Άρης: Το αυτονόητο του CAS και το παράλογο της ΕΠΟ

Άρης: Το CAS έκανε το αυτονόητο, οι επιτροπές της ΕΠΟ τι φάση;

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν επτά μήνες για να έρθει μία απόφαση του διεθνούς αθλητικού δικαστηρίου και να ξεμπροστιάσει το σύστημα που είχε με το έτσι θέλω στο απόσπασμα τον ποδοσφαιρικό οργανισμό του Άρη.  

Η απόφαση του CAS απέδωσε καθαρό τον ποδοσφαιρικό Άρη στο πρωτάθλημα της Super League. Τον δικαίωσε πανηγυρικά και πρόλαβε μία προφανή αδικία, που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει και σε οικονομική καταστροφή.

Κατέδειξε όμως και κάτι πολύ σημαντικό, που πρέπει να προβληματίσει βαθιά για τη λειτουργία των Επιτροπών της ΕΠΟ.

Το CAS έκανε το αυτονόητο. Μπήκε από την αρχή και εξέτασε την ουσία της υπόθεσης. Και αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο άρα και καμία εμπλοκή του Άρη, εξετάζοντας τις μαρτυρίες. 

Οι Επιτροπές της ΕΠΟ όμως, τι φάση; Έτσι ακριβώς όπως το συζητάει ο κόσμος στα social media. Τι στο καλό έγινε;

Απόφαση που πρέπει να γίνει οδηγός

Αυτό είναι και το βασικό διακύβευμα της υπόθεσης. Η απαξίωση των μαρτυριών που κατατέθηκαν για την υπόθεση, οδήγησαν στην απόφαση σε βάρος του Άρη. Σε άλλες περιπτώσεις (ξέρουν και θυμούνται όλοι) οι μαρτυρίες λειτούργησαν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Στην απαλλαγή από αδικήματα. Για τον Άρη όμως με έναν πρωτοφανή τρόπο οι μάρτυρες κρίθηκαν αναξιόπιστοι και κανείς δεν μπήκε ποτέ στην ουσία της υπόθεσης. Διαδικασία κατά το δοκούν.

Η απόφαση του CAS ξεκάθαρα δίνει το στίγμα στις εγχώριες επιτροπές για το πως θα προσεγγίζουν ανάλογες υποθέσεις. Αλλά δεν θα πρέπει να μείνει κανείς εκεί. Πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις. Και να αποδοθούν και ευθύνες. Φώναζε ο Άρης από την πρώτη μέρα πως δεν υπάρχει κίνητρο. Πως δεν έχει κανένα όφελος να κάνει κάτι τέτοιο. Το έλεγαν οι μάρτυρες. Αλλά η καμπάνα, καμπάνα. 

Τράβηξε κουπί, άλλοι θα είχαν πνιγεί…

Και ο Άρης πορεύτηκε μία ολόκληρη σεζόν με ένα ξένο βάρος στην πλάτη, που υπό άλλες συνθήκες θα είχε διαλύσει έναν αδύναμο οργανισμό. Όσοι έζησαν αυτό το διάστημα το ρεπορτάζ του Άρη, ξέρουν καλά πόσο επηρέασε το ποδοσφαιρικό τμήμα. Πως ήταν αδύνατο για τους ξένους ποδοσφαιριστές να δεχτούν ότι οι έξι βαθμοί κερδισμένοι στο χόρτο με ιδρώτα, δεν αποτυπώνονται στον βαθμολογικό πίνακα. Και η σκληρή κριτική για τον μέτριο Άρη να δίνει και να παίρνει, επειδή πολλές φορές χωρίς τους έξι βαθμούς ήταν εκτός πλέι οφ, αλλά με τους έξι τριτοτέταρτος. 

Καταγράφηκαν πολλές αδικίες όλο αυτό το διάστημα. Ο Άκης Μάντζιος βίωσε την μεγαλύτερη, την απόλυσή του. Με άλλα βαθμολογικά δεδομένα ίσως να μην είχε απομακρυνθεί ποτέ. Η ομάδα του Άρη θα αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο πολλά παιχνίδια στα οποία η πίεση και η ανάγκη για βαθμούς την λύγισε. Ακόμα και το ματς του αποκλεισμού από τη Λαμία στο Κύπελλο θα μπορούσε να είχε πάει διαφορετικά, αν ο Άρης είχε τη δυνατότητα να ξεκουράσει παίκτες και να προετοιμαστεί καλύτερα. 

Όπως και να’ χει για τον Άρη τώρα αρχίζει το πρωτάθλημα. Τώρα έχει μεγαλύτερη αξία να δώσει τον αγώνα του για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Έτσι, για να χαλάσει σε κάποιους τη μανέστρα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News