Κιλιάν Εμπαπέ: Καλά τα… Last Dance, αλλά το ποδόσφαιρο έχει πλέον νέο βασιλιά!

AMNA/EPA

Το Μουντιάλ του Κατάρ εξελίσσεται σε… τελετή παράδοσης-παραλαβής του στέμματος του «βασιλιά του ποδοσφαιρικού πλανήτη» – Από την εποχή του Μέσι και του Κριστιάνο έχουμε μπει πλέον στην εποχή του Κιλιάν Εμπαπέ!

Την ώρα που το κυρίαρχο ερώτημα στο Κατάρ είναι ποιος από τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο θα κλείσει τη διεθνή καριέρα του αυτοκρατορικά, με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε κάθε εμφάνιση της Γαλλίας ενισχύεται ο μύθος για τον ερχομό του νέου Βασιλιά.

Με τον Αργεντινό να έχει πατήσει τα 35 και τον Πορτογάλο να οδεύει προς τα 38, η εποχή των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών των δύο πρώτων δεκαετιών της νέας χιλιετίας φτάνει στο τέλος της. Και μάλιστα η τελευταία τους παράσταση σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ πιθανό να επισκιαστεί από την επιβλητική παρουσία του Κιλιάν Εμπαπέ.

O υπέρ-παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο μαέστρος μιας υπερ-πλήρης Γαλλίας, της μοναδικής ομάδας που παίζει στο ίδιο καταιγιστικό τέμπο όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος, όποιο κι αν είναι το σκορ,  όποια κι αν είναι η ένδειξη στο χρονόμετρο.

Όσον αφορά την παραγωγή τερμάτων, ο Εμπαπέ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους απερχόμενους αρτίστες.

Σωματομετρικά, ο Γάλλος είναι κοντύτερος από τον Ρονάλντο και ψηλότερος του Μέσι, αλλά είναι πολύ πιο δυνατός και από τους δύο. Δεν χρειάζεται να τρέξει όπως ο Πορτογάλος ή να ελιχθεί όπως ο Αργεντινός για να υπερκεράσει τους πάντες στο πέρασμά του. Είναι το ίδιο αποτελεσματικός σε ανοιχτό και κλειστό γήπεδο, σε αργό και σε γρήγορο τέμπο.

Ο Εμπαπέ είναι ένα κράμα των δύο μεγάλων σταρ, αλλά έχει τη δική του οντότητα. Είναι το ιδανικό μοντέλο του ποδοσφαιριστή της νέας εποχής, γι’ αυτό και το στέμμα του κορυφαίου θα περάσει σύντομα στην κατοχή του. Αν μάλιστα στις 18 Δεκεμβρίου είναι αυτός που θα σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στον ουρανό του Λουσέιλ, τότε δύο μέρες αργότερα, τη μέρα που θα συμπληρώνει τα 24, θα μπορεί να καυχιέται ότι είναι ο νέος βασιλιάς.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον αμφισβητήσει; Ναι! Ένας πανύψηλος 22χρονος στράικερ που γεννήθηκε στο Λιντς της Αγγλίας. Τον λένε, Έρλινγκ Χάαλαντ και αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Σίτι. Πετυχαίνει περισσότερα γκολ κατά μέσο όρο από τους πόντους ενός… μπασκετμπολίστα και είναι… πραγματικό θωρηκτό, αφού οι αντίπαλοι δεν μπορούν να τον σταματήσουν ούτε με φάουλ.

Ο ύψους 1.95 μ. Νορβηγός είναι ο… αντίζηλος του Εμπαπέ, ο έτερος διεκδικητής του τίτλου που ετοιμάζονται να αποχωριστούν ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρόναλντο. Ωστόσο, θα έχει πάντα ένα σημαντικό εκ γενετής μειονέκτημα σε σχέση με τον Γάλλο. Η εθνική ομάδα της χώρας του, η Νορβηγία, τουλάχιστον με την τωρινή της σύνθεση, δεν εξασφαλίζει την παρουσία του στις μεγάλες διοργανώσεις. Εκεί που οι μετοχές των κορυφαίων εκτινάσσονται. Εκεί που στέφονται οι νέοι ηγεμόνες.

Θα είναι, όμως, κατά πως φαίνεται ο δελφίνος του τίτλου, ο άνθρωπος που θα αμφισβητεί την κυριαρχία του Εμπαπέ, όπως έπραττε κάθε χρόνο και ενίοτε πετύχαινε ο Κριστιάνο Ρονάλντο απέναντι στον Μέσι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News