Λαμία – ΑΕΚ: Χόρεψε λάτιν στη Λαμία με σούπερ Αραούχο και ζωγραφιά του Πινέδα

Eurokinissi

Ο Βασίλης Γεωργιώτης σχολιάζει το νικηφόρο ξεκίνημα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα στη Λαμία (3-0) και τις πρώτες εντυπώσεις που άφησαν νέοι και παλιοί παίκτες της ομάδας του Αλμέιδα.

H νέα AEK του Ματίας Αλμέιδα νίκησε με 3-0 στη Λαμία σε μια έδρα και απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος ουδέποτε της έχει δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά έδειξε ότι θέλει ακόμα δουλειά για να γίνει ομάδα τίτλου.

Με το ρόστερ της Ένωσης να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί και δύο στελέχη (Γκατσίνοβιτς και Μουκουντί) να μένουν εκτός, η ΑΕΚ του πολυπρόσωπου κέντρου και του επιθετικού προσανατολισμού δεν έβγαλε αυτοματισμούς και δεν έδειξε να έχει πολλές επιλογές όσο η Λαμία αμυνόταν μαζικά.

Γλίτωσε από το 1-0, λόγω της αστοχίας του Ντε Βινσέντι, ήταν σαφώς καλύτερη και λιγότερη σφιγμένη μετά το γκολ του Αραούχο, αλλά και πάλι δεν έθελξε με την απόδοσή της, χωρίς αυτό, βέβαια, να είναι παράλογο στο δεύτερο εικοσαήμερο του Αυγούστου.

Τι κρατά η ΑΕΚ από την πρεμιέρα της Super League 2022-23; Την ποιότητα του Πινέδα, που έβαλε και το πρώτο του ελληνικό γκολ, την αφύπνιση του Τσούμπερ που σε ρόλο ακραίου μέσου φαίνεται ότι έχει περισσότερα να δώσει και, βέβαια, τον Σέρχιο Αραούχο, που παραμένει δεινός σκόρερ και η καλύτερη επιθετική της επιλογή.

Στην άμυνα, ο Βίντα δεν πήρε από τώρα τα ηνία, αφήνοντας το ρόλο του ηγέτη στον Τζαβέλλα, ενώ καλά στοιχεία έδειξε ο Γιόνσον, κυρίως ανασταλτικά.

Οι συνθήκες υπέρ της ΑΕΚ

Όλα ήταν στρωμένα ιδανικά για να ξεκινήσει η ΑΕΚ με τρίποντο στο νέο πρωτάθλημα. Ο Ματίας Αλμέιδα στο επίσημο ντεμπούτο του ως τεχνικός της Ένωσης είχε στη διάθεση του όλους τους παίκτες του, πλην του Γκατσίνοβιτς και του Μουκουντί, που ήρθε στην Ελλάδα μόλις προχθές.

Έπειτα βρήκε μια Λαμία να έχει «χτυπηθεί» αλύπητα από τον κορωνοϊό και να παρατάσσεται με σύνθεση ανάγκης.

Είχε μαζί της και την παράδοση απέναντι σε μια ομάδα από την οποία δεν έχει χάσει ποτέ.

Και, βέβαια, στο πλευρό της, σε μια γωνιά του γηπέδου να παροτρύνουν τους κιτρινόμαυρους παίκτες επί 90 και πλέον λεπτά, τους πιστούς οπαδούς της με τα συνθήματά τους.

Ενισχυμένο κέντρο, πίεση και φουλ επίθεση!

Ο Ματίας Αλμέιδα επέλεξε να φορτώσει το κέντρο με πέντε ποδοσφαιριστές με ένα σύστημα 3-5-2, έχοντας τον Τσούμπερ (όπως σε όλα τα φιλικά) και τον Άμραμπατ στα άκρα.

Τριάδα στην άμυνα ο Τζαβέλλας, ο Χατζισαφί και ο νέος Βίντα, “6άρι” ο Σιμάνσκι και επίσης στο κέντρο  δύο άλλοι καινούργιοι, στο ρόστερ της ΑΕΚ, παίκτες, οι Πινέδα και Γιόνσον σε πιο δημιουργικό ρόλο ο πρώτος και ανασταλτικό ο δεύτερος.

Προωθημένος ο Αραούχο με τον Μάνταλο να είναι ο συμπαραστάτης του παίζοντας λίγο μέτρα πιο πίσω, σε έναν ελεύθερο ρόλο.

