ΑΕΚ: Το γκολ ήθελε πονηριά, αλλά η νίκη πλάνο

EUROKINISSI

Η ΑΕΚ δεν νίκησε τον Παναθηναϊκό επειδή χειρίστηκε έξυπνα ή πονηρά αν θέλετε τη φάση του 68′, αλλά επειδή ακολούθησε πιστά το πλάνο της.

Όποιος περίμενε να δει γκολ και πλούσιο θέαμα από την πλευρά των γηπεδούχων στο αθηναϊκό ντέρμπι, μάλλον δεν είχε σταθμίσει καλά τα δεδομένα. Το συγκεκριμένο ματς δεν ήταν όπως εκείνο με τον ΠΑΟΚ στα τέλη του Οκτώβρη, αλλά  μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, ένα πρόχειρο διαγώνισμα για την ΑΕΚ όσον αφορά το μέταλλο αυτής της νέας ομάδας που χτίζει ο Ματίας Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ που βρέθηκε να παίζει αυτό το – ουσιαστικά δίχως αύριο – παιχνίδι χωρίς τους δύο βασικούς της διεμβολιστές, δίχως τον μπακ-αποκάλυψη του πρωταθλήματος (Ρότα) και προερχόμενη από την σφαλιάρα στο «Ζωσιμάδες», αγωνίστηκε όπως ακριβώς έπρεπε για να κερδίσει.

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό της κερκίδας κι από την επιτακτική ανάγκη να πάρει το τρίποντο . Είδαμε ένα μελετημένα σφιχτό πρώτο ημίχρονο, όπου η Ένωση είχε ως βασικό στόχο να μην δώσει κανένα δικαίωμα στον αντίπαλο, στον πρωτοπόρο και αήττητο του πρωταθλήματος Παναθηναϊκό, να απειλήσει. Γι’ αυτό και θυσιάστηκε το πολυεργαλείο Αραούχο στο μαρκάρισμα του καλύτερου πασέρ του Τριφυλλιού, Ρούμπεν Πέρεθ, ενώ σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξε και επιστροφή του Σιμάνσκι.

Αν και τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τον Αλμέιδα να έχει αυτή τη λογική, αυτό το πλάνο στο παιχνίδι του. Κάπως έτσι αντιμετώπισε και το παιχνίδι στη Λιβαδειά. Εκεί, βέβαια, άσκησε ασφυκτική πίεση και έπαιξε φουλ επίθεση από το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, γιατί είχε την άνεση να το κάνει. Στο αθηναϊκό ντέρμπι χρειαζόταν μεγαλύτερη υπομονή και σταδιακή άνοδος της πίεσης.

Παρόλα αυτά, επειδή ο Παναθηναϊκός όταν αμύνεται είναι μια πραγματικά εξαιρετική ομάδα, η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε πολύ να βγάλει φάσεις, αφού δεν πήρε βοήθειες από τα άκρα.

Για να έρθει το μοναδικό γκολ του αγώνα στο 68′, συνετέλεσε η πονηριά του Χατζισαφί, που πάσαρε αμέσως μετά το ελεύθερο του διαιτητή (θυμίζουμε είχε προηγηθεί η διακοπή για τη ρίψη κροτίδας και την πτώση του Μπρινιόλι στον αγωνιστικό χώρο κι ενώ ουσιαστικά η μπάλα έχει χαθεί για την ΑΕΚ), η οξυδέρκεια του Αραούχο και η κίνηση και η εκτέλεση του Πινέδα. Πραγματικά πολλές ευνοϊκές συγκυρίες μαζεμένες.

Ωστόσο, ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου το πλάνο της Ένωσης ήταν ξεκάθαρα να σφίξει τον κλοιό και να μην αφήσει τον Παναθηναϊκό να πάρει ανάσα, μέχρι να παραβιάσει τα αντίπαλα δίχτυα. Αν προσέξετε τις κινήσεις των παικτών της ΑΕΚ στο ελεύθερο, θα δείτε πόσο ψηλά ήταν όλη η ομάδα. Αυτό ακριβώς ήταν το σκηνικό σε εκείνο το χρονικό διάστημα του αγώνα κι αυτό θα βλέπαμε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Σ’ αυτό το πρώτο πραγματικά πάρα πολύ απαιτητικό – λόγω πολλών συγκυριών – must win παιχνίδι που έδωσε η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, ο βαθμός που πήρε μπορεί να μην ήταν «άριστα», αλλά σίγουρα ήταν «λίαν καλώς» (Β+ ή Α-) και το ιδανικό βάλσαμο για να γιατρέψει τον πληγωμένο εγωισμό μιας νέας ομάδας που χτίζει ψυχολογία πρωταθλήτριας.

Και για να σχολιάσουμε και την ατάκα που συζητήθηκε πολύ την τελευταία βδομάδα, σίγουρα η Ένωση δεν παίζει εξωγήινο ποδόσφαιρο, αλλά έχει τη στόφα και τα συστατικά μιας ομάδας που μπορεί να κόψει πρώτη το νήμα στο μαραθώνιο του πρωταθλήματος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News