Ελληνικά μετάλλια: Έλληνες αγαπήστε τα σπορ, Ομοσπονδίες δείξτε εξωστρέφεια

ΑΠΕ-EPA

Ο Βασίλης Γεωργιώτης καταγράφει τις πρόσφατες επιτυχίες των Ελλήνων στην Ευρώπη και προτείνει δράσεις ώστε να μην παραμείνει πρόσκαιρη η δημοσιότητα των πρωταθλητών μας στα… άλλα σπορ.

Τα Ελληνόπουλα θριάμβευσαν σε τέσσερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αυτές τις μέρες. Σε στίβο, κολύμβηση, κωπηλασία και ενόργανη γυμναστική, ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν ακούστηκε εφτά φορές και οι πρωταθλητές μας κατέκτησαν 13 μετάλλια (7-6-0).

Κρίνοντας εδώ στο sportday.gr από την απήχηση που είχαν τα ρεπορτάζ και τα θέματα που ετοιμάζαμε καθημερινά για τις επιτυχίες τους, οι Έλληνες φίλαθλοι θέλουν να διαβάζουν γι’ αυτά τα παιδιά, να μάθουν ποιοι είναι, τις καταβολές τους, τις ιστορίες τους. Κάτι που συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι εμείς αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να σας δώσουμε, πέρα από το προφανές, δηλαδή το αποτέλεσμα του αγώνα τους.

Κι όμως, μόλις σβήσουν τα φώτα, αυτά τα παιδιά περνούν και πάλι στη λήθη, ο κόσμος σταματά να ασχολείται μαζί τους, μαζί και τα media. Η φίλαθλη κοινή γνώμη επιστρέφει ω επί το πλείστον στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και λιγότερο στα του μπάσκετ.

Σύμφωνοι, με τα ομαδικά σπορ ταυτίζεται εύκολα ο μέσος φίλαθλος. Κατ’ αρχάς παίζονται όλον τον χρόνο πλην του καλοκαιριού, έχουν πιο κατανοητούς κανονισμούς, εκφράζουν -ενίοτε – ιδεολογίες, μαζικότητα και έχουν λεφτάδες προέδρους να εμπνέουν. Συμβαίνει παντού σε όλον τον κόσμο, ισχύει κι εδώ στην Ελλάδα.

Σε λίγο θα μπει ο Σεπτέμβρης οι πρωταγωνιστές των μικρών σπορ θα ξεχαστούν και θα αφεθούν ξανά στη μοίρα τους, στο περιθώριο, να ματώνουν μόνοι τους και σχεδόν αβοήθητοι σε πεπαπαλαιωμένες και πολλές φορές ακατάλληλες και επικίνδυνες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κι όμως, αυτή η μοίρα μπορεί να αλλάξει για τους ήρωες του καλοκαιριού μας. Αρκεί να συνδράμουμε όλοι μας.

Τι μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε όσοι υπηρετούμε τα σπορ

Αρχικά τα media. Πρέπει, επιτέλους, να ξεφύγουν από τη λογική των «μικρών σπορ». Κάθε άθλημα πρέπει να παίρνει την δημοσιότητα που του αξίζει και να μην κρίνεται από την αμάθεια ή εμπάθεια των εκάστοτε διευθυντών και συντακτών. Το ότι δεν ξέρω κάτι ή δεν το καταλαβαίνω δεν σημαίνει ότι «κανείς δεν ασχολείται».

Η πολιτική ηγεσία να φέρει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, μεγάλους αγώνες, να γνωρίσει ο φίλαθλος κόσμος το υψηλότερο επίπεδο, να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να δει τους πρωταθλητές μας να παλεύουν απέναντι στους καλύτερους σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου. Άλλο να αγωνίζεται ο Τεντόγλου απέναντι στον… Ταδόπουλο, κι άλλο ενάντια στον Ετσεβαρία. Πόσες φορές έχει παίξει ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην Ελλάδα;

Οι χορηγοί, οι μεγάλες εταιρίες να αγκαλιάσουν αυτά τα παιδιά, αλλά και τους εκκολαπτόμενους σταρ που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη τη στήριξή τους.

Συνηθισμένη να αγωνίζεται σε σχεδόν άδειες εξέδρες στις εγχώριες διοργανώσεις η Κατερίνα Στεφανίδη

Ο ρόλος και η λειτουργία των ομοσπονδιών – Η στάση των φιλάθλων

Στις ομοσπονδίες πέφτει θεσμικά το μεγάλο βάρος της ανατροπής των δεδομένων.
Οι θεματοφύλακες του αθλητισμού οφείλουν να αποκτήσουν επιτέλους εξωστρέφεια, να στελεχωθούν με τεχνοκράτες και όχι με εκπροσώπους σωματείων – άσχετων με τον αθλητισμό, ξεπληρώνοντας απλά γραμμάτια για τη στήριξή τους στις εκλογές.

Χρειάζονται ανθρώπους που θα μπορούν να συνδράμουν συνδράμουν οικονομικά και δεν θα περιμένουν το τσάμπα ταξιδάκι στο εξωτερικό και τη φόρμα της εθνικής ομάδας ως ενθύμιο. Που θα βγουν στην αγορά με πλάνο και στόχο για να προσελκύσουν χορηγίες. Που θα διαφημίζουν και δεν θα θάβουν τους σημαντικούς αγώνες τους. Που θα εκμεταλλεύονται το έμψυχο υλικό τους, τις ακαδημίες των σωματείων τους για να γεμίζουν τις εξέδρες και δεν θα ξεζουμίζουν τους αιμοδότες τους, τους γονείς των αθλητών.

Για το τέλος άφησα τον κόσμο, το κοινό. Έλληνες αγαπήστε τα σπορ, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι άνθρωποι αυτοί που σας κάνουν υπερήφανους και τους καμαρώνετε, δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από την παρουσία σας στις προσπάθειες τους και στους λιγότερο σημαντικούς αγώνες, στις ημερίδες στα διασυλλογικά.

Ένα δίωρο σε ένα γυμναστήριο, σε μια αθλητική συνάντηση για να θαυμάσετε την Στεφανίδη, τον Πετρούνια, τον Χρήστου, κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα εισιτήριο στον αγώνα μιας ανώνυμης εταιρίας ή από μια βόλτα για καφέ. Είναι χαρά, ψυχαγωγία χωρίς βωμολοχίες ως.. ηχητική επένδυση, και κίνητρο για τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τον υγιή αθλητισμό.

Είναι μια αόρατη αγκαλιά για τους ήρωες των καλοκαιριών μας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News