Η Λαμία παρατάχθηκε, ελέω κορωνοϊού χωρίς τρεις σημαντικούς παίκτες, τους Σαράνοφ, Μπεχαράνο και Καραμάνο, ενώ Ντε Βινσέντι και Μανούσος, που επίσης είχαν προσβληθεί, ήταν στην αποστολή, αλλά μόνο ο Αργεντινός βρέθηκε στο αρχικό σχήμα που αποτελούνταν από έξι Έλληνες!  Ο Τζανλούκα Φέστα χρησιμοποίησε κι αυτός σχήμα 3-5-2  με τον Τσιλούλη αιχμή (αντί του Μανούσου) και τον Ντε Βινσέντι παρτενέρ του στην επίθεση.

Μουδιασμένο ξεκίνημα

Η πολυκοσμία στο χώρο του κέντρου, που αργότερα μεταφέρθηκε έξω από την περιοχή της Λαμίας δεν έδωσε χώρους στην ΑΕΚ για να δημιουργήσει φάσεις. Έτσι, μοιραία, μέχρι το cooling break η Ένωση όχι μόνο δεν κατάφερε να δημιουργήσει φάσεις με κάποιες σέντρες, αλλά σώθηκε και από το 1-0, όταν ο Τζαβέλας διόρθωσε ένα κακό δικό του κακό διώξιμο και πρόλαβε να βάλει το πόδι του στο σουτ του Ντε Βινσέντι.

Αντί για 1-0 έγινε το 0-1

Ο Φέστα είδε τους πολλούς κενούς χώρους που άφηναν οι παίκτες της ΑΕΚ και έδωσε εντολή για μεγαλύτερη κινητικότητα στην επίθεση, με αποτέλεσμα η Λαμία να γίνεται περισσότερο επικίνδυνη. Έτσι, στο 30′ ο Σλίβκα κέρδισε πέναλτι, προλαβαίνοντας τον Σιμάνσκι στη διεκδίκηση της μπάλας στην περιοχή, αλλά στην εκτέλεση ο Ντε Βινσέντι σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.

Κι ενώ οι παίκτες της Λαμίας τραβούσαν ακόμα τα μαλλιά τους, η ΑΕΚ, δύο λεπτά μετά την εκτέλεση του Ντε Βινσέντι, πίεσε ψηλά, ο Αραούχο με τον Πινέδα συνεργάστηκαν στην περιοχή της Λαμίας (με τη βοήθεια του… Κορνέζου) και ο Αργεντινός σκόραρε από κοντά.

Άλλο ματς, άλλη ΑΕΚ μετά το 1-0

Το γκολ της ΑΕΚ άλλαξε ολοκληρωτικά την εικόνα του αγώνα. Η Λαμία βγήκε από το καβούκι της και η ΑΕΚ βρήκε τους χώρους. Ο Πινέδα άρχισε να δείχνει την κλάση του, Άμραμπατ και Τσούμπερ έγιναν οι απειλητικοί, αλλά το 2-0 δεν έγινε, αφού ο Μάνταλος αστόχησε σε κεφαλιά εξ επαφής λίγο πριν πέσει η αυλαία του ημιχρόνου και ελάχιστα νωρίτερα πλασέ του Ελβετού έφυγε λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι.

Παράλληλα, ο Γιόνσον στα μετόπισθεν έτρεχε και κάλυπτε χώρους δείχνοντας ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Αλμέιδα στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Αραούχο και Πινέδα έβαλαν τη σφραγίδα τους για το πρώτο τρίποντο

Ωστόσο, και παρά το 1-0, η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο δεν κυριάρχησε, δεν έβγαλε φάσεις, μέχρι που ο Αραούχο έκλεψε την μπάλα στο 65′, μπήκε στην περιοχή και με αρχοντικό στιλ έγραψε το 2-0.

Ένα ΄όμορφο πλασέ του Πινέδα σε φάση διαρκείας στο 73′ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα και σφράγισε την σημαντική, πλην όμως όχι όσο άνετη δείχνει το τελικό σκορ, νίκη της ΑΕΚ στη Λαμία.

Η Λαμία δεν μπόρεσε να πετύχει το γκολ της τιμής, όταν ο Τσούκαλος στο 84′ σημάδεψε το δοκάρι.

Η 2η αγωνιστική θα βρει την ΑΕΚ να φιλοξενεί τον Βόλο σε ένα ματς όπου θα γραφτεί ιστορία, αφού θα αποτελέσει το πρώτο  της στην Opap Arena – Αγιά Σοφιά. ΄Ένα παιχνίδι όπου θα ξεχειλίζει η συγκίνηση για την επιστροφή της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια ύστερα από 19 χρόνια ξεριζωμού!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News