθέντος του δεν έβρισκε.

Ο Τόμας Γουόκαπ δεν συνδέθηκε ούτε τώρα από τα 6,75 μ., αποτυγχάνοντας να κάνει τη διαφορά και στο αμυντικό κομμάτι. Ολοι οι «ερυθρόλευκοι» πλην Εβάν τα έσπασαν από μακριά, οι 10 ασίστ στο τέλος -σε συνδυασμό με τα τέσσερα περισσότερα λάθη- τα λένε όλα για την ομάδα που απαρνήθηκε τον εαυτό της, το παιχνίδι της στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς.

Κορυφή του παγόβουνου, ο Βεζένκοφ. Που όπως συνηθίζει, μίλησε (μπράβο του και μόνο για το σχετικό κουράγιο του) τη γλώσσα της άβολης αληθείας αμέσως μετά το τέλος. «Βιάστηκα να μπω στο ματς, απογοητεύσαμε τον κόσμο. Διαφωνώ κάθετα για τη… μοίρα και τέτοια πράγματα, απλώς οι αντίπαλοι αποδείχθηκαν καλύτερα προετοιμασμένοι», είπε στη NOVA.

Μονοψήφιος σε σκοράρισμα στην Ευρωλίγκα είχε να μείνει από πρόπερσι (!) ο Σάσα. Από έναν προημιτελικό με τη Φενερμπαχτσέ. Δεν θα την αντιμετωπίσει αυτή την Κυριακή, επειδή είχε 7 ποντάκια. Προβλημάτισε όχι τόσο για το μηδενικό στα εύστοχα τρίποντα, όσο για το ότι εξωθήθηκε σε περισσότερες προσπάθειες έξω από την άρκτο παρά μέσα από αυτήν. Επειδή κατέβασε 8 ριμπάουντ μεν, έδωσε μόλις μία ασίστ δε.

Τέταρτο συναπτό φάιναλ φορ για την ομάδα του Μπαρτζώκα δίχως στέψη και η εσωστρέφεια είναι αναπόφευκτη. Εστω για λίγες ημέρες, πριν τους τελικούς της Greek Basketball League. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έμεινε στο συμπαθητικό του ξεκίνημα και παραδέχεται ο ίδιος ότι μελετά την πρόταση της Ζαλγκίρις, ο Αλεκ Πίτερς έμεινε στα 10 λεπτά συμμετοχής και non-factor, ο Μουσταφά Φαλ πέρασε απαρατήρητος και απέναντι στην προ δεκαετίας ομάδα του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News