Στέφανος Τσιτσιπάς: Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί, αλλά αν θέλει

ΑΠΕ-EPA

Ο Βασίλης Γεωργιώτης σχολιάζει τον αποκλεισμό του Στέφανου Τσιτσιπά στον 1ο γύρο του US Open και αναρωτιέται, αν ο ίδιος ο Έλληνας τενίστας θέλει να φτάσει στην κορυφή.

Τα τρένα περνούν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, δεν λέει να ανέβει επάνω. Με το ταλέντο, τον ιδρώτα και την αξία του, ο καλύτερος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών βρέθηκε στο ΤΟΠ-10 των καλύτερων τενιστών, ακόμα και στο Νο 3, έφτασε σε τρεις ημιτελικούς γκραν σλαμ και σε έναν τελικό. Τίτλο, όμως, (το τρένο που λέγαμε νωρίτερα) ακόμα δεν έχει πανηγυρίσει.

Και δεν τα έχει καταφέρει, όχι γιατί δεν μπορεί, όχι γιατί είναι χειρότερος από άλλους που το έχουν πετύχει, αλλά γιατί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι αποφασισμένος να το πετύχει, δεν δείχνει την απαραίτητη συγκέντρωση.

Η συγκυρία τον ευνοεί,  η διάθεση του όχι

Ο Τσιτσιπάς στα 24 του, είναι πασίγνωστος, έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες και έχει κερδίσει 20 εκ. δολάρια χρηματικά έπαθλα από τις συμμετοχές του στα τουρνουά. Με λίγα λόγια, είναι επιτυχημένος, διάσημος, πλούσιος, έστω και χωρίς γκραν σλαμ τίτλο στην τροπαιοθήκη του.

Για το ταλέντο του, τον κόπο του, για τον εγωισμό του, είναι όμως αυτή η δόξα και αυτά τα χρήματα αρκετά; Έχει τη δίψα να φτάσει ψηλότερα; Να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με τον Φέντερερ ουσιαστικά συνταξιούχο, τους Τζόκοβιτς και Ναδάλ ταλαιπωρημένους και ουσιαστικά κανέναν τενίστα να μην είναι αυτή τη στιγμή άτρωτος;

Ο Στέφανος δίνει την εντύπωση, πως ναι, είναι… σχεδόν γεμάτος με όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα. Δεν δείχνει να έχει επικεντρωθεί στο να φτάσει στο Νο 1, να κατακτήσει γκραν σλαμ, να γεμίσει τίτλους. Το βλέπουμε και στα υπόλοιπα τουρνουά. Κερδίζει τους κορυφαίους και χάνει από χειρότερους. Το ποσοστό του στους τελικούς είναι 40% (9/22), στα ημιτελικά ακόμα χαμηλότερο. Στο ίδιο τουρνουά μοιάζει το ένα ματς ανίκητος και στο άλλο να… βαριέται ή να κάτι να τον έχει εκνευρίσει.

Δείχνει να χάνει εύκολα τη συγκέντρωσή του, τον προσανατολισμό του. Φαίνεται σαν να έχει το νου του περισσότερο στο πόσο έξυπνο ή προκλητικό θα είναι το επόμενο ποστάρισμά του, πώς θα απαντήσει στους επικριτές του, παρά στο πόσο θα αναπτύξει τις δεξιότητές του.

Ενδεδειγμένη η αλλαγή περιβάλλοντος

Η πορεία του εδώ και 1,5 χρόνο το… φωνάζει. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς χρειάζεται «αναδόμηση» για να κερδίσει αυτά που βάσει ταλέντου αξίζει. Ο απογαλακτισμός από τον πατέρα του, ένας νέος προπονητής, ένα νέο περιβάλλον, μια αλλαγή νοοτροπίας θα τον ωφελήσει όσο ούτε ο ίδιος μπορεί να φανταστεί.

Εκτός κι αν δεν θέλει να αλλάξει τίποτα γύρω του, αν νιώθει ικανοποιημένος με το περιβάλλον του και δεν έχει φιλοδοξίες για να γίνει ο καλύτερος. Οπότε τα λόγια είναι περιττά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